Plavanje je najboljša gimnastika

Plavanje je najboljša gimnastika

Dobro počutje | jul. '12

Vsakodnevno gibanje ali ukvarjanje s posameznimi športno-rekreativnimi aktivnostmi je pomembno zlasti za lažje in učinkovitejše opravljanje običajnih opravil ljudi v poznejših letih. To smo povezali tudi z vitalnostjo in s prizadevanjem za ohranjanje in izboljševanja zdravja pri starejših in tudi tistih v visoki starosti. Med rekreativnimi dejavnostmi še posebej cenimo plavanje.

Aktivno ukvarjanje s posameznimi športno-rekreativnimi dejavnostmi naj bi bilo neprekinjeno, in to vsak dan, v vseh letnih časih, torej vse leto. To zlato pravilo ohranjanja telesnih in vseh drugih sposobnosti, ki ne le upočasnijo staranje in izboljšujejo organske funkcije posameznih organskih sistemov (kostno-sklepnega, kostno-mišičnega, živčno-mišičnega, srčno-žilnega in dihalnega, če naštejemo le nekatere), marveč omogočajo tudi višjo raven zadovoljstva, vsakodnevnega gibanja starejših, pa tudi številnih drugih. V večini primerov gre za svojevrstno radostno doživljanje ter socialno, duševno in duhovno bogatenje. Vse to skupaj pa veliko pripomore k boljši kakovosti življenja starejših ljudi.
Če imamo skladno s povedanim in našim zavestnim razmislekom ta cilj pred seboj in smo se torej odločili, da življenje obogatimo z rednim gibanjem, potem ne bo težko izbrati primernih gibalnih ali športnih dejavnosti, kjer se »bomo našli« ter to počeli z veseljem in ob tem tudi uživali. Pri tem bi vam radi pomagali z nekaj nasveti in predlogi ter strokovnimi utemeljitvami, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi.

Prsno plavanje je primernejše za starejše
Poletne dni naj bi polno izkoristili tudi ali predvsem za aktivno plavanje. Plavanje je tista športna dejavnost, ki zelo aktivira srčno-žilni in dihalni sistem (ob aktivnem plavanju seveda, saj zgolj kopanje v vodi ne zadošča), ter hkrati vključuje in razvija številne mišične skupine. Telo je pri plavanju v vodoravnem položaju, zato laže deluje srčno-žilni sistem. Pri takem (vodoravnem) položaju telesa je namreč hidrostatični pritisk na srce in žilni sistem enakomernejši in manjši, kot če je telo vzravnano. Delo srčne mišice je zato olajšano, saj ni treba črpati krvi iz spodnjih okončin in premagovati silo teže, kot je to pri pokončni drži. Pritisk vode na površino telesa pripomore k boljšemu delovanju perifernega krvnega obtoka, obtoka torej, ki je bolj oddaljen od srca.
Pretočnost krvi je zaradi vodoravnega položaja v vodi večja. Vključene mišice delujejo ritmično, zato se ob globljem dihanju povečuje priliv krvi v srce, hkrati pa je plavanje ob pravilnem ritmičnem izdihovanju za dihalno mišičevje izvrstna dihalna vaja proti povečanemu uporu vode. Pri plavanju zaradi narave gibanja (počasnejši gibi kot na suhem) praktično ni poškodb. Ta dejavnost pa zaradi navedenega omogoča veliko število gibov, ki jih sicer ne moremo opravljati med gibanjem na suhem. Plavanje z zmerno aktivnostjo pa ima še druge ugodne učinke. Zmanjšuje pretiran strah in depresivnost, dviga samopodobo na višjo raven in izboljšuje razpoloženje.
Zaradi vseh navedenih razlogov je plavanje zelo primerno zlasti za starejše, tudi tiste z omejitvami v gibanju, z odvečno telesno težo, s težavami v sklepih in po različnih poškodbah. Še zlasti je plavanje (zlasti hrbtno) zelo primerno za posameznike s težavami v hrbtenici. Plavanje namreč v veliki meri razbremenjuje hrbtenico. Za starejše je primerno, da intenzivnost plavanja, naj že bo prsnega ali hrbtnega, spremljajo s pomočjo srčnega utripa. Ta naj med vadbo ne presega 60 do 70 odstotkov maksimalnega srčnega utripa. Tega pa dobimo tako, da od 220 odštejemo leta svoje starosti.
Starejši plavalci spričo svojih izkušenj največkrat izbirajo med prsnim in hrbtnim plavanjem, seveda pa so tudi posamezniki, ki obvladajo tehniko kravla. Prsno plavanje je za manj izkušene plavalce primernejša tehnika (če ni kakih drugih zadržkov), ker ima plavalec glavo nad vodo in gleda naprej ter ima zato boljšo orientacijo, posledično pa se zato počuti varneje. Seveda pa je pri prsnem plavanju zelo priporočljivo izdihovanje v vodo in daljše drsenje tudi s potopljeno glavo v iztegnjenem položaju.
Plavanje je zelo koristno v vseh letnih časih, vendar pa poleti izkoristimo veliko možnosti, ki nam jih ponujajo morje, odprti bazeni, jezera in počasnejše reke, ki se v toplejših mesecih primerno segrejejo. Plavanje naj bo predvsem igrivo in sproščeno, hkrati pa dovolj učinkovito, da bodo koristi večstranske. Prof. Drago Ulaga, oče slovenskega športa, je med številnimi bodrilnimi sporočili Slovenkam in Slovencem pogosto dejal: »Plavanje je najboljša gimnastika za vsakogar, od zgodnjega otroštva do pozne starosti.« Sledimo mu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media