Zelo pomembno je pravilno dihanje

Zelo pomembno je pravilno dihanje

Dobro počutje | jul. '12

Na srečanju v Baški smo bili vse dni aktivni. Naučili smo se veliko novega in ponovili tudi nekatere »stare« vaje, ki so priporočljive za redno, vsakodnevno delo. Vsaj tretjina udeležencev me je presenetila z vprašanji, kar mi potrjuje, a vadijo tudi sami doma.

Takoj se lotimo dveh novosti, za kateri velja že ustaljeno pravilo: drža naj bo udobno vzravnana, dihanje pa umirjeno, globoko in povezano. Po domače povedano, to je takrat, ko imate občutek, da dihate kar z vsem telesom.
Prva vaja je namenjena dobri predihanosti in izravnavi celotne hrbtenice. Na videz morda malce zahtevnejša, je pa potem, ko jo osvojite, enostavna in izjemno blagodejna. Slednje zato, ker se ob globljih vdihih in izdihih predihajo vsa pljuča, ob sodelovanju ramen in ob opori na boke pa se hrbtenica temeljito iztegne, poleg tega pa telo pridobi na moči.
Položaj telesa, ki ga uporabimo za izhodišče te izjemno pomembne vaje, ki je obenem tudi položaj počitka. Noge, naj bodo rahlo narazen, kolena pa lahko udobno pokrčena po lastnem dobrem občutku. Ramena naj bodo spuščena in sproščena. Najprej nekajkrat umirjeno zadihajte in se miselno pripravite. Nato se pozorno posvetite naravnemu izdihu, med katerim dvignite ramena, kar se da visoko do ušes. Takoj po izdihu in dvigu ramen vdihnite naravno in sproščeno ter spustite ramena, iztegnite brado visoko navzgor. Pozornost posvetite tudi občutku dolgega vratu. Takoj po končanem vdihu začnite izdihavati. Naprednejšim priporočam, da vdih naredijo hitro in ob tem prav tako hitro potisnejo ramena navzdol, dlani še trdneje uprejo ob boke in tako hrbtenici in celotnemu hrbtu pomagajo k še intenzivnejšemu iztegu. Ob izdihu lahko tudi brado potisnete na prsi, kar pripomore k še večji intenzivnosti vaje. Priporočam, da se vaje lotite počasi in postopoma, da boste pravilno povezali vse faze. Ne pozabite na povezano dihanje!
Veliko govorimo o gibanju in razgibavanju vratu, saj je ta del telesa največkrat preobremenjen. Zaradi pomanjkanja moči ali prehitre utrujenosti ob vadbi se ramena kaj rada dvignejo, glava pa preveč nagne nazaj. Da bi pridobili pridobitve občutek varnega nagiba glave nazaj, naj vam tisti, ki vadi blizu vas, položi dlan za vaš vrat. Nagib nazaj le rahel, brada pa dvignjena na iztegnjenem vratu. Zapomnite si ta občutek in nagib nazaj, saj se bo le tako vrat pravilneje razgibal in krepil.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media