Naučili ste me plavati

Naučili ste me plavati

Zgodbe | maj '11

To z veseljem poudarjajo nekateri nekdanji učenci od Celja do Žalca in tja do Zgornje Savinjske doline, ob srečanju z zdaj 90-letno Heleno Kronovšek, vsi jo kličejo Jelka.

Seveda, saj je bila vse življenje učiteljica in je poučevala mlajše učence na razredni stopnji, nazadnje na osnovni šoli Polzela. Tudi med počitnicami ni mirovala, saj so jo kot pedagoškega vodjo potrebovali v kolonijah. Nikoli ji ni bilo nič pretežko. Marsikatera bi po srečanju z Abrahamom delovala bolj umirjeno, Jelka pa je v kolonijah z neverjetno energijo plesala v krogu, igrala gnilo jajce, pa rdeče češnje, dame in gospode, se šla ali je kaj trden most, igrala odbojko, med dvema ognjema. itd. Na zborih pred spanjem je znala otroke pohvaliti, tako so vsi spoznali, da lahko z vajo splavajo. Pohvalila pa je tudi sodelavce in skrbela za prijetno razpoloženje. Prav tako je nesebično pomagala mlajšim sodelavkam v razredu.
Rodila se je v njej tako ljubi Prlekiji. Tam je bila še Zdolškova Helena. Učiteljišče je končala v Beogradu, kamor so se selili zaradi očetove službe. V začetku leta 1941 je dobila službo v Slovenski Bistrici, a je njeno učiteljevanje že po treh mesecih prekinila vojna; slovenske učitelje so zamenjali tuji. Nato je delala na občini, svobodo pa dočakala v mariborskih zaporih.
V porušeni domovini je učila v skromnih okoljih. Celo v mrtvašnici ... Zaradi službe se je veliko selila: s Tinja na Pohorju je šla v Prekmurje, od tam pa na Primorsko (Lokovec, Čepovan, Predmeja), kjer se je poročila, seveda z učiteljem. Tudi njuna hči je učiteljica in več let je bila pomočnica ravnatelja na OŠ Polzela, kjer sta učila tudi mama in oče.
Ob jubileju so Jelki zapele tudi upokojene učiteljice iz Žalca, saj je aktivna članica društva in se udeležuje vseh izletov. »Na vseh druženjih si zmogla dati toliko srčnosti, prijaznosti in toplote,« so zapisali prijatelji. Enako mislijo pri Rdečem križu, v DPM in še kje, kjer je dobivala priznanja za svoje delo. Veliko priznanj je dobila, a še vedno so ji najljubše iskreno izrečene pohvale otrok, ki jih je vzgajala. Razveseljujeta jo dva vnuka in tri pravnukinje. Zanje bo skrbela in jih nevsiljivo učila, dokler bodo želeli. Takšna pač je ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media