Kratke zdravstvene oktober 2012

Dobro počutje | okt. '12

Stop pešanju spomina!
MemoHELP se imenuje preventivni program namenjen zlasti starejšim, ter vsem, ki želijo upočasniti pešanje spomina ali okrepiti sposobnosti pomnjenja. Projekt poteka v obliki brezplačnih delavnic, na katerih bodo udeleženci izvedeli več o pomembnost urjenja možganov, z različnimi miselnimi vajami in tehnikami pa bodo tudi praktično urili svoj spomin.
Projekt, ki ga izvaja evropski inovacijski center Univerzum Minerva, traja do septembra 2013, je za udeležence brezplačen, saj je financiran iz slovensko-švicarskega programa sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji. Lokacije in urnik delavnic, ki se bodo zvrstile po vsej Sloveniji, bomo sproti objavljali v Vzajemnosti, na spletni strani: www.memohelp.si in na spletnem portalu www.vzajemnost.si.
In še nekaj preprostih vaj, s katerimi lahko doma urite možgane in posledično krepite spomin: 
***Naredite nekaj nerutinskega.
Umijete si zobe z levo roko. Pojdite po drugi poti v trgovino ali v službo. S tem boste spodbudili možgane, da bodo morali »razmišljati« o sicer rutinskem opravilu in se bodo prebudili.
*** Zapojte ali zdeklamirajte pesem
Ob poslušanju radia ali kar sami zapojte znano pesem. S tem boste aktivirali možgane, da bodo iz spomina priklicali podatke, ki ste jih shranili. Priklic podatkov (melodija, besedilo) omogoča, da ne pozabljamo.
***Vnesite matematiko v vsakdanjik
Ko se vozite z avtobusom, ko ste na stranišču, ko hodite od doma ali proti domu, napolnite možgane z računskimi operacijami. Zastavite si, da boste do tisoč prešteli s številčnim presledkom, denimo 7 (7, 14, 21 …). Tako boste aktivirali možgane in jih spodbudili k delovanju ter obenem obnavljali svoje znanje iz osnovne šole.
***Vzemite si čas za kratkočasenje
Prosti čas napolnite s kratkočasnimi igricami. Kupite si križanke, rešite sudoku, narišite žival po številčnih korakih, igrajte se človek ne jezi se, šahirajte … Skratka, napnite možgane in nevede jih boste poslali v možganski fitnes.
Za dodatne informacije pokličite na telefonsko številko: 051 244 299 ali 059 055 575 ali pošljite sporočilo na spletni naslovmemohelp@umi.si.


Bodimo pozorni na stisko
Lani si je v Sloveniji vzelo življenje 437 ljudi, na kar so v društvu Ozara Slovenija  v začetku septembra spomnili s postavitvijo enakega števila hišnih copat v štirih mestih. Ob tem so opozorili, da lahko vsi ljudje pomagamo pri preprečevanju samomorov s pravočasnim prepoznavanjem ogroženih posameznikov in s spodbujanjem drugačnih načinov reševanja problemov. Bodimo pozorni, ko kdo v naši bližini pogosto govori »Ne morem več«, »Najraje bi kar zaspal«, »Nič nima več smisla«. Med neverbalnimi znaki so značilni poslavljanje, pisanje oporoke, oddajanje svojih stvari itd. Na hudo stisko posameznika opozarjajo tudi spremembe v razpoloženju, opuščanje aktivnosti in umikanje v samoto. Tveganje za samomor se poveča takrat, ko se več dejavnikov tveganja pojavlja hkrati (medosebne težave, izguba bližnjega, finančne težave, depresivno razpoloženje ...). Če ugotovite, da je kdo v vaši bližini v stiski ali če sami potrebujete pomoč, lahko pokličete katerega od svetovalnih telefonov, denimo Klic v duševni stiski (01 520 99 00, med 19. in 7. uro zjutraj), pa zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna, brezplačna številka 116 123; kličete lahko 24h na dan) ali kar reševalno službo na številko 112.

Demonstracijski center Soča
V sklopu Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča (URI Soča) v Ljubljani so konec septembra odprli prenovljeno lekarno in prodajalno za medicinsko tehnične pripomočke. Med drugim je v njej na voljo veliko pripomočkov za starejše, s pomočjo katerih lahko samostojno skrbijo zase. Nastavke za toaletno školjko, stenska držala, avtomatski WC, toaletne stole s kolesi ali brez, sedeže za kopalno kad ali tuš kabino, pripomočke za osebno higieno in dnevna opravila, postelje, blazine in vzglavnike, kuhinjske pripomočke si je mogoče v lekarni ogledati in jih preizkusiti. Novost v lekarni je namreč urejen demonstracijski center, v katerem kupcem z nasveti pomagajo strokovnjaki URI Soča (inženirji ortotike in protetike ter delovni terapevti). Namenjen je tistim, ki so zaradi bolezni oziroma poškodb lažje ali težje gibalno ovirani oziroma si za lajšanje in izboljšanje svojega zdravstvenega stanja lahko pomagajo z različnimi medicinskimi pripomočki. Da si bi lažje predstavljali uporabo pripomočkov, je center urejen  v obliki bivalnih prostorov: kopalnica, kuhinja, spalnica ipd.

Premislite o cepljenju
V hladnejšem obdobju leta se pogosteje pojavljajo okužbe dihal, ki jih povzročajo pnevmokoki, bakterije, ki sicer ves čas prebivajo v nosno - žrelnem prostoru pri skoraj polovici otrok in tretjini zdravih odraslih oseb. Te bakterije so eden najpogostejših povzročiteljev pljučnice, zlasti po preboleli gripi, povzročijo pa lahko tudi meningitis, sepso in bakteriemijo. Čeprav je na razpolago učinkovito cepivo,  s katerim bi zaščitili tako sebe kot druge, ki bi jih lahko okužili, se za preventivno cepljenje odloča zelo malo ljudi. Zdravniki pa cepljenje priporočajo zlasti starostnikom in kroničnim bolnikom, pri katerih pnevmokokne okužbe povzročajo hujša obolenja s pogostejšimi zapleti.

Novi pristopi k zdravljenju in preprečevanju strdkov
Globoka venska tromboza je delna ali popolna zapora pretoka krvi zaradi strdka v veni – običajno v nogi. Če se strdek ali njegov del odtrga, lahko potuje do pljuč in povzroči pljučno embolijo. Bolj ogroženi so bolniki po večjih ortopedskih posegih zamenjave kolka ali kolena in osebe, sprejete v bolnišnico zaradi akutnih bolezni. Septembra je zavod za zdravstveno varstvo na listo zdravil uvrstil tudi novo zdravilo (peroralni antikoagulant) za zdravljenje globoke venske tromboze in preprečevanje njene ponovitve ter za preprečevanje možganske kapi pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo. Novo zdravilo je izboljšano, učinkovitejše in  bolj varno za uporabo, že od leta 2009 pa ga uporabljajo za preprečevanje globoke venske tromboze po načrtovani zamenjavi kolka ali kolena. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media