Recepti september 2011

Recepti september 2011

Dobro počutje | avg. '11

Juha z mesno - riževimi kroglicami
Čebulo in dva stroka česna drobno narežemo ter na olju pri šibkem ognju pražimo nekaj minut. Začinimo z mleto kumino in origanom. Odstavimo.
Posebej v posodi zmešamo 1 do 2 skodelici kuhanega riža, 250 g mletega mesa, prepraženo čebulno mešanico in dodamo dve jajci. Začinimo s soljo in poprom ter dobro premešamo. Iz zmesi oblikujemo za dve čajni žlički velike mesne kroglice, ki jih preložimo na krožnik.
V lonec stresemo narezan paradižnik, korenček, cvetačo, grah ali drugo zelenjavo, malo podušimo in prilijemo govejo juho ali vodo. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in v krop previdno vstavimo mesne kroglice. Kuhamo pri nizkem ognju kakih 30 minut. Začinimo po okusu. Juho ponudimo s kosom hrustljavega kruha ali vanjo zakuhamo jušno zakuho.

Krompirjevi žganci (dödöli)
Štiri krompirje olupimo, narežemo na manjše kose, stresemo v lonec, solimo, prilijemo približno liter vode in pristavimo. Kuhamo 5 do 10 minut, da se krompir napol skuha.
Nato h krompirju stresemo 300 g pšenične moke, pokrijemo in na srednje močnem ognju kuhamo toliko časa, da krop prevre (pokrije) moko. Nato moko preluknjamo z ročajem kuhalnice, spet pokrijemo in pustimo, da žganci vro še 15 minut. Kuhanim odlijemo vodo, a jo prihranimo in z močno kuhalnico dobro premešamo, da dobimo enovito zmes. Po potrebi prilijemo malo vode, ki smo jo prihranili.
Zmes pustimo na toplem, da malo odleži, nato jo z vilicami razkosamo. Žgance zabelimo s popečeno panceto, mastjo z ocvirki, z maslom ali tradicionalno s kislo smetano. Pazimo, da pancete ali ocvirkov ne prežgemo.

Solata z gomoljno zeleno in jabolkom
Očistimo in umijemo različne vrste solate. Pol gomolja zelene olupimo in narežemo na tanke rezine, jabolko očistimo in prav tako tanko narežemo. Vse prelijemo z limonovim sokom, oljem, solimo in vmešamo 2 žlici pinjol.
Dobro premešamo in ponudimo.


Jabolčni žepki z lešniki
Zavitek listnatega testa odtalimo in razvaljamo. Dve pesti lešnikov grobo zmeljemo, nekaj jabolk očistimo, narežemo na kocke in v posodi premešamo z lešniki, sladkorjem ter cimetom.
Testo razrežemo na štiri kvadrate, vsak kvadrat nadevamo z jabolčnim nadevom, prepognemo in robove zavihamo ter učvrstimo. Površino tanko premažemo z maslom in potresemo s kristalnim sladkorjem, da bo med peko zasijala. Naložimo na pekač s peki papirjem, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 15 minut pri 200 oC. Če v ogreto pečico postavimo lonček z vodo, se bo listnato testo bolj razslojilo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media