Družbi se moraš prilagoditi

Družbi se moraš prilagoditi

Zgodbe | feb. '12

Ob vstopu v njuno hišo na Mlaki pri Kranju na steni pri vratih ugledaš niz medalj, obešenih na trakovih v barvah slovenske zastave. Le čemu in zakaj? »Oba že slabo desetletje balinava in kegljava za naše društvo in očitno sva uspešna,« se pridušata Milan in Ivanka Truden. Po štiri termine v tednu sta do nedavna namenjala temu športu. In z njim bosta nadaljevala takoj, ko si opomoreta po poškodbi roke in po operaciji.

Zakonca Truden - od konca lanskega leta zlatoporočenca - poznajo tudi kot vsakodnevna pohodnika do nekaj kilometrov oddaljenega Kranja ali pa do lovske koče v Pangerščici, kjer čez leto rada pogledata tudi za gobami. Menita, da bi morali povsod poskrbeti za urejene pešpoti, kot je to med Naklim in Kranjem, pa bi prav gotovo še več njunih vrstnikov preživljalo prosti čas v naravi. Pa še to! Nikoli ne manjkata na mesečnih pohodih, izletih in pustovanjih, martinovanjih in silvestrovanjih, ki jih že več let prireja društvo upokojencev na kmetiji Celestina v Zgornjih Vodalah. Vedno jih je za poln avtobus, na trgatev k istemu vinogradniku pa se jih odpravi po petindvajset.
Če so to stvari, ki so neposredno povezane z upokojenskim društvom, pa dodajmo še to, da sta zakonca Truden tudi podpornika krajevnih gasilcev, rdečega križa in turističnega društva, predvsem pa sta vneta plesalca na vseh prireditvah in srečanjih. »Ker je po navadi v skupini le sedmina moških,« hudomušno potarna Ivanka, »pogosto hodijo ponj tudi druge plesalke. Ko je bil mlajši, je zlahka ustregel vsem, zdaj pa moram že paziti nanj, saj pride s plesišča vedno ves prepoten.« Žal jima je, da je po pol leta dela razpadla folklorna skupina, v kateri tudi nista nikoli manjkala.
Imata pa 74-letni Milan in štiri leta mlajša Ivanka kar pestro zgodbo za sabo. Po dveh služenjih v Gornjih Raduljah in na Jesenicah je tedaj 18-letna Ivanka Vene iz Dul pri Bučki prišla v Kranj in se zaposlila v Iskri. V njej je preživela 31 delovnih let. Milan Truden pa je kot 13. letni deček prišel od babice v Podcerkvi v Loški dolini k mami Tereziji v Kranj. S petnajstimi leti se je zaposlil v Kranjski opekarni v obratu Bobovek. Po enoletnem boju s tuberkulozo na Golniku, je na svoje stroške opravil šolo za poklicnega voznika na Ježici. Ivanka je takrat živela pri sestri Mariji na Bobovku in na enem od plesov sta se spoznala, se zaljubila ter 25. novembra 1961. leta poročila. Zlato poroko sta proslavila v krogu domačih in prijateljev, med njimi je bila tudi njuna tedanja priča Martin Salmič. V zakonu sta se zakoncema Truden rodila sinova Milan in Robert. Vedno sta vesela srečanja z vnuki: Majo, Danijelom Vezojo in Aljažem. 

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media