Čas za ljubezen

Čas za ljubezen

Dobro počutje | maj '11

Libido sodi med pomembne kazalce človekovega zdravja, mladostnosti in vitalnosti. Zdravniki in psihologi pa ugotavljajo, da se starejše generacije na področju spolnosti še vedno srečujejo s številnimi (nepotrebnimi) pomisleki in predsodki, ki pomembno vplivajo na njihovo počutje, razpoloženje, odpornost in vitalnost, pa tudi na kakovost življenja nasploh.


Med številnimi dejavniki, ki vplivajo na telesno plat odnosov v zrelih letih, strokovnjaki posebej opozarjajo na tiste, za katere lahko vsak poskrbi najprej sam.
- Krvni tlak. Previsok krvni pritisk (hipertenzija) pogosto povzroča motnje v erekciji in številne zaplete, ki ovirajo tudi človekovo spolno življenje. Pomembno je redno merjenje krvnega pritiska, zdrav življenjski slog in po potrebi tudi zdravljenje.
- Maščobe in holesterol v krvi. Previsoke vrednosti maščob in (slabega) holesterola povzročajo različne motnje, ki zavirajo željo po nežnosti in bližini. Tudi v tem primeru je pomembno redno merjenje krvnega pritiska in zdrav življenjski slog.
- Krvni sladkor. Med sladkornimi bolniki upada spolna sla, zlasti pa se zmanjšuje zmožnost za polno, osrečujočo spolnost. Priporočljivi so podobni ukrepi kot pri maščobah in holesterolu.
- Debelost. Ameriški znanstveniki so izračunali, da vsak dodaten centimeter v pasu za 5 odstotkov zmanjša možnost za užitke med rjuhami. Ukrepi: telesna dejavnost in gibanje, primerno prehranjevanje (dieta), zdrav način življenja.  
- Pomanjkanje gibanja. Zasedeni in lenobni posamezniki pospešeno izgubljajo zanimanje za spolnost. Primerna stopnja telesne aktivnosti spodbuja izločanje in delovanje hormonov, zato je pravi balzam za zadovoljno spolnost in privlačen videz. Poleg tega pa zavira staranje in zvišuje kakovost življenja.
- Preobremenjenost, napetost in stres. Ljudje, ki jih pestijo skrbi, morijo slabi odnosi in bremenijo različne stiske, se ukvarjajo predvsem s težavami in problemi, zato pogosto pozabijo na spolnost ali si je sploh ne želijo (več). Negativna čustva ter težke misli, ki vas obremenjujejo, vrzite čez rame. Ljudem, ki vas vznemirjajo in vam gredo na živce, se skušajte izogniti ali pa se sprijaznite z njimi (vsaj začasno) in jih jemljite takšne, kot so.
- Počitek in spanje. Utrujeni in neprespani ljudje imajo pogosto težave tudi s spolnostjo. Vedeti je treba, da sproščen partnerski odnos in spolnost koristita telesu in duši ter človeka učinkovito pripravita na prijeten nočni počitek.

Kako spodbuditi čute

Neizpodbitno dejstvo je, da privlačnost in spolna vznemirjenost pripomoreta k večji budnosti, energičnosti in navdušenju tudi pri starejši populaciji. Ljubljenje pa ne glede na EMŠO predstavlja pravo energetsko injekcijo. Nekaj namigov tistim, ki želite svoje partnerstvo spodbuditi s kančkom nepogrešljive erotike:
Okolje in ozračje -  Poskrbite za svež, dovolj vlažen zrak ter prijetno domače in družabno okolje. Spremembe poživljajo, razbremenjujejo, navdušujejo in razveseljujejo.
Dihanje - Poskusite se znebiti strupov in bremen, prizadevajte si za čimbolj globoko in intenzivno dihanje. Poskrbite za obilico svežega zraka. Kadar ste 'na tleh', zaprite oči, globoko vdihnite skozi nos, nekaj sekund zadržite sapo, nato pa skozi usta čimbolj intenzivno izpraznite dihalne poti. Postopek ponovite petkrat zapored, pri tem pa bodite čimbolj sproščeni.
Čas - Odnosi potrebujejo zvrhano mero časa in pozornosti, kar se človeku kmalu bogato obrestuje. Sicer pa vsi vemo, da čas v dvoje ali v dobri družbi teče drugače kot tedaj, ko si sam.
Energija - Optimistično razpoloženje je pravi balzam za odnose in sproščujočo telesno ljubezen. Če se slabo počutite, niste v formi, storite vse, da si čim prej opomorete. Lahko poiščete tudi pomoč (svetovalec, strokovnjak).
Počitek in spanje - Poleg opoldanskega počitka poskrbimo tudi za sprostitev med dnevnimi obveznostmi in za potrebne odmore, med katerimi počnemo to, kar nas pomirja in navdušuje.
Prehrana - Jejmo hrano, bogato z vitamini, minerali, encimi, koencimi varovalnimi in balastnimi (sadje, zelenjava, žitarice) snovmi ter dovolj tekočine (voda, mineralna voda, sadni in zelenjavni sokovi, čaji, zeliščni napitki, naravne juhe itd.).
Vonj - Parfum (lahkotni cvetlični in sadni vonji), eterična olja (evkaliptus, meta) in vonji po sadju (limona, pomaranča, jabolko) ohranjajo človeka svežega, budnega in čilega. Bolj skrivnostne in opojne vonjave (mošus, vanilija) pa spodbujajo spolno slo.  
Glasba - Izbrana glasbena kulisa spodbuja živahnost, budnost in podjetnost ter krepi željo po druženju in bližini. Pritajena nežna glasba je primerna za sprostitev, ustvarjanje bližine in vzpostavljanje telesnega stika. Lahko pa izberimo kaj bolj dinamičnega, poskočnega in živahnega, kar nas bo popeljalo v akcijo.
Iznajdljivost - Podobno kot pri delu in v življenju nasploh tudi v odnosih marsikdaj ne gre vse po načrtih, zato mora biti človek čimbolj domiseln, iznajdljiv in prilagodljiv. Kdor se znajde v vsaki situaciji, se nad pomanjkanjem telesnih užitkov ne pritožuje, marveč si skuša pomagati na različne načine, da bosta s partnerjem uživala tudi v spolnosti.
In če vam kljub prizadevanjem ne bo uspelo najti poti do čutne ljubezni, potrkajte na vrata zaupanja vrednega strokovnjaka (zdravnik, psiholog, terapevt) in ga prosite za pomoč.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media