Čas druženja in sprostitve

Dobro počutje | jul. '11

Počitnice, pa naj gre za daljše dopustovanje na enem mestu, za priložnostne izlete, piknike ali potovanja naj bodo priložnosti za počitek in sprostitev. Vsi po vrsti, otroci in odrasli, moramo včasih zajeti sapo in izpreči, odvihati rokave, se razbremeniti, sprostiti in uživati v delnem ali popolnem brezdelju.

To ne pomeni, da vam priporočamo neskončno lenarjenje in dolgčas. V zmernih količinah pa je brezdelje nedvomno koristno in blagodejno, lahko celo zdravilno.
Hrana in pijača naj bosta prilagojeni letnemu času. Na poletnem jedilniku naj ne manjka sadje, ki ga je v tem času na pretek: češnje in višnje, brusnice, črni ribez, borovnice, breskve in marelice. Privoščite si več zelenjave in če ste ob morju, čim več rib in morskih sadežev. V vročem času je nadvse pomembna tudi pijača. Rehidracija organizma se začne z naravno vodo (najbolje iz pipe), ki se ji pridružujejo naravni sadni in zelenjavni sokovi, pravi čaji (zeleni črni, rumeni), rdeči čaj, bistre juhe (zlasti zelenjavne), zeliščni čaji in napitki (bezeg, kamilica, meta, melisa ...), ki hladijo in pomirjajo ter krepijo ledvica in sečila, spodbujajo odvajanje vode in pospešujejo razbremenjevanje ali razstrupljanje organizma.
Priporočljivo je popiti 2 litra tekočine na dan, po potrebi (vročina, znojenje, telesna dejavnost, bolezen in vročinska stanja ...) pa tudi več. Pijmo redno, čeprav morda nismo žejni. Žeja je že znak izsušenosti (dehidracije) organizma.
Razbremenitev in sprostitev. Izogibajmo se premlevanja problemov ter poskusom reševanja osebnih težav in stisk. Ne nalagajmo si neprijetnih dolžnosti in obveznosti v želji, da bi postorili prav vse, za kar doslej ni bilo časa. Pa tudi finančna kriza in gospodarska recesija naj ne bosta (edina) rdeča nit poletnih druženj.
Sprostimo se na način, ki nam je všeč in smo prepričani, da nas bo rešil preobremenjenosti in napetosti ali pa ju vsaj omilil. Stres na izletih, piknikih in potovanjih je pogosto posledica prevelikega (nerealnega) pričakovanja izjemnih poletnih doživetij in užitkov ter iluzije, da lahko počitnice trajajo večno ...
Družabnost in odnosi. Na počitniških druženjih bodimo prijazni in pozorni drug do drugega. Vzemimo si čas zase in za svoje najdražje. Izogibajmo se družbe, ki nam ne prija, kar pa seveda ne pomeni, da bomo zato vedno in povsod sami. Ne zanemarjajte svojih najbližjih. Izogibajte se negativnih misli in čustev ter kritiziranja, omalovaževanja in obsojanja drugače mislečih ter prisiljenega in neiskrenega vedenja, kot so obvezni obiski sorodnikov, znancev in prijateljev, ki smo jih dolžni obiskati.
Prav tako se že pred odhodom na počitnice poslovite od nerealnega pričakovanja, da se bodo ljudje okrog vas med poletjem spremenili in prelevili v čudežna bitja, ki so brez napak in pomanjkljivosti. Ne zapravljajmo časa in energije za odpravljanje ali glajenje zahtevnih sporov in nasprotij. Ne obremenjujmo se s tistim, kar nas ločuje, raje poiščimo in spodbujajmo vse, kar nas druži in povezuje.
Pogovarjajmo se, igrajmo se, poslušajmo drug drugega, smejmo se skupaj - lahko tudi jočemo, pocrkljajmo se in se potolažimo, spodbujajmo se, izkažimo si naklonjenost in povezanost. Tudi v tem je čar počitnic, dopusta in poletja nasploh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media