Konjske fige kot gnojilo

Prosti čas | sep. '12

Obdelovanje zemlje nam daje več kot samo pridelke. Ponuja nam sprostitev in užitek dela v naravi. V sodobnem vrtnarstvu se pojavlja obilo tehnik in pripomočkov. Najbolj naravni in za zemljo najboljši pa so tiste, ki nam jih ponuja narava sama. Da bi se izognili zastrupljanju zemlje, imamo na voljo različna naravna gnojila. Eno najboljših so zagotovo konjske fige, ki so danes že kar malo pozabljene. Od drugih naravnih gnojil se razlikujejo po tem, da v njih ni sečnine, saj konji opravljajo malo in veliko potrebo ločeno, zato je to čisti gnoj brez primesi. Njihova kakovost je odvisna tudi od načina in časa pobiranja. Čiste konjske fige imenujemo tiste, ki so bile pobrane kmalu in še niso razpadle.
Sveže pobrane konjske fige brez primesi so zelo učinkovito gnojilo, ki hrani in poživlja zemljo in vanjo posejane rastline. Zelo dobro vpliva tako na cvetoče rastline kot na gomoljnice. Konji, ki se vse dni pasejo in imajo kot dodatek k paši še sveže visoko kakovostno seno in žito, so v dobri kondiciji, dobro počutje konja pa je tudi pogoj za dobro prebavo, dobra prebava pa pogoj za kakovostno konjsko gnojilo. Tako gre tudi tu za načelo - od krme do gnojila, od gnojila do pridelka.
Posebnost konjskih fig je tudi v tem, da so, sušene na soncu in vetru, skoraj brez vonja, so rahle in enostavne za gnojenje ali dognojevanje rastlin med letom. Slovenska zemlja je zelo kakovostna in polna naravnih rudninskih snovi, zato po navadi ne potrebuje veliko dodatkov. Z jesenskim ali pomladanskim gnojenjem ter z rednim zalivanjem nam daje dober pridelek in cvetoče vrtove. Konjski gnoj zemljo obogati, jo naredi rahlejšo in bolj rodovitno. Pa tudi o alergijah, ki bi jih sprožil dotik s konjskimi figami, ni veliko podatkov, vseeno pa je bolje, da pri gnojenju uporabljate rokavice.
V teh čudovitih jesenskih dneh naj vam ob pogledu na vaš vrt ali balkonski nasad veselo zaigra srca.  Da vam tudi v prihodnjem letu zemlja dobro obrodi pa ji že zdaj dodajte konjske fige in jo nahranite pred zimskim počitkom.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media