Letni dodatek in sredstva za rekreacijo

Letni dodatek in sredstva za rekreacijo

Dobro je vedeti | maj '11

Člani sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so na seji sredi aprila sprejeli sklep o izplačilu in višini letnega dodatka, ki bo nakazan skupaj z majskimi pokojninami. Razpravljali in odločali pa so še o drugih zadevah.

Svet je obravnaval tudi obsežno poročilo o poslovanju Zavoda Vzajemnost v minulem letu. V razpravi so člani pozitivno ocenili delo tega zavoda, ki so ga ustanovili pred desetimi leti. Tudi lani je zavod kljub zaostrenim ekonomskim razmeram ustvaril več prihodka, kot je bilo odhodkov, kar je posledica vestnega gospodarjenja s sredstvi, ki jih dobi o naročnine in prodaje oglasnega prostora. Razveseljivo je zlasti dejstvo, da je revija Vzajemnost tudi v minulem letu ohranila prvo mesto med prodanimi mesečniki v Sloveniji in da njena naklada raste; povprečna mesečna plačana naklada je bila lani 32.123 izvodov. Spričo zaostrenih razmer je to nedvomno pomemben uspeh, kar kaže na to, da si vodstvo zavoda in organ upravljanja odgovorno prizadevata za večjo kakovost revije, za ohranjevanje in pridobivanje novih naročnikov. Skrb pa zbuja podatek, da v strukturi odhodkov močno naraščajo stroški za poštne storitve, tako da celo že presegajo tiskarske stroške. Člani sveta so poudarili, da mora zavod tudi v prihodnje nameniti del dohodka za nadaljnjo rast kakovosti revije in za nadaljnjo širitev kroga naročnikov. Menili so, da so zdajšnji naročniki lahko dobri promotorji za pridobivanje novih naročnikov, zato jih zavod tudi spodbuja z različnimi nagradami.
V letošnjem letu zavod praznuje 10-letnico ustanovitve. Zato so člani sveta direktorici in njenim sodelavcem izrekli posebno zahvalo in priznanje za uspešno poslovanje.

Sredstva za rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev
S finančnim načrtom zavoda za leto 2011 so namenjena tudi sredstva za organizirano rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev in invalidov. Vsa sredstva znašajo skupno 188.744 evrov, od tega zneska pa je upokojenskim združenjem namenjeno 160.432,40 evra, invalidskim pa 128.311,60 evra.
Svet zavoda je obravnaval besedilo predloga javnega razpisa, ki med drugim tudi določa, da se na razpis, ki bo objavljen v Uradnem listu, lahko prijavijo le upokojenske organizacije, ki so organizirane na državni ravni, invalidske organizacije pa morajo imeti med svojimi člani najmanj 10 odstotkov delovnih invalidov.
Člani sveta so tudi sklenili, da bodo na eni prihodnjih sej razpravljali o tem, kako so posamezne organizacije v preteklih letih porabile za ta namen odobrena sredstva, da bi tako v prihodnje še izboljšali politiko delitve teh sredstev. V zaostrenih gospodarskih razmerah je treba odgovorno ravnati z vsakim evrom, so poudarili.
Predlog ugotovitvenega sklepa o letnem dodatku je članom sveta dodatno pojasnil direktor sektorja za izvajanje zavarovanja Boris Gačnik, člani pa niso imeli nobenih pripomb. Več o sklepu pa v posebnem prispevku.


Pismo za krepitev medgeneracijske solidarnosti
Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je ob 29. aprilu, evropskem dnevu medgeneracijske solidarnosti, poslal pismo predsedniku države dr. Danilu Türku, predsedniku državnega zbora dr. Pavlu Gantarju in predsedniku vlade Borutu Pahorju. Člani namreč želijo podporo najvišjih predstavnikov države v prizadevanjih za okrepitev zavesti v naši družbi, da morajo biti vse generacije med seboj povezane in solidarne druga z drugo. Vsi bi se morali zavedati, da brez tega ne bo družbenega napredka, prav tako pa tudi ne brez večje strpnosti, poštenosti, domoljubnosti, človečnosti in altruizma. »Skupaj moramo doseči, da se bodo mladi ljudje veselili svoje prihodnosti, v kateri bodo kakovostno uživali tudi svojo jesen življenja … To pismo naj bo začetek širše družbene angažiranosti za priznavanje in zavedanje pomena medgeneracijske solidarnosti,« so še zapisali.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media