Odgovorni za svoje zdravje

Dobro počutje | jul. '11

Samozdravljenje označuje uporabo zdravil, ki so na voljo brez recepta, namenjena pa so preprečevanju in zdravljenju manjših težav in ne zahtevajo posvetovanja z zdravnikom; bolnik opravlja samozdravljenje na lastno pobudo in lastno odgovornost ter ob nasvetu farmacevtov, a najdlje od tri do sedem dni. Če se v tem času stanje ne izboljša ali se celo poslabša, je potreben pregled pri zdravniku. Odslej bo bolnikom v pomoč priročnik, ki ljudi hkrati spodbuja k odgovornemu ravnanju s svojimi zdravjem in rabi zdravil.  
V obširnem priročniku je opisanih 35 zdravstvenih težav, ki so razdeljene po organskih sistemih (dihala, koža, mišično-skeletni sistem, prebavila, sečila, spolovila, srce in ožilje ter živčevje). Uporabnik lahko išče rešitev za samozdravljenje po zdravstveni težavi ali po abecednem seznamu zdravil in tako dobi nasvet, kako lahko ukrepa in katera zdravila, ki so na voljo brez recepta, lahko jemlje. Pregledno so predstavljena industrijsko pripravljena zdravila in galenski izdelki, pa tudi zdravila naravnega izvora in uporaba zdravilnih rastlin. Ob zdravilih so dodana navodila za uporabo (način jemanja, odmerjanje, možnost jemanja hkrati z drugimi zdravili, možni neželeni učinki), dodana so tudi posebna opozorila, tako da uporabnik natančno ve, do katere točke lahko ukrepa sam in kdaj mora poiskati pomoč.
Vsebina priročnika je zelo praktična, saj je pri oblikovanju sodelovalo več kot 20 lekarniških farmacevtov, ki vsak dan svetujejo bolnikom, strokovno pa so ga pregledali tudi zdravniki. Avtorji opozarjajo, da nasveti v priročniku niso nadomestilo za posvet pri zdravniku ali lekarniškemu farmacevtu. Še posebej previdni pa morajo biti bolniki, ki jemljejo več zdravil hkrati ali druge preparate. Velika večina bolnikov namreč ob zdravilih, ki jim jih predpiše zdravnik, uživa še različne zeliščne pripravke ali pa katero od zdravil brez recepta, ki pa ga sploh je jemljejo kot zdravilo.  
Priročnik Samozdravljenje lahko naročite pri Slovenskem farmacevtskem društvu (tel. številka: 01 569 26 01) in v nekaterih lekarnah, kmalu pa bo na voljo tudi v knjigarnah.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media