Kratke zdravstvene zanimivosti julij 2012

Dobro počutje | jul. '12

Nič več težav z mehurjem
Okužba sečil vsaj enkrat v življenju doleti kar 80 odstotkov vseh žensk, slabi četrtini pa se uroinfekti ponavljajo vsako leto. Kronična vnetja sečil so lahko zapletena in zahtevajo dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki, blaga, ponavljajoča se vnetja sečil pa lahko preprečimo sami.
Medexove kapsule Brusnifem forte so naravna in klinično dokazana učinkovita pomoč pri ohranjanju zdravih sečil, saj aktivne učinkovine v brusnici Cran-Max za 44 odstotkov zmanjšujejo okužbo sečil, imajo pozitiven učinek na ohranjanje zdravih sečil in učinkujejo bistveno bolje kot brusnični sok.
Aktivne učinkovine v brusnici Cran-Max preprečujejo vezavo bakterij na stene mehurja, pospešujejo izločanje bakterij iz mehurja in čistijo urinarni trakt. Poleg tega kapsule ne vsebujejo arom, barvil, konzervansov in sladkorjev in nimajo neželenih učinkov.

Koristne omega -3 maščobne kisline
Ribamed® 1000 omega-3 forte je visoko prečiščeno ribje olje brez strupenih primesi, ki ne povzroča spahovanja. Kapsule z omega -3 maščobnimi kislinami je dobro uživati za zdravje srca in ožilja, znižujejo škodljive maščobe v krvi, izboljšajo koncentracijo in razpoloženje in delujejo protivnetno. Dodatne nasvete o uporabi koristnih omega-3 maščobnih kislin dobite na brezplačni telefonski številki 080 32 35 vsak dan med 9. in 13. uro ali na spletni strani: www.fidimed.si.

Življenje z multiplo sklerozo
Telesna vadba in delovna terapija bolnikom z multiplo sklerozo zmanjšujeta utrujenost, lajšata bolečine, izboljšujeta gibljivost, koordinacijo in ravnotežje. Hkrati pa gibanje pomaga ohranjati samostojnost pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti.
Da bi bolnike spodbudili k aktivnemu načinu življenja, jim je na nevroloških oddelkih na voljo knjižica, ki jo je izdalo podjetje Bayer s pomočjo avtorjev z Inštituta za fizikalno in rehabilitacijsko medicino ter oddelka za nevrološke bolezni UKC Maribor.
V knjižici so prikazani praktični primeri vadbe z vsemi potrebnimi napotki: ogrevanje, vaje za ravnotežje in koordinacijo, vadba za moč, vzdržljivostna vadba in raztezanje ter nasveti delovnih terapevtk za oblačenje, kopanje, higieno, prehranjevanje in delo v kuhinji. Predstavljeni so tudi različni pripomočki, ki lahko bolnikom z multiplo sklerozo precej olajšajo vsakodnevna opravila.

Srčno popuščanje je huda bolezen
Srčno popuščanje je resno bolezensko stanje, pri katerem gre za počasno slabljenje srčne mišice, zato srce ne more prečrpati dovolj krvi, da bi zadovoljilo potrebe organizma po kisiku in hranilnih snoveh. Nastane po poškodbi, kot je srčni infarkt, po daljšem obdobju povišanega krvnega tlaka ali po okvari katere od srčnih zaklopk. Bolno srce mora delovati močneje, da zadovolji potrebe telesa, zato tak bolnik hitro občuti utrujenost, kakovost življenja se mu zelo zmanjša, zaradi poslabšanja kliničnega stanja pa so bolniki pogosto tudi hospitalizirani.
Pogostost srčnega popuščanja strmo narašča s starostjo, večina bolnikov pa se ne zaveda, da imajo to bolezen, ker najpogostejše simptome, kot so utrujenost in dušenje, zamenjujejo z normalnimi znaki staranja. Ker se stanje pogosto slabša, morajo bolniki dobro poznati svojo bolezen in biti sposobni prepoznati opozorilne znake poslabšanja ter ukrepanja v takih primerih. Koristne informacije lahko najdete na novi spletni strani www.alivasesrcepopusca.si.

Z gospodinjenjem proti alzheimerjevi bolezni
Najnovejša raziskava, objavljena v strokovni reviji Neurology, namiguje, da so preprosta gospodinjska opravila povezana z manjšo verjetnostjo za razvoj alzheimerjeve bolezni.
Če sklepamo po raziskavi, v kateri je sodelovalo 716 ljudi, v povprečju starih 82 let, naj bi imelo pomivanje posode podoben učinek kot telovadba. Raziskava je trajala štiri leta, sodelujoči pa so na zapestju nosili posebne aktimetre, s katerimi so jih deset dni spremljali ter opazovali, kaj so počeli in koliko so telovadili. Vsako leto so tudi morali opraviti test, s katerim so ugotavljali sposobnost pomnjenja.
V obdobju štirih let se je pri 71 udeležencih raziskave razvila alzheimerjeva bolezen, strokovnjaki pa so na podlagi pridobljenih podatkov ugotovili, da je verjetnost za nastanek te bolezni kar dvakrat večja pri tistih, ki se skorajda nič niso gibali, kot pri tistih, ki so se. Študija je ugotovila, da dejavnosti, kot so kuhanje, pospravljanje in druga gospodinjska opravila, zmanjšujejo pojavnost bolezni, a strokovnjaki še vedno opozarjajo, da ima največji učinek prav telesna dejavnost. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media