Recepti julij avgust

Dobro počutje | jul. '11

Torta Pavlova s sadjem

Sestavine za 4 manjše tortice:
4 beljaki, 200 g mletega sladkorja, 1 žlička limoninega soka, pol žlice koruzne moke,
sladka smetana, jagode.

Pečico segrejemo na 120 oC. Beljake stepamo in postopno dodajamo sladkor in po kapljicah limonin sok. V čvrst sneg vmešamo moko in stepamo dalje, da dobimo gladko, svetlečo in čvrsto zmes, kakor za beljakove poljubčke. Zmes naložimo v vrečko in na peki papir nabrizgamo kroge s premerom 10 cm. Na obodu nabrizgamo malo više, da dobijo tortice rob.
Postavimo v segreto pečico in pečemo 15 do 20 minut pri tej temperaturi, nato pa jo znižamo na 90 do 100 oC in pečemo še kako uro, da skorjica ob rahlem pritisku s prstom postane trdna. Pečico izklopimo, vratca pustimo priprta in pustimo, da se tortice povsem posušijo in postanejo hrustljave. Takšne hranimo več dni na suhem in v zračnem prostoru ter pri sobni temperaturi.
Tik pred serviranjem na vsako beljakovo tortico naložimo žlico ali dve stepene sladke smetane in okrasimo s svežim sezonskim sadjem: jagodami, ribezom, robidnicami, marelicami, breskvami.
Različica: Na peki papir lahko nabrizgamo kroge, ki jih potem sestavljamo kot torto in pri tem vsako plast premažemo s stepeno smetano. Nabrizgamo lahko velik krog za veliko torto, vendar jo je kasneje težko rezati.


Poletna pita

Sestavine:
300 g moke, 150 g masla, 100 g sladkorja, ščep pecilnega praška, 2 jajci, žlica limoninega soka, vanilijev sladkor, jabolka, ribez, ribezova ali druga marmelada.

Iz moke, sladkorja, maščobe, jajc in pecilnega praška na hitro zgnetemo krhko testo, ga zavijemo v folijo ali vrečko in postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik za vsaj pol ure. Lahko ga pripravimo že prej in pustimo v hladilniku tudi dva dneva.
Pečico segrejemo na 180 oC. Model za pito namastimo in potresemo z moko. Očistimo jabolka, jih narežemo na rezine ali kocke in malce poškropimo z limoninim sokom.
Manjši del testa prihranimo za mrežo. Preostanek testa narežemo na pol cm debele rezine in jih nalagamo na model, pri čemer robove staknemo skupaj. Pazimo, da obložimo tudi rob. Na testo stresemo narezana jabolka, jih potresemo z žlico sladkorja, pomešano z vanilijevim sladkorjem.
Iz prihranjenega testa oblikujemo tanke svaljke, ki jih položimo v obliki mreže na pito. Postavimo v pečico in pečemo približno 20 do 25 minut, da mreža in rob lepo porjavita.
Pečeno pito vzamemo iz pečice, nekaj minut hladimo, nato med mrežo naložimo svež ribez ali drugo jagodičevje. Marmelado nekoliko segrejemo in z mlačno premažemo pito, da dobi privlačen svetleč sijaj, obenem pa učvrsti sveže sadje na piti.
Različica: Ta pita je odlična s prvimi jabolki (ki jih poleti pobiramo po tleh), marelicami, celo breskvami.

Pecivo s poletnim sadjem

Sestavine:
150 g masla, 3 jajca, 150 g sladkorja, limonina lupinica, 1 žlica limoninega soka,
150 g moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 kg sadja (izkoščičene češnje ali višnje, narezane marelice, jabolka ali hruške, maline), za preliv: 3 jajca, 100 g sladkorja, 100 g mletih mandljev, 1 žlica ruma.

Sadje izkoščičimo in po potrebi narežemo. Pečico segrejemo na 180 oC.
Maslo penasto umešamo, dodamo rumenjake in sladkor. Iz beljakov stepemo sneg, ga dodamo rumenjakovi zmesi, nanj po žlicah presejemo moko s pecilnim praškom in vse narahlo z metlico zmešamo v gladko zmes. Testo damo v namaščen in z moko potresen pekač in za 15 minut postavimo v segreto pečico.
Za preliv v posodi stepemo sneg, mu dodamo sladkor, mandlje in rum. Testo vzamemo iz pečice, ga obložimo s sadjem, prelijemo s prelivom in vrnemo v pečico za 10 do 15 minut, da se speče do konca.
Koristen nasvet: pri tem načinu se sadje ne potopi v testo, vendar tvegamo, da se nam spodnja plast peciva preveč zapeče. Če pečica omogoča, za drugo peko izklopimo spodnji grelec.

Marelični džem s cimetom

Za 4 manjše kozarčke vzamemo kilogram izkoščičenih marelic, jih narežemo na manjše kose, stresemo v širšo posodo in pristavimo. V skodelici zmešamo 2 žlici sladkorja in pol vrečke pektina v prahu ter dobro premešamo. Ko sadna gošča zavre, dodamo 400 g sladkorja in četrt žličke cimeta, med mešanjem počakamo, da znova zavre in kuhamo še tri minute. Džem takoj napolnimo v pravkar sterilizirane kozarčke, ki jih dobro zapremo s pokrovčkom na navoj.
Različica: Za čvrstejši džem, s katerim bomo naslednje leto polnili pustne krofe, vzamemo celo vrečko pektina v prahu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media