Ob južni železnici Celje

Zgodbe | jul. '11

Graditelji Južne železnice so morali z velikimi napori iztrgati prostor za progo in za kolodvor v zamočvirjenemu obrobju Voglajne.
Celje stoji na mestu starorimskega Municipium Claudia Celeia. Zgodovina govori o 24 prokonzulih, ki so imeli tu svoj sedež. Kar štirje med njimi, Pertinaks, Septimus Sever, Valerij in Avrelij, so kasneje zasedli cesarski prestol. Cvetoče rimsko mesto pa se je zlomilo pod silo vseuničujoče hunske vojske in nato za ves srednji vek izginilo iz zgodovine. Od 14. stoletja dalje pa je mestece Celje povezano s spreminjajočo se usodo mogočnih celjskih grofov, ki so prebivali v gradu Staro Celje. Nasilje ob turških vpadih in ob protireformaciji tudi mestu ob Savinji ni prizaneslo in šele naše stoletje ga je obudilo k novemu vzponu.
Celje leži na levem bregu Savinje, 240,8 metra nad morjem. Ima kakih 6.500 prebivalcev in je z osvežilnimi in zdravilnimi kopališči na bregovih kristalno čiste Savinje najbolj priljubljeno poletno letovišče na Spodnjem Štajerskem. Letoviščarji z veseljem uporabljajo tudi najbolje opremljeno parno in kadno kopališče. Na desnem bregu Savinje je obširen mestni park, skozi katerega pridemo do kopališč in do restavracije Mathes.
Pozidava mesta daje prijeten vtis, prav tako tudi prevladujoča čistoča. Mesto razsvetljujejo plinske svetilke. Mikavna lega mesta, urejen mestni park, prijetna okolica in ugodne življenjske razmere omogočajo prijetno bivanje in semkaj privabljajo počitka potrebne ljudi. Celje je z Dunaja dosegljivo z brzim vlakom v osmih urah, iz Trsta in iz Reke pa v šestih.
Uprava mesta ima svoj občinski statut. V Celju imajo sedež različni upravni in sodni organi. Poleg državne višje gimnazije je v mestu še nekaj meščanskih in osnovnih šol ter dva vrtca. Mesto ima čedno gledališče. Krajevni muzej z lapidarijem hrani obilo najdb iz prazgodovinskih, rimskih in srednjeveških časov (tudi zbirko starih novcev in slavno »Silenovo masko«). Od tukajšnjih društev naj še posebej omenimo Olepševalno društvo mesta Celja, ki skrbi za vzdrževanje javnih naprav in je tudi lastnik poletne restavracije »Gozdni dom«.
Glasbeno društvo vzdržuje glasbeno šolo in uspešno glasbeno kapelo, ki redno prireja koncerte v parku in tudi sicer. V mestu delujejo številna nemška društva. Čitalnica v društvu Casino nudi večjo izbiro časopisov, ki so na voljo tudi letoviščarjem.
Za zdravstveno oskrbo je v mestu kar najbolje poskrbljeno. V Celju je dejavnih več sposobnih zdravnikov, v njem sta dve lekarni. V dvanajstih gostilnah, ki ustrezajo vsem predpisom, in tudi v številnih dobrih krčmah, kavarnah in zasebnih stanovanjih dobimo za nizko ceno primerno prenočišče in oskrbo.
Priporočljive gostilne in kavarne: Hotel nadvojvode Janeza, Hotel Pri zamorcu, Hotel Beli vol, Kavarna Mercur, Kavarna Central, Kavarna Hausbaum.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media