Bolezni ledvic, mehurja in sečnih kanalov

Dobro počutje | jul. '12

Ledvice so pomemben čistilni organ, saj se skoznje pretaka na dan blizu 150 litrov krvi, ki se tu prečisti in vrača nazaj v krvni obtok. Škodljive snovi, predvsem sečnina in sečna kislina kot ostanek presnove beljakovin ter masti, ostanejo v urinu. Tega je normalno od litra do 1,5 litra na dan.
Večina škodljivih snovi se izloči iz človeškega organizma prek ledvic. Manjši del nečistoč najde pot iz telesa skozi prebavila, pljuča ali z znojenjem.
Obolenja sečnih poti so: akutno ali kronično vnetje ledvic, ledvični kamni, kamni v mehurju,vnetje mehurja in vnetje sečnih kanalov.

Akutno vnetje ledvic: nastane nenadoma kot posledica drugih obolenj, zlasti mandljev. Pogosto obolevajo otroci (angina, rdečke).
Znaki: otekle veke in gležnji, temen ali krvav urin, topa bolečina v ledvenem predelu, hudi glavoboli in povišan krvni pritisk. V hujših primerih se pojavi težko dihanje, otekline po vsem telesu, slabost in bruhanje.
Kronično vnetje ledvic: nastane po pogostih vnetjih, ki niso bila uspešno zdravljena.
Znaki: pogosto tiščanje na vodo, zlasti ponoči, bledica, utrujenost, visok krvni tlak, glavoboli in žeja. Večkrat se pojavi kri v vodi; zmogljivost čiščenja se zmanjša za več kot 20 odstotkov.
Čaj za čiščenje ledvic: bazilika, peteršilj, preslica, kopriva, breza, zlata rozga, rman.
Ledvični kamni. Seč je raztopina različnih odpadnih snovi in soli. Kadar je seča malo, je koncentracija teh snovi večja in začnejo kristalizirati, sprva v pesek, ki se z nadaljnjim nalaganjem spremeni v kamen in lahko zapre sečni kanal ter povzroči vnetje.
Znaki kamnov so: huda bolečina, krči, s katerimi telo skuša odstraniti kamen, slabosti ali bruhanje. Po vsakem napadu se lahko v seču pojavi malo krvi.
Kamni po navadi nastanejo le v eni ledvici. K nastanku kamnov so bolj nagnjeni moški, tisti zlasti med 25 in 45 letom starosti. Pri otrocih in starejših ne nastajajo kamni v mehurju.
Vsak kamen je vir okužbe, ker urin ne more odtekati. Če s pitjem velike količine čaja iz breze, preslice, zlate rozge, gladeža in rese kamna ne moremo odstraniti, je potrebna operacija ali drobljenje kamna.
Ljudje, ki so že kdaj imeli kamne, jih zaradi motene presnove tudi po odpravi hitro spet dobijo.
Čaj proti ledvičnim kamnom: list ajbiša, kopriva, ptičja dresen, breza, trpotec, zlata rozga, gladež, resa.

Vnetje mehurja (cistitis). Vzrok zanj je v 80 odstotkih koli bakterija. Te bakterije so sicer koristne pri presnovi v debelem črevesju, če pa prek sečne cevi zaidejo v mehur, povzročajo vnetje.
Sečni mehur je rezervoar za urin, ki po sečevodu priteče iz ledvic. Normalna prostornina je do pol litra, lahko pa se poveča do litra in pol.
Vnetje nastane zaradi zastoja seča, ki je idealno gojišče za bakterije. Do zastoja pride zaradi zožane sečne cevi, pri moških pa zaradi povečane prostate.
Znaki vnetja mehurja so: bolečine pri odvajanju vode, pekoča voda, pogosto tiščanje na vodo. Pomaga pitje čajev iz bazilike, koprive, koruznih laskov, preslice, zimzelenega gornika, plahtice.
Vnetje mehurja je zaradi krajše sečne cevi pogostejše pri ženskah.

Kamni v mehurju. Po navadi ne nastajajo v mehurju, ampak se spustijo iz ledvic in lahko zaprejo sečno cev ter povzročijo zastoj urina in hudo vnetje.
Težave lahko povzročijo tudi vetje sečnih kanalov; sečevoda, ki povezuje ledvice in mehur; sečne poti, ki iz mehurja odvajajo vodo.
Za pomoč pri težavah s sečili učinkovito uporabljamo zdravilne rastline, ki
razkužujejo, denimo zimzeleni gornik, koruzni laski, pospešujejo izločanje vode, na primer breza, preslice, zlata rozga in odpravljajo pesek ali manjše kamne, denimo gladež, resa, breza.
Čaj za mehur: bazilika, breza, rman, ursi čaj ali zimzeleni gornik, kopriva, koruzni laski, borovničevi listi.

Navodila za pripravo čaja:
Dve čajni žlički zelišča poparite s tremi decilitri vrele vode. Čez deset minut precedite in popijete. Čaj pripravite in pijte trikrat na dan. Pri hujših obolenjih je treba vztrajati tri tedne. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media