Krepitev mišic in blagodejna masaža

Krepitev mišic in blagodejna masaža

Dobro počutje | sep. '12

Splošna moč telesa je tista pomembna stvar našega življenja, s katero ostajamo v gibanju in zdravi. Čedalje več ljudi se zaveda krepitve telesa s pravilnim dihanjem, ki ob tem, da prečiščuje naše telo, še dodatno izboljšuje dejavnost vseh organov.

Naslednja vaja je enostavna in ob pravilni izvedbi tudi izjemno učinkovita.
Lezite na hrbet na čim tršo podlago. Najbolj priporočljiva je debela volnena preproga ali ležalna podloga za vadbo ali za na plažo. Nogi naj bosta v širini bokov in pokrčeni v kolenih, stopala trdno in plosko v stiku s tlemi. Roki sproščeno ležita ob telesu, dlani, obrnjene navzgor. Za boljšo oporo telesu lahko dlani obrnete tudi navzdol. Najprej enakomerno in sproščeno dihajte skozi nos. Ko boste sproščeni, začnite z vajo. Roki položite na trebuh tako, da okrog popka naredite krog z dlanmi. Ob vdihu v opisanem položaju kar se da napolnite trebuh z zrakom in se počutite kot napihnjen balon. Takoj po končanem vdihu izdihnite skozi nos (ne zadržujte zraka v pljučih) in ob tem počasi praznite trebuh. Ta naj se vboči in ob tem vedno bolj stiskajte vse mišice trebuha, pri čemer naj poudarek velja stiskanju spodnjega dela. Ob končnem izdihu in stisku mišic močno stisnite še zadnjično odprtino, ženske tudi nožnico. Takoj po končanem izdihu se spočijte z enakomernim dihanjem, opisanem na začetku, in vajo ponovite. Krepkejši dihanje z rokami na trebuhu povežite in naredite do 5 povezanih vdihov in izdihov. Vaja krepi sprednje mišice trebuha in vse mišice medeničnega obroča, pospeši presnovo in prebavo, umirja krče v trebuhu in blaži bolečine, zmanjšajo se tudi težave z uhajanjem urina. Po vaji se morate obvezno spočiti z umirjenim in povezanim dihanjem, sicer se ob prehitrem vstajanju lahko pojavi vrtoglavica. Tistim naprednejšim in močnejšim rekreativcem priporočam, da izdih podaljšujejo, kolikor zmorejo. Po končanem izdihu pa je vedno treba naravno vdihniti. Priporočam da oba spola redno, vsak dan naredita to vajo, pa tudi mlajšim in najmlajšim je vaja dobra popotnica za kakovostno življenje.
Za vsakdanjo rabo ob vsakem času je današnja masaža ravno pravšnja. Predlagam jo tako aktivnim športnikom, kot tudi vsem gospodinjam. S pravilnim potekom nežnega udarjanja z dlanmi ali nežno stisnjenimi pestmi boste omehčali mišice, pospešili limfni pretok in pretok energije, ogreli in spodbudili boste ves organizem. Masirate se lahko kadarkoli in kjerkoli tudi za premagovanje utrujenosti.
Za dober končni učinek vedno nežno udarjajte v predpisanem vrstnem redu: po zunanji strani rok od ramen proti prstom in nadaljujte po notranji strani v nasprotni smeri. Po nogah udarjajte najprej navzdol po zunanji strani in nazaj navzgor po notranji strani. Opisani postopek v celoti ponovite najmanj trikrat. Ob tem ves čas dihajte enakomerno in povezano skozi nos.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media