Srcu prijazno gorčično olje

Srcu prijazno gorčično olje

Dobro počutje | feb. '12

Gorčično olje je pri nas še dokaj neznano, medtem ko ga redno uporabljajo v kulinariki Indije in Bangladeša. Pa tudi v zahodnem svetu vse bolj pridobiva na veljavi. Zaradi številnih koristnih sestavin, ki varujejo organizem pred boleznim. Zdravniki še posebej priporočajo uživanje gorčičnega olja ljudem s srčno - žilnimi obolenji.

Gorčično olje pridobivajo s hladnim stiskanjem semen. Najboljša so semena rjave indijske gorčice (Brassica juncea), ki jo pridelujejo v Avstraliji. Gorčična semena so izredno zdrava, saj vsebujejo veliko mononenasičenih maščobnih kislin (omega 9) in polinenasičenih maščobnih kislin (omega 6 in omega 3). Pravzaprav ima gorčično olje le pet odstotkov nasičenih maščobnih kislin, kar je najmanj med vsemi rastlinskimi olji.
Uživanje gorčičnega olja znižuje maščobe v krvi, tako imenovane trigliceride, ki povzročajo debelost in okvare ledvic; spodbuja delovanje krvnega obtoka, širi krvne žile in zavira poapnjenje žil. Redna uporaba znižuje tveganje za srčni napad. Poleg tega je to olje bogato z minerali, s selenom in magnezijem ter vitamini (E, D, A, C). Zlasti vitamin E je vsestransko koristen tako za kožo, kot za imunski sistem, saj spodbuja prekrvavitev, izboljšuje mišično storilnost, preprečuje nastanek žilnih okvar in varuje ožilje pred aterosklerotičnimi spremembami. Finski raziskovalci so celo ugotovili, da imajo kadilci, ki uživajo hrano, bogato z vitaminom E, 20 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za pljučnim rakom. Poleg tega gorčično olje prek hipofize posredno vpliva tudi na žleze z notranjim izločanjem in uravnava delovanje spolnih žlez.
Preprečuje vnetja
Gorčično olje ima precej pikanten (oster) okus, zato deluje antibakterijsko ter protivnetno, s tem pa pomaga odpravljati glivične okužbe. Deluje tudi proti okužbam sečil in dihal, oteklinam in ledvičnim kamnom. Ena od njegovih dobrih lastnosti je tudi, da zvišuje dober holesterol in znižuje slabega. Gorčično olje pospešuje prebavo, saj poživljajoče deluje na želodčne žleze, hkrati pa spodbuja apetit. Raziskave so tudi pokazale, da vsebuje različne antioksidante, ki pomagajo zniževati tveganje za nastanek raka in kroničnih bolezni ter stresa.
Gorčično olje je tudi odlično kot masažno olje, saj zeliščarji uvrščajo gorčico med tako imenovane rubefaciense, to je snovi, ki povzročajo prijetno toploto, kadar jih nanesemo na kožo. Zaradi tega gorčično olje spodbuja potenje telesu, spodbuja delovanje krvnega obtoka, zmanjšuje telesno temperaturo in iz telesa odpravlja toksine in sol. Ima torej prečiščevalni učinek, hkrati pa pomaga zdraviti različne sklepne bolečine, artritis, putiko, revmatizem ipd. Najbolj učinkovita je masaža vlažne kože, torej takoj po tuširanju, ko so pore še odprte. Z masiranjem lasišča pa pospešimo rast las in odpravimo prhljaj.
Priporočljivo je uživanje gorčičnega olja na tešče ali grgranje. Pri kuhanju ga lahko dodamo solatam, rižotam, testeninam ali juham, primerno pa je tudi za pečenje ali cvrenje. Če vas moti dokaj oster vonj in okus vonj gorčičnega olja, si lahko pomagate tako, da drugim rastlinskim oljem dodate ekstrat iz gorčičnih semen.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media