Marinškova ustvarjalna vnema

Marinškova ustvarjalna vnema

Zgodbe | avg. '11

Marjan Marinšek iz Velenja, idejni in ustvarjalni dolgoletni vodja Pikinega festivala, prijatelj švedske mladinske pisateljice Astrid Lindgren, kulturnik in publicist, zbiratelj starih predmetov ter šolskih pripomočkov, pisatelj in urednik, citrar in častni član Citrarskega društva Slovenije, prejemnik ugledne nagrade MO Velenje ter častni občan Občine Kozje (je namreč rojen in ponosen Kozjan), je zagotovo eden pomembnejših slovenskih kulturnih ustvarjalcev.
Ob sedemdesetletnici je kar sam pripravil razstavo o svojem delu in umetniškem ter pisateljskem in glasbenem ustvarjanju v Galeriji Velenje, katere del je bil kot nekdanji direktor Kulturnega doma Velenje tudi sam.
Poleg dejstva, da je iz pravljičnega sveta Astrid Lindgren "pripeljal" v Šaleško dolino in v Slovenijo Piko Nogavičko (od 18. do 24. septembra se bo v Velenju odvijal že 22. Pikin festival, največji otroški festival v Sloveniji), je prvi zbral 492 Gasparijevih razglednic in o njih napisal knjigo. Napisal je pravzaprav enajst knjig: Na celjski gimnaziji zvoni, Astrid Lindgren, Planinčeva Micka, Moje prvo berilo, Kolerabjeki, Ježkova torta, Med cvetjem in trnjem, Ko slive v mlin narejajo, Slovenska pravljica Maksima Gasparija II ter Zvezda Astrid. Marjan Marinšek je upokojeni pravnik, umetnik in kulturnik ter strasten pustolovec in je prepotoval številne dežele Evrope, Južne Amerike, Avstralije in ZDA. Bil je bil tudi ustanovitelj tradicionalne vsakoletne dobrodelne prireditve Bolero, ki jo že četrt stoletja ob materinskem dnevu prirejajo v Velenju, zbrana sredstva pa namenjajo pomoči potrebnim. Njegova je zamisel in izvedba citrarskih dnevov, nato pa s Slovenskim citrarskim društvom tudi prvega tradicionalnega citrarskega festivala. Sam je kot znan citrar nastopal na številnih prireditvah po domovini in tujini, nazadnje tudi z žensko citrarsko skupino velenjske univerze za tretje obdobje "Marjanke".
Že vrsto let se bojuje z zahrbtno boleznijo, ki pa jo premaguje z neverjetno življenjsko energijo ter z vedno novimi nastopi, idejami, glasbenimi prireditvami in zbirateljstvom. Nov izziv ga čaka že na bližnjem Pikinem festivalu, kjer je s Pikinim konjem Alfredom postal živa ikona mladih in manj mladih ljubiteljev Pike Nogavičke.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media