Neugodne napovedi tudi za pokojnine

Dobro je vedeti | maj '11

Napovedi gospodarskih gibanjih v letošnjem letu so dokaj neugodne. Iz Pomladanske napovedi gospodarskih gibanj 2011, ki jo je pripravil Urad za makroekonomske analize in razvoj, vlada pa sprejela ob koncu marca, povzemamo nekatere pomembnejše ocene. Te bodo, če se bodo uresničile, bistveno vplivale tudi na obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in to tako v obsegu zbranih sredstev zanj, kot tudi v številu in ravni pokojnin ter drugih prejemkov, ki jih pokojninski zavod izplačuje upravičencem.

Po teh napovedih naj bila v letošnja gospodarska rast 2,2-odstotna. Možnosti za hitrejše okrevanje gospodarstva so namreč znatno omejene! Krivda za to pa je pešanje konkurenčnosti, ki je posledica premajhnega deleža izdelkov z visoko dodano vrednostjo v strukturi izvoza, zaostreno finančno okolje, pogojeno z močno zadolženostjo, in občutno poslabšane javnofinančne razmere. Vse to bo vplivalo na rast izvoza, ki bo nižja kot v minulem letu. Investicijska aktivnost pa naj bi bila vendarle nekoliko ugodnejša kot lani. Zasebna poraba naj bi bila dokaj skromna, kar velja tudi za porabo države.
Prav nič obetavne tudi niso ocene, ki zadevajo trg dela. Še naprej se padala zaposlenost, naraščalo pa bo število brezposelnih. Gibanja naj bi bila vendarle manj izrazita kot v minulem letu. Število delavno aktivnih, ki se je lani zmanjšalo, naj bi se tako znižalo še za 1,2 odstotka, povprečno število brezposelnih pa naj bi doseglo 114 tisoč.
V takšnih gospodarskih razmerah seveda ni mogoče pričakovati večjih pozitivnih sprememb v gibanjih plač, ki odločilno vplivajo na prilive sredstev od prispevkov za obvezno zavarovanje, pa tudi na spremembo višine pokojnin. Tako naj bi se bruto plače predvidoma zvišale le za 2,5 odstotka. Na njihovo rast naj bi vplivale predvsem spremembe v zasebnem sektorju, medtem ko bi bile spremembe v javnem sektorju le neznatne ali pa jih sploh ne bi bilo.
Povečala naj bi se inflacija, ki naj bi bila višja kot lani. Rast cen spodbuja predvsem mednarodno okolje (zlasti spremembe cen energentov, pa tudi hrane in surovin). Na medletni ravni naj bi se tako inflacija do decembra dvignila na 3,0 odstotke, v povprečju pa znašala 2,2 odstotka.

Možnosti za uskladitev pokojnin so letos neznatne
Spričo tako skromnih napovedi in dejstva, da je zavoljo utrditve javnih financ s posebnim zakonom začasno omejena rast določenih izdatkov državnega proračuna, proračunov občin, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (tako, da se zmanjšuje višina uskladitev), so seveda do konca leta le neznatne možnosti za spremembo višine pokojnin in drugih prejemkov.
Naj spomnimo, da se lahko po zakonu o interventnih ukrepih pokojnine in drugi prejemki na podlagi pravic, naštetih v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, do konca leta uskladijo le novembra, in to največ za 25 odstotkov dosežene rasti povprečne plače v obdobju januar – september 2011 v primerjavi s povprečno plačo za obdobje januar – december 2010. Višina uskladitve pa je še dodatno omejena: doseči sme največ toliko odstotkov, da povprečno zvišanje najnižje pokojninske osnove, veljavne v letu 2011, po opravljeni februarski in novembrski uskladitvi in v primerjavi z mesečnim povprečjem te osnove, veljavnim v letu 2010, ne presega 25 odstotkov z Jesensko napovedjo gospodarskih gibanj Urada za makroekonomske analize in gibanja ocenjene rasti povprečne plače za obdobje januar – december 2011 ter v primerjavi z njenim povprečjem za obdobje januar – december 2010.
Če bodo gospodarska gibanja drugačna, kot sledi iz pomladanske napovedi, in se bo znatno zvišala ocenjena rast bruto plač v letošnjem letu, se bodo morda pokazale možnosti za uskladitev pokojnin v novembru, sicer pa zakonski pogoji za njeno izvedbo ne bodo izpolnjeni. Po letošnji februarski uskladitvi pokojnin namreč povprečno zvišanje rasti najnižje pokojninske osnove že dosega 1,0 odstotek in tako za četrtino presega v pomladanski napovedi ocenjeno zvišanje povprečne bruto plače v letošnjem letu…
Napovedana višja inflacija v letošnjem letu pa bo morda vplivala na višino transferjev, ki se sicer usklajujejo po zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v državi dvakrat na leto, in to januarja in julija. Tudi uskladitev po tem zakonu pa sme po prej navedenem posebnem zakonu znašati največ 25 odstotkov sicer predpisanega obsega. Kot je znano, januarja letos niso bili izpolnjeni pogoji za uskladitev, saj so se v obdobju julij – december 2010 znižale cene življenjskih potrebščin. Kaj bo z uskladitvijo julija, pa bo odvisno od gibanja cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – junij 2011!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media