Psi in mačke naj pijejo dovolj

Psi in mačke naj  pijejo dovolj

Prosti čas | okt. '11

Potreba po pitju je pri živalih instinktivna, odnos do vode in žeja sta pri vseh sesalcih podedovana, zato se med pitjem močno razlikujemo. Kanidi in felini (prostoživeči psi in mačke), ki v naravi iščejo vodo, se razlikujejo od oskrbovanih psov in mačk, ki jim je dostop do pitne vode nekaj povsem samoumevnega.

Psi in mačke med pitjem izplazijo jezik in del jezika oblikujejo v žličko, ki jim omogoča prenos vode v ustno votlino. Razlika v tehniki pitja je v tem, da pes pomaka jezik v globino, mačka pa vodo zajema pod položnejšim kotom z gladine. Vode ne mečjo v goltanec, saj bi se jim zaletelo, temveč jo z zadnjim delom jezika stisnejo med rebrasto nebo, oblika jezika pa jim omogoča, da hkrati izplazijo jezik po nov zajem vode. Šele med prenosom nove vode, prejšnjo, pogreto, pustijo zdrkniti po grlu kot požirek.

Povečana in zmanjšana žeja
Mnogokrat žejni in pomoči potrebni sta starostni skupini zelo mladih in zelo starih hišnih živali, sicer pa odrasli in oskrbovani psi in mačke brez težav nadzorujejo žejo. Ta se lahko zaradi različnih vzrokov zelo poveča ali zmanjša, ob spremembi pitja pa je treba najprej izključiti vzroke, ki tičijo v zdravstvenih težavah in v morebitnih boleznih, ki pa jih lahko diagnosticira le veterinar.
Pri psiholoških vzrokih prekomernega pitja gre najpogosteje za posledico stiske spričo namernega odtegovanja vode prek dopoldneva ali noči ali za posledico dolgotrajne, vsakodnevne žeje zavoljo igre s pitno vodo. Polivanje vode je značilno za mlade hišne živali, ki lahko v razigranosti posodo s pitno vodo popolnoma osušijo. Zato jim jo je treba preventivno ponuditi na dvignjenem stojalu, v več manjših in obteženih posodah ali iz časovno nastavljivega vodnega kontejnerja; varno zaposlitev z vodo pa lahko dosežete tudi s skoraj prazno posodo za pitje, ki jo psu ali mački ponudite, da bi jo lizala.
Starejše živali ne kažejo več izrazitih znakov žeje, pogosto jo zamenjujejo z lakoto ali na pitje preprosto pozabljajo, na tekočino pa jih opozarjajo skrbniki, ki jim jo ves čas ponujajo in podstavljajo. Tudi pri psih in mačkah, ki odklanjajo pitje, je treba najprej preveriti njihovo zdravstveno stanje, k pitju pa jih najbolj spodbudi večja ponudba ali več razpostavljenih posod z vodo na različnih mestih v stanovanju. Lahko se poigrate tudi z menjavo funkcij servirnih posod in v posodi za hrano postrežete vodo, posodo za vodo pa napolnite s hrano. Mnoge živali pijejo z večjim veseljem in več, kadar je voda okusna in če v njej zaznajo sled sladkorja, kokošje juhe, malo umešanega mesa ali potopljen priboljšek. Vodi lahko dodate tudi rezino jabolka, vanjo potopite korenček, vejico peteršilja ali pest marjetic, saj gre pri tem za dodajanje okusov, ki se jih živali z malo spretnosti lahko znebijo. Psi in mačke lahko na svojo pitno vodo naletijo povsem drugje, kot so navajeni, voda je lahko tudi drugačne temperature, zato jim za spremembo v star jušni krožnik natočite mlačne vode ali jih nagovorite, da si sami poiščejo skrito posodico z vodo.
Vsem hišnim živalim bo koristila popestritev utečenega vzorca pitja, presenečenja pa jim bodo med urjenjem v iznajdljivosti obogatila dan, zato se kdaj pa kdaj poigrajte s temperaturo, lokacijo, obliko serviranja, s količino in okusi vode za hišne živali, ob tem pa bodite pozorni, da jim bo voda dostopna in da bo vselej pitna.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media