Recepti september 2012

Dobro počutje | sep. '12

Kruhovi cmoki z omako iz šitake gob
Za cmoke vzamemo 400 g starega kruha, ga narežemo na kocke in stresemo v skledo. Večjo čebulo drobno narežemo in na žlici masla svetlo prepražimo ter dodamo kruhu. Prelijemo z 2 dl toplega mleka. Posebej razžvrkljamo dve jajci, jih solimo, popramo in vmešamo h kruhu. Zmes premešamo in pustimo pol ure, da se dobro poveže, nato z vlažnimi rokami oblikujemo 8 cmokov. V večji širši lonec nalijemo vodo, jo solimo, zavremo in v krop previdno vstavimo cmoke. Ko voda znova zavre, ogenj povsem zmanjšamo in cmoke pokrito kuhamo 20 minut, da voda le rahlo vre, sicer cmoki radi razpadejo.
Medtem narežemo 500 g gob šitake, vendar ne preveč na drobne kose. V ponvi na žlici masla jih popražimo, dodamo grobo narezan česen, potresemo z žlico moke in prilijemo 250 ml zelenjavne ali mesne jušne osnove ali vode. Pokuhamo na četrtino, nato vmešamo 150 ml sladke smetane in dalje kuhamo, da postane omaka kremasta.
Nazadnje solimo in popramo po okusu, začinimo z majaronom in ponudimo skupaj s cmokom. Po želji jed ponudimo z žličko brusnične ali bezgove marmelade.
Različica: Namesto šitak vzamemo druge gobe. Izvrstno se obnesejo lisičke v sezoni.

Testenine s šampinjoni, pehtranom in kozjim sirom
Pol kilograma svežih šampinjonov narežemo na rezine. V veliki ponvi segrejemo žlico masla in žlico oljčnega olja, dodamo narezane šampinjone, solimo, popramo in na srednje močnem ognju pražimo nekaj minut, da vsa tekočina izpari. Ohladimo.
V manjši posodici zmešamo 200 g naribanega trdega kozjega sira in 50 g parmezana, prilijemo pol dl mleka ter solimo z dvema ščepcema soli.
Medtem v večji količini slane vode skuhamo testenine na zob. Odcedimo, vendar nekaj vode prihranimo.
Sirovo mešanico razredčimo s skodelico ali dvema vode, v kateri so se kuhale testenine, in dobro premešamo. Zlijemo h gobicam, dodamo odcejene rezance, prelijemo z žlico olja, potresemo z drobno narezanim pehtranom ter premešamo. To nenavadno slastno jed ponudimo takoj s sveže naribanim parmezanom.
Slastni ravioli z gobicami
V večji količini slane vode skuhamo raviole na zob. (Raviole lahko naredimo sami doma ali jih kupimo, izberemo špinačni nadev, ki se lepo ujame z aromo gobic in gorgonzole.)
Medtem v ponvi na oljčnem olju prepražimo narezan por in čebulo, dodamo na večje kose narezane šampinjone in bučke. Ko so sestavine prepražene, vmešamo razkosano gorgonzolo, trikotnik ali dva topljenega sirčka in nekaj žlic mleka, da se sir bolje raztopi. Premešamo in dodamo strt česen. Po potrebi solimo, nato omako prelijemo preko kuhanih raviolov in takoj postrežemo.

Solata z belušno zeleno in orehi
Deciliter pomarančnega soka v posodici zmešamo s štirimi žlicami sveže naribanega hrena, soljo, poprom, žlico meda in oljem. Pet stebel belušne zelene tanko narežemo na rezine, 150 g dimljenega sira narežemo na kocke, pest orehov grobo nasekljamo.
V skledo stresemo zeleno, sir, prelijemo s polivko, potresemo z orehi in premešamo. Postavimo v hladilnik za pol ure, da se okusi okrepijo. Po želji v solato zamešamo še olupljeno in narezano hruško.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media