RECEPTI OKTOBER 2011

Dobro počutje | okt. '11

Zdrobovi cmočki s čebulo in česnom
V lonec nalijemo dva decilitra bistre juhe, jo zavremo, vanjo stresemo štiri žlice pšeničnega zdroba, dobro premešamo in kuhamo dve minuti. Odstavimo in malo ohladimo.
Medtem drobno sesekljamo pol manjše čebule, dva stroka česna in peteršilj ter na malo olja hitro popražimo, da zadiši, nato primešamo kuhanemu zdrobu. Dodamo še jajce in dobro premešamo. Z vlažnimi rokami oblikujemo cmočke, jih previdno vstavimo v vrelo juho in na majhnem ognju kuhamo še pet minut.

Zavitek z zeljem in ohrovtom
Odtalimo zavitek listnatega testa. Pol glave belega zelja in četrt glave manjšega ohrovta narežemo na trakove, dva korenčka pa na tanke paličice. Večjo čebulo grobo narežemo. V kozici na malo masla hitro prepražimo vso zelenjavo, prilijemo nekaj žlic vode, začinimo s soljo in kumino, premešamo in pokrijemo za minuto, da se zelenjava malce poduši in le malo zmehča (uvene). Nato odstavimo in ohladimo.
Pečico segrejemo na 180 – 200 oC. Oba kosa listnatega testa razvaljamo. Na vsak kos naložimo polovico zelenjave za nadev in zavijemo kot za zavitek. Preložimo na pekač s peki papirjem in postavimo v pečico za 25 minut. Najboljši je še topel zavitek, brez težav pa ga ponudimo tudi za hladno večerjo.

Krompir z bučo in žajbljem

Za 4 osebe vzamemo štiri krompirje, jih po potrebi olupimo in narežemo na večje kose ter v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega. Potrebujemo še četrt buče hokaido, ki ji odstranimo semenje in narežemo na kocke.
V ponvi segrejemo nekaj žlic oljčnega olja, nanj stresemo kose buče in jih na hitro opečemo. Navadno zadošča pet minut. Potresemo z grobo narezanimi ali strtimi tremi stroki česna, bučnimi semeni in dodamo kuhan ter odcejen krompir. Solimo, bogato začinimo z žajbljem, vmešamo še mlad ovčji ali kozji sir (lahko tudi mocarelo), previdno premešamo in ponudimo kot prilogo ali glavno jed.
Različica: Če vam sladek okus buče hokaido ni všeč, izberite drugo sorto buče.

Čokoladno- kostanjeva strnjenka
V posodo stresemo 600 g olupljenega kuhanega kostanja, mu dolijemo 150 ml vode in ga s paličnim mešalnikom pretlačimo v pire.
V kotličku nad kopeljo ali v mikrovalovni pečici raztopimo 250 g temne čokolade in jo primešamo kostanjevemu pireju. Posebej penasto zmešamo 120 g masla in 120 g sladkorja v prahu, prilijemo žlici ruma in vse vmešamo v kostanjev pire s čokolado. Zmes naložimo v model, obložen s peki papirjem, pogladimo in postavimo v hladilnik za 12 ur. Po tem času zvrnemo na krožnik, odstranimo papir in razrežemo na debelejše kose z nožem, namočenim v vročo vodo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media