Recepti marec 2012

Recepti marec 2012

Dobro počutje | feb. '12

Popečen radič s sirom in oljčnim oljem
Treviški radič operemo, posušimo v kuhinjski krpi, po potrebi razrežemo in razdelimo na posamezne liste. Liste stresemo v segreto ponev s premazom proti prijemanju, na hitro popečemo, da radič nekoliko oveni, in ga preložimo na krožnik. Pokapljamo ga z oljčnim oljem in obložimo z rezinami sira. Ponudimo s kruhom za malico, večerjo ali kot prilogo.
Različica: namesto oljčnega olja izberemo orehovo ali laneno olje.

Kvinoja s koromačem
Za 4 osebe vzamemo 2 skodelici kvinoje (približno 200 g), jo v rešetu operemo, stresemo v lonec, dodamo dvojno količino vode (4 skodelice), pristavimo in zavremo. Medtem očistimo in narežemo koromač, ga stresemo h kvinoji in ko voda vnovič zavre, vse skupaj kuhamo še 10 minut. Zatem dodamo paradižnik iz pločevinke, začinimo s soljo, česnom, rožmarinom in timijanom ter kuhamo še 5 minut. Kuhano kvinojo po želji ponudimo z žličko kisle smetane ali sira feta.

Korenčkova juha z rdečo lečo
Štiri večje korenčke očistimo in narežemo. Stresemo v kozico, dodamo narezan česen, žlico masla in na hitro popražimo, da česen zadiši. Nato stresemo v lonec oplaknjeno pest rdeče leče, zalijemo z malo vode ali jušne osnove in kuhamo do mehkega.
Medtem razrežemo na manjše kocke rezine kruha in jih v ponvi nad šibkim ognjem na hitro opečemo; pazimo, da se ne zažgejo. Preložimo jih v skodelico, prelijemo z oljčnim oljem in potresemo še s sesekljanim peteršiljem.
Dolijemo vodo v juho, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom, solimo in še kako minuto pokuhamo. Ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami.

Solata s kislim rdečim zeljem, jabolkom in orehi
Izberemo kislo rdeče zelje, ga naložimo v skledo, dodamo naribano jabolko, grobo narezane orehe in prelijemo z orehovim oljem. Rahlo solimo in popramo po okusu, vendar po navadi to ni potrebno.

Enolončnica s čemažem
Očistimo tri krompirje, korenček, četrt glave zelja, manjšo čebulo in manjši kos zelene, jih po potrebi olupimo in narežemo na manjše kose. Stresemo v lonec in na maslu popražimo, da zadiši. Prilijemo vodo in pokrito kuhamo 20 minut. Pest regrata očistimo, grobo narežemo, stresemo v juho, začinimo z muškatnim oreškom in kuhamo še 2 minuti. Nazadnje narežemo še dve pesti čemaža, in ga stresemo v juho. Enolončnico solimo in ponudimo s kruhom.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media