Kalifornija in zahod ZDA

Kalifornija in zahod ZDA

Prosti čas | jul. '11

Ne glede na različna mnenja, ki smo si jih v zadnjih letih morda ustvarili o svetovni velesili, so ZDA še vedno ena izmed najvznemirljivejših turističnih destinacij na svetu. Še posebej to velja za Kalifornijo in sosednje države, ki zahodnemu delu Združenih držav dajejo prav poseben pečat.
Velika dežela velikih možnosti, blišča in pasti velemest ter osupljivih naravnih lepot prav na zahodnem delu kaže svojo izjemno raznovrstnost. In kaj od tega lahko vidimo popotniki iz drugih dežel? Popotovanje po »divjem« zahodu Amerike - Kaliforniji, Arizoni, Utahu in Nevadi - je še vedno popotovanje v svet kavbojk Johna Forda, čeprav se namesto v kočiji popotnik pelje v podobno velikem, a precej udobnejšem kombiju ali »maxi-vanu«, kot mu pravijo tam. Število sopotnikov je podobno kot nekoč, naš voznik ima na glavi klobuk in skozi avtomobilsko steklo se zunaj sicer nekoliko hitreje kot nekdaj premika podobna pokrajina peska in skal, grmičevja in trdoživih dreves, suhih rečnih strug in mogočnih ter čudovitih kanjonov, ki jih je čas v nekaj zadnjih stoletij le malo spremenil. Narava tukaj meri čas v desettisočletjih in tako kot nekoč staroselci, pionirji, kavboji, zlatokopi, šerifi in razbojniki smo zanjo tudi mi, današnji popotniki, le kratka, skorajda nepomembna epizoda.
Tako kot nas ne morejo pustiti ravnodušne vrvež, pestrost in raznovrstnost življenja v mestih, kot so San Francisco, Las Vegas, Los Angeles in San Diego, tako smo očarani nad prostranostjo in nepojmljivo lepoto Velikega kanjona ter Doline smrti, nad barvitostjo in slikovitostjo kanjonov Zion ter Bryce v državi Utah ali kanjona Antelope in doline Sedona v Arizoni, pa vinorodnih dolin Sonoma in Napa, kjer pridelujejo nekatera najboljša vina na svetu, ki jih je preprosto treba poskusiti. V narodnem parku na obronkih Sierre Nevade nas osupne velikost in mogočnost največjih organizmov na svetu, orjaških sekvoj, ki zrasejo tudi do 90 metrov visoko, pri dnu pa dosežejo obseg 30 metrov in živijo celo več kot 3.000 let.
Trditev, da je Amerika dežela nasprotij, je točna. Če nam zastaja dih ob ogledu izjemnih naravnih lepot, bomo presenečeni nad velikostjo Los Angelesa in bliščem Hollywooda, nad umetniškim San Franciscom, zabaviščnim Las Vegasom in že skoraj mehiškim San Diegom. Še posebej, če si lahko vzamemo čas in pokukamo tudi tja, kamor sicer morda ne bi mogli. V popotništvu velja, da male skupine vidijo več in potovanje po zahodu ZDA je več kot dober dokaz za to.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media