Naj dom ne postane skladišče

Naj dom ne postane skladišče

Prosti čas | jul. '12

Red v stanovanju je pomemben za dobro počutje in varno bivanje, zato vsake toliko preverimo, ali res potrebujemo vse, kar se nam je sčasoma nabralo v njem. Kritično poglejmo naš dom z očmi obiskovalca, ki nas obišče prvič. Je prijetno domačen ali moteče prenapolnjen? Je dovolj prostora za neovirano gibanje?

V urejenem, zračnem in čistem prostoru, z dobro izbranimi in vzdrževanimi elementi notranje opreme se bomo bolje počutili. Najbolj učinkovito in najlaže je, da pospravljamo sproti.
K neredu pripomorejo stvari, ki nimajo svojega stalnega mesta in jih puščamo zdaj tu, drugič tam. Prvo pravilo reda je, da ima vsaka stvar svoje mesto v prostoru. Število stvari pri tem ni bistveno. Pomembneje je, da stvari vedno pospravimo ali jih po uporabi takoj vrnemo na njihovo mesto. S takšnim ravnanjem pripomoremo tudi k varnosti bivanja. Razmetane stvari predstavljajo nevarnost zlasti za starejše, obnje se zlahka spotaknemo ali udarimo, lahko nam spodrsne in celo pademo.

Dolžnost spremenimo v zabavo
Večino stvari hranimo v različnih omarah, na policah ali v predalih. Velikokrat nam ob koncu pospravljanja ostane množica različnih manjših predmetov, za katere ne vemo, kam z njimi. Okrasne predmete lahko postavimo na ogled na police ali v vitrine. Spominki najbolj zaživijo, če so skrbno izbrani in ne zavzemajo preveč prostora.
Drobne stvari skrbno pregledamo, podarimo uporabne in neusmiljeno pomečimo stran vse, česar ne potrebujemo. Preostalo pregledno shranimo v dekorativno embalažo, ki smo jo kupili ali izdelali sami. To so lahko različni priročni shranjevalni elementi – mape, škatle, košare, zaboji, skrinje in drugi manjši kosi pohištva. Različne škatle s pokrovom so preprost, a učinkovit in dekorativen način shranjevanja drobnarij. Če smo ročno spretni, bomo sami izdelali embalažo za shranjevanje. Lahko pa embalažo, ki jo že imamo, okrasimo na način, ki ga obvladamo; jo preoblikujemo in tako izdelamo nov, uporaben predmet. Tako z recikliranjem in ekološkim ravnanjem pripomoremo k ohranitvi čistejšega okolja. Škatlo od čevljev lahko ovijemo z dekorativnim ovojnim papirjem, z ostanki tapet ali blaga. Za okrasitev je primerna tudi tako imenovana »servietna tehnika«. Škatle lahko pobarvamo ali porišemo z akrilnimi barvami. Lahko jih okrasimo z mozaiki in kolaži iz različnih materialov, omejitev je le naša domišljija. Okrašene škatle položimo na odprte police, večje pa kar na tla. Opremimo jih z napisi, da ne pozabimo, kaj smo shranili v njih, in jih ni treba nenehno odpirati. Uporabne so tudi stare kovinske škatle, pletene košare, leseni zaboji ali starinski kovčki, ki jih samo obnovimo ali pa na novo okrasimo. Če različno embalažo za shranjevanje obdelamo enotno (v enakih barvah, enakih vzorcih, v odtenkih ene barve ), bo delovala celovito in dekorativno ter celo prefinjeno.
V vročih poletnih dneh se lahko v hladu stanovanja lotimo pospravljanja in urejanja vsega pomembnega in nepomembnega, kar se nam je nabralo z leti. Jeseni pa na enak način shranimo spomine na poletje. Veliko idej najdemo v knjigah, revijah in na internetu. Shranjevalne predmete lahko okrasimo tudi z elementi krasilne umetnosti (obiščite http://krasilnirazbor.blogspot.com/).
Lahko pa preprosto kupimo že izdelane shranjevalne elemente, narejene iz lesa, kovine, plastike ali kartona. Poleg škatel iz različnih materialov in različnih velikosti ter oblik si lahko omislimo manjše predalčnike in poličnike, ki jih postavimo na tla, na pohištvene elemente ali pa pritrdimo na steno. Zelo uporabni so shranjevalni elementi s kolesci (vozički, predalniki, poličniki, košare, zaboji) iz različnih materialov – les, kovina, plastika, bambus in podobno. Enostavno jih premikamo po prostoru in namestimo, kjer jih trenutno potrebujemo, ali umaknemo tja, kjer nas ne ovirajo. Posamezne predalčke v ohišju (iz lesa, kartona ali plastike) lahko postavimo v odprte regale v dnevni sobi, lahko jih uporabimo v spalnici, v garderobni omari ali v kuhinji. Za red na policah ali v omari lahko uporabimo tudi škatle brez pokrova.

Pridih narave v kuhinji
Pri kuhinjah sodobne oblikovalske smernice narekujejo prepletanje modernega s tradicionalnim tudi pri dodatkih in elementih za shranjevanje. Izbira je res velika in raznovrstna tako v materialih, kot tudi v barvah in vzorcih. Dekorativna embalaža je iz stekla, keramike, lesa, kovin, pa tudi iz zelo različnih umetnih in naravnih materialov. Če smo ročno spretni, lahko sami izdelamo ali okrasimo embalažo za shranjevanje. Za shranjevanje živil ali drobnih predmetov lahko uporabimo odsluženo stekleno embalažo (kozarce, stekleničke in podobno). Različne lesene, keramične ali kovinske škatle so uporabne za hranjenje čajev, kave, različnega zrnja ali moke. Vsebino označimo z nalepkami. Embalažo postavimo na police, poličnike in odprte stenske regale. Pazimo na urejenost in preglednost.
Sveže začimbe in dišavnice so vse bolj v modi in po novem »obvezna oprema« kuhinje. Na letošnjem mednarodnem pohištvenem sejmu v Milanu jih je večina razstavljavcev vključila v svoje eksponate. Najbolj so bili priljubljeni rožmarin, timijan in žajbelj, posajeni v privlačnih lončkih ali v posebnih stenskih policah v obliki korit.
Da so nam najljubše sveže začimbe vedno pri roki, si uredimo kuhinjski vrtiček. Lončke z dišavnicami lahko postavimo na stensko ali okensko polico, na delovni pult ali na posebna stojala (pokončna, poševna ali vodoravna). Lahko jih vpnemo v steno ali obesimo pod strop, pa naj že bo posamezno ali v navpičnem nizu. Možnosti je veliko, izberemo najbolj primerno za našo kuhinjo.
Da posušene začimbe čim dlje ohranijo aromo in lastnosti, jih hranimo v temnem, suhem in hladnem prostoru ter v nepredušno zaprti embalaži. Za shranjevanje začimb so najboljše temne stekleničke in kozarci s pokrovčkom na navoj ali s prilegajočim pokrovom iz plutovine. Lahko pa si omislimo posebne predalčke (na pultu ali pod zgornjimi omaricami). Zaradi občutljivosti začimb na toploto naj ne bodo preblizu štedilnika, a vendar pri roki.
Kuhinja naj bo priročna. Recepte uredimo v mape ali škatle. Kuhinja je predvsem delovni prostor in pri shranjevanju moramo upoštevati varnostne zahteve. Mednje sodi tudi pravilo, da težjih in večjih stvari ne shranjujemo više, kot je višina naših oči, temveč niže.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media