Ugodje oblazinjenega pohištva

Ugodje oblazinjenega pohištva

Prosti čas | maj '11

Za mnoge je najljubši del doma prijetna dnevna soba z udobno sedežno garnituro. Na oblazinjenem pohištvu se sproščamo in počivamo, se družimo z družino in prijatelji, gledamo televizijo ali prebiramo knjige.

Tudi v sodobnem domu, kjer so kuhinjski, jedilni in dnevni prostor velikokrat združeni, je sedežna garnitura eno glavnih središč druženja. Pomembna je izbira ustreznega sloga, ki se poda k preostali opremi prostora. Sedežni elementi minimalističnih linij so primerni za velike in majhne prostore. Sedežna garnitura je poleg sedenja velikokrat namenjena tudi ležanju in spanju. Izberemo možnost dodatnega ležišča (denimo kavč, ki se po potrebi spremeni v posteljo) in predal za shranjevanje. Pri postavitvi sedežne garniture pazimo, da so prosti prehodi v prostoru. Lahko je to kotna sedežna garnitura ali sestavljena iz kavča in foteljev, odvisno pač od velikosti prostora, števila stanovalcev in obiskovalcev. Sedežnih elementov ne smemo kupovati le z očmi. Nujno jih moramo preizkusiti, se nanje zlahka usesti in iz njih vstati brez težav. Sedežni elementi, ki omogočajo enostavno vstajanje in usedanje tudi starejšim, niso ne prenizki in ne previsoki. Imajo naslonjala za roke in hrbtne naslone (po možnosti nastavljive), ki dajejo zadostno oporo in so dovolj zdržljivi. Posamezni fotelji z nasloni za roke so za starejše udobnejši kot sedežne garniture z velikimi in nizkimi elementi. Pozorni moramo biti tudi na primerno trdoto sedišča. Če je sedežna garnitura namenjena predvsem udobnemu sedenju, izberemo model z nepreglobokim sediščem in s hrbtiščem, ki nam pri sedenju nudi dobro oporo. Če pa je namenjena sprostitvi in poležavanju, je poudarek na ležalni površini. Po navadi si omislimo kombinacijo, da je en del namenjen sedenju, drugi pa oddihu (širok, odprt zaključek - počivalnik). To je lahko dvosed, podaljšan z udobnim počivalnikom, lahko je udoben klasičen kavč za dnevni počitek. V dnevno sobo postavimo vsaj en počivalnik za sproščanje in udoben dnevni počitek. Dodatne blazine na sedežih in tabureji ob njih omogočajo udobnejše sedenje.

Bralni kotiček, zavetje pred stresom
V prostorni dnevni sobi si vsekakor omislimo bralni kotiček. Potrebujemo udoben naslanjač ali počivalnik, dobro osvetlitev in element za odlaganje knjig. Najprimernejši je prostor ob oknu. Tako izkoristimo naravno svetlobo in razgled. Če imamo veliko okno z nizkim parapetom, lahko na široko okensko polico položimo blazine in si tako uredimo prijeten kotiček za posedanje in branje. Klasične fotelje so zamenjali počivalniki, ki so udobni za sedenje ali ležanje. Počivalnik je lahko oblikovan enako kot drugi sedežni elementi v prostoru ali pa je kot samostojen kos pohištva tudi okras prostora. Zelo popularni so tudi različni masažni stoli.

Sodobni trendi oblazinjenega pohištva
Sodobno oblazinjeno pohištvo je prilagodljivo in večnamensko, prednost ima kakovost in dobro oblikovanje. Klasične kavče so nadomestili modularni sedežni sistemi, ki omogočajo sestavljanje po lastni zamisli. Poleg večnamenskih elementov manjših dimenzij so moderne tudi nižje sedežne garniture s širšimi in globljimi elementi. Moden je minimalizem, čiste in ravne linije ter pravilne oblike ali pa poudarjeno mehke, valovite in zaobljene organske linije. Poudarek je na dovršenih detajlih. Poleg funkcionalnosti je v ospredju eleganca. Precej je lahkotnih in zračnih modelov, ki so dvignjeni od tal (kovinske ali lesene noge). Prednost ima ugodno sedenje in udobje. Veliko je vgradnih odlagalnih površin (mizice, police) in mehanizmov za spreminjanje naklona hrbtnega naslona ali celo za masažo, dodatnih vzglavnikov, izvlečnih opor za noge in podobno. Zelo modne so zelo dolge oblazinjene zofe (XXL zofe). Ležeren, neformalen način sedenja omogočajo talne sedežne blazine ali vreče poleg foteljev, lahko pa tudi namesto njih. Sodobni gugalniki so nenavadne oblike - pravi umetniški objekti. Poleg všečne in oblikovno dovršene oblike ter sprejemljive cene mora biti izbrana sedežna garnitura funkcionalna in ergonomična, predvsem pa strokovno izdelana iz kakovostnih materialov. Ogrodja sedežnih garnitur so lesena ali kovinska, polnila pa lateks, različne poliuretanske pene; dražji modeli imajo dodano gosje perje. Sedežni del je ojačan z elastičnimi trakovi. Prevleke so različna tkana blaga, od grobo tkanih z vidno strukturo do fino tkanih, z dodatkom svile ali bombažnega satena. Pretežno so iz naravnih materialov (bombaž, volna ali lan, lahko z dodanim kovinskim leskom), pa tudi umetnih, kot sta poliester in lycra, lahko tudi iz mešanice naravnih in umetnih materialov. Tekstilne prevleke so pogosto snemljive in pralne, kar omogoča lažje vzdrževanje in možnost menjave v različnih letnih časih (zimska in letna prevleka). Nekatere tkanine so zaradi površinske obdelave odporne na vlago (tekočina kar zdrsi po površini) in umazanijo (antibakterijske lastnosti). Na prvem mestu pa je še vedno naravno usnje, ki je na otip prijeten material, nezahteven za vzdrževanje in ima dolgo življenjsko dobo. Modno je usnje z vtisnjenimi vzorci in tudi kombiniranje s tkaninami. Izbor materiala je prilagojen obliki; za organske oblike je primerno blago, ki vsebuje lycro (izredno elastična umetna vlakna). Za ljudi z alergijami so primerne mikro tkanine s posebno površinsko zaščito, ki učinkovito preprečuje vdor prašnih delcev v sedežno garnituro.
Barve so zadeva mode. Letos so v ospredju klasična bela, bež, odtenki rjave in sive ter črna barva. Modne so tudi svetlo in temno zelena ter različni odtenki modre. Zofe, počivalniki in fotelji so izrazitih in močnih barv, zelo priljubljena je rdeča barva. Čeprav je precej dekorativnih tkanin potiskanih z živahnimi vzorci v živih barvah, je letos oblazinjeno pohištvo pretežno enobarvno (umirjene barve, čim manj vzorcev) in kombinirano z dekorativnimi blazinami ter zavesami v živahnih vzorcih (letos so priljubljeni cvetlični), ki se enostavneje zamenjajo, ko se jih naveličamo. Tudi pri sedežnem pohištvu je čutiti vpliv ekologije – uporabljeni so okolju prijazni ali celo reciklirani materiali.

Dilema - obnoviti ali kupiti novo
Težko se je ločiti od nadvse udobnega in domačega kosa oblazinjenega pohištva. Tapeciranje je preprost in cenovno ugoden način prenove stare sedežne garniture ali fotelja. Če sta ogrodje in polnilo še dobra, je treba le skrbno izbrati novo preobleko. Klasično sedežno pohištvo lahko preoblečemo s tkanino, značilno za njegovo obdobje. Sodobna tkanina modnih barv in drznih vzorcev pa lahko popolnoma spremeni zunanjo podobo sedežne garniture. Če pa je treba zamenjati polnilo ali vzmetenje, raje razmislimo o nakupu nove garniture, saj je to tudi cenovno ugodneje. V naših pohištvenih salonih je izbira pestra. Naj omenim le podjetje LIDO in njihovo bogato ponudbo sedežnih garnitur, počivalnikov in masažnih stolov. Njihovi izredno prilagodljivi počivalniki so kakovostni slovenski izdelki. Vsestranski fotelj OLIMP, ki smo ga decembra lani predstavili v Vzajemnosti, je namenjen predvsem starejšim in ljudem z omejenimi možnostmi gibanja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media