Feldenkrais vadba za ramena in medenico

Dobro počutje | jul. '12

Z leti imamo težave z rameni in kolki tudi zato, ker vse počnemo le z rokami in nogami, medtem ko naš center- medenica in ramena - miruje in je pasiven. Z izgubo sposobnosti vrtenja telesa okoli lastne osi postanemo okorni, obseg gibov se zmanjšuje. Pojavijo se bolečine, ki zmanjšujejo mobilnost.
Pri Feldenkrais vadbi nas učitelj usmerja, da prisluhnemo in se učimo razvojnega gibanja, kot smo to počeli kot otroci. Premikanju ramen in medenice so sledile naše okončine in ne obratno, kot se gibljemo in hodimo, ko odrastemo.

Vaje z rameni
Ležimo na levem boku z nogami, pokrčenimi v kolenih in kolkih. Roki sta stegnjeni naprej, hrbtenica zravnana, glava podprta z blazino. Vse vaje delamo sproščeno, obseg giba naj ne bo prevelik, število ponovitev pa prilagodimo svoji želji in vadimo na obeh bokih. Če se pojavi bolečina, prekinemo vadbo in ji le miselno sledimo.

Ležimo s skrčenimi nogami, koleni sta skupaj, z desno ramo pa premaknemo nazaj. Pri tem naredimo gib v levi rami, roka se podaljša naprej. Glava in obraz se obračata v smeri giba in vračamo se nazaj, medtem pa sta nogi na podlagi.

Glavo rahlo dvignemo s podlage (spodnje uho je ves čas vzporedno s tlemi, ne obračamo glave) in jo nesemo nazaj na podlago, v položaj za spodnjo ramo. Pogled in obraz sta usmerjena naravnost naprej. Nato vrnemo glavo v prvoten položaj, kot da je glava na pladnju in se pladenj premika naprej in nazaj. Zaznamo, kako se spodnja roka v ramenu podaljšuje in krajša, ker celotno telo premikamo okoli te rame.

Desno roko z dlanjo položimo nad komolec leve iztegnjene roke, da prsti gledajo navzgor. Z dlanjo drsimo ves čas po podlagi navzgor, okoli glave in proti desni rami. Prsti ves čas sledijo smeri drsenja (kot da bi imeli pod dlanjo igračko avtomobilček, ki ga vozimo okoli glave), nato vrnemo roko v začetni položaj. Glava in trup se obračata, da je gibanje mehko in sproščeno.

Z levo roko primemo za komolec desne roke in ga nežno premikamo desno in levo, navzdol in navzgor ter z njim krožimo v obe smeri. Pri tem zaznamo, kako se gibljejo lopatica in preostali deli telesa. Na koncu (kot da bi hoteli narediti most) z dlanjo nekajkrat nežno pritisnemo na podlago, napnemo mišice po vsem telesu in se sprostimo.

Vaje z medenico

Položaj telesa je na boku, roke iztegnjene naprej in noge pokrčene v kolenih in kolkih, hrbtenica je zravnana. Spreminjamo pa položaj zgornje pokrčene noge.

Koleni sta skupaj:
- z medenico naredimo gib naprej in nazaj. Levo koleno se hkrati nekoliko pomika v smeri giba,
- z medenico naredimo gib navzgor proti ušesu in navzdol proti nogam. Zaznamo, kako se spodnja rebra primaknejo in odmaknejo od medenice,
- s trtico naredimo gib naprej in nazaj (kot da imamo velik rep, ki ga damo med noge in nazaj), pri čemer zaznamo, kdaj se z ledvenim delom hrbtenice izbočimo in kdaj upognemo.

Spremenjen je položaj desne pokrčene noge, ki je pred levo nogo položena na tla, da je drsenje noge lažje. Izvedemo gib medenice v vseh smereh kot pri prejšnji vaji.

Desna pokrčena noga je na podlagi za levo skrčeno nogo in opravimo gib medenice v vseh smereh kot pri prejšnjih dveh vajah. V tem položaju ugotovimo, kako nam leva skrčena noga omejuje opravljanje večjih gibov. Gibanja je malo.

Vnovič položimo desno skrčeno koleno na tla pred levo in se iz položaja na boku obrnemo na trebuh tako, da nogi iztegnemo. Oprti smo na komolec in podlaket leve rame. Z desno dlanjo, oprto na podlago, se dvignemo na komolec leve roke.

Oprti na levi komolec se dvignemo na levi bok, da obe pokrčeni nogi potegnemo k sebi in medenico obrnemo nazaj.

Prsti desne noge so na tleh, tako da je desna noga dvignjena v kolenu, in z levo pokrčeno nogo drsimo po podlagi naprej in nazaj. Pri tem upognemo in iztegnemo hrbet in glavo naprej in nazaj, da je gibanje mehko in prijetno. 

Gibljemo se kot prej, samo hkrati z obema nogama, kot da tečemo. Gibanje z nogami nekajkrat ponovimo, nato levo koleno po podlagi potegnemo naprej, se opremo na levo roko in z iztegnjenimi nogami sedemo v sedeči položaj.
Vsak del vaje ponovimo tudi na desnem boku.

Skupinske vadbe Feldenkrais potekajo v Ljubljani (več lokacij), v Grosuplju, na Rakitni, v Laškem, Mengšu. Preserju, Naklem, Kranju, Lescah, Tržiču (Križe), Novem mestu, Kopru in Postojni (urnik in več informacij na www.celestin.si)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media