RECEPTI april 2012

RECEPTI april 2012

Dobro počutje | apr. '12

Spomladanska krompirjeva solata z beluši
Šest srednje velikih krompirjev skuhamo v olupku v manjši količini slane vode, nato pa olupimo in narežemo na rezine, pokapljamo z oljčnim oljem in po potrebi solimo.
Deset zelenih špargljev umijemo, trše dele ostrgamo ali odrežemo, vršičke prihranimo posebej, ker jih ne bomo kuhali, preostanek pa narežemo na kose. V lonec nalijemo malo vode, jo solimo, zavremo in v kropu dve minuti blanširamo narezane šparglje. Vodo prihranimo.
V skledo damo krompir, šparglje s presnimi vršički in narezane redkvice. Tri trdo kuhana jajca olupimo in v manjši posodici pretlačimo z vilicami. Prilijemo limonov sok, olje, sol, poper ter prelijemo solato. Previdno premešamo in pustimo nekaj minut, da se okusi premešajo. Po potrebi prilijemo ohlajeno vodo, v kateri smo kuhali šparglje, za ostrejši okus pa dodamo še tanko narezano čebulo.

Solata iz kuhane govedine
Ohlajeno kuhano govedino iz juhe narežemo na kose in stresemo v posodo za solato. Dodamo odcejeno koruzo in fižol, narezano kuhano zelenjavo iz juhe (korenček, koleraba), čebulo, kislo kumarico ali vloženo papriko in narezano trdo kuhano jajce.
Za polivko zmešamo sol, kis, limonov sok ali kis iz kozarca s kislimi kumaricami, olje, dodamo še žličko gorčice in premešamo. Prelijemo prek mesa in zelenjave, premešamo in ponudimo.
Različica: Dodamo lahko še koščke sira, olive, kuhan grah, malo feferona, vložen stročji fižol, v sezoni pa svež paradižnik in papriko.

Izvrstni čevapčiči
V posodo stresemo kilogram mletega mesa, dva decilitra vode in zravnano žlico soli. Dobro premešamo, pokrijemo in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan zmes začinimo z mletimi klinčki, poprom in mleto kumino ter jo še štiri ure pustimo počivati na hladnem, da se povsem prepoji z začimbami. Zatem oblikujemo za prst debele čevapčiče, ki jih spečemo na močnem žaru.
Opomba: Za čevapčiče izberemo različne mešanice mletega mesa. Poznavalci prisegajo na dve tretjini govedine in tretjino svinjine ali ovčetine. Iz navedene mase dobimo čevapčičev za približno osem oseb.

Lignji in kozice
Kilogram lignjev po potrebi očistimo in umijemo, nato povsem osušimo. Narebreno ponev ali žar močno segrejemo, nanjo naložimo lignje, pečemo eno minuto, premažemo z oljem, obrnemo in pečemo še pet minut. Pečemo pri res močnem ognju na močno razgreti plošči, rešetki ali ponvi, da morebitna izcejena voda izpari sproti. Pečene preložimo na krožnik in začinimo s strtim česnom.
Ponudimo jih s kozicami, ki jih posebej skuhamo v manjši količini vode, in sicer največ pet minut.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media