Da bo nega bolnika lažja

Da bo nega bolnika lažja

Dobro počutje | okt. '12

Kadar kateri od starejših družinskih članov obleži zaradi bolezni ali tako opeša, da stežka opravlja vsakdanja opravila, se pojavi vprašanje, kako naprej, kdo bo skrbel zanj, ali ga lahko negujemo doma ali pa potrebujemo strokovno pomoč, ga premestimo v bolnišnico ali v dom starejših občanov?

Če ugotovite, da ga lahko negujete doma, je dobro, da se pozanimate, kaj vse potrebujete in kako lahko prilagodite bivalno okolje, da bodo vsakdanja opravila lažja in čim manj neprijetna tako za negovalca kot za bolnika. Za nasvet pri negi povprašajte patronažno sestro, če jo pokličete sami, ne potrebujete napotnice. Kadar gre za hujše zdravstvene težave, pa osebni zdravnik določi število in obseg obiskov. Sicer pa so starejši od 65 let in bolniki s kroničnimi obolenji, invalidi, bolniki z mišičnimi in živčno-mišičnimi obolenji in še nekateri drugi upravičeni do dveh preventivnih obiskov patronažne sestre na leto.
Res pa so patronažne sestre precej obremenjene, ker jih je premalo in imajo omejeno število obiskov. Koristne informacije dobite tudi v specializiranih prodajalnah z medicinsko-tehničnimi pripomočki, ponekod pripravljajo delavnice o negi bolnikov ali starostnikov na domu, tam vam tudi svetujejo, kateri pripomočki bodo vam in oskrbovancu olajšali življenje delo.
Osebni zdravnik lahko bolniku, ki ga svojci negujejo doma, predpiše naročilnico za nekatere medicinsko-tehnične pripomočke, kot so negovalna postelja, varovalna posteljna ograja, posteljni trapez, prostostoječi trapez, posteljna mizico, blazina za preprečevanje preležanin, sobno dvigalo, dvigalo za kopalnico, toaletni stol, nastavek za WC, sedež za kopalno kad in sedež za kabino za tuš. Veliko stvari si lahko tudi sposodite – ob tem vabimo bralce, ki so za nego svojca uporabljali določene medicinske in tehnične pripomočke, pa jih ne potrebujejo več, da jih odstopijo tistim, ki jih potrebujejo. To lahko storite tudi preko Vzajemnosti (za naročnike so mali oglasi brezplačni).

Strokovna pomoč je dobrodošla
Vsekakor je dobro, da nega bolnika ni prepuščena le eni osebi, saj je 24-urna pozornost in skrb zelo obremenjujoča. In če ob skrbi za svojca negovalec pregori ali se mu poslabša zdravje, sta na škodi oba.
Priporočljivo je, da si skrb za bolnika razdelijo družinski člani, za kako uro pa na pomoč pokličite socialno oskrbovalko, če si le lahko privoščite plačilo. Lahko se obrnete na bližnji dom starejših občanov ali povprašate na centru za socialno delo, da vas bodo prav usmerili. Delo socialnih oskrbovalk sofinancirajo občine, ki same odločajo o višini subvencij, zato so cene, ki jih plača uporabnik, zelo različne. Posamezen uporabnik lahko načeloma koristi 20 ur pomoči na teden. Vedeti pa je treba tudi to, da med storitve pomoči na domu sodijo umivanje, oblačenje, hranjenje, menjava plenic, vzdrževanje in nega ortopedskih pripomočkov ipd., ter nekatera gospodinjska dela, socialne oskrbovalke pa ne smejo dajati bolniku injekcij ali zdravil.
Vse več je ponudnikov, ki zasebno opravlja nego na domu. Izberite človeka, ki bo na vas naredil dober vtis, preverite pa tudi, ali ima dovoljenje za tovrstno delo. »Tudi tisti, ki pridemo v družino, da bi ji pomagali, se moramo zavedati, da ne pridemo le zato, da bi prevezali rane ali umili oskrbovanca, ampak da smo prišli v družino, ki ji naša iskrena naklonjenost veliko pomeni. Zato je poleg nege pomemben prijazen odnos, pogovor, izražanje spoštovanja …« pravi Dragica Hribar, medicinska sestra, ki opravlja zasebno nego na domu, ima pa dolgoletne izkušnje s starejšimi iz doma starejših občanov.
Poudarja, da morajo svojci poskrbeti tudi zase, sicer bi pregoreli. »Domači, ki so z bolnim ves dan, si morajo znati vzeti čas tudi zase, hkrati pa delati tudi na osebni rasti. Veliko je literature, ki pomaga na tej poti. Dobro je tudi, da si določene postopke in opozorila, denimo o zdravilih, telefonske številke in podobno, napišejo in da je ta seznam vedno pri roki.«
Najnujnejše pa je prisluhniti bolnemu, upoštevati in spoštovati njegove želje in potrebe … Če bolnik odklanja določeno hrano, je treba to upoštevati. »Pogosta napaka je, da svojci vsiljujejo hrano, za katero menijo, da je dobra za moč. Izhajati moramo iz bolnikove želje in ne iz lastnega prepričanja, kaj bi bilo zanj boljše.«
Hribarjeva ima tudi veliko izkušenj z dementnimi osebami, zato svetuje, naj domači skušajo razumeti stanje bolnika in bodo laže preslišali določene protislovne trditve. »Če se tak človek znajde v blodnjah in ima občutek, da je nekje drugje, n mu ta občutek dopustimo in ne vračajmo ga za vsako silo v realnost. »Vsekakor pa skušajmo razumeti to stanje in bodimo ljubeči. Ljubezen je najmočnejša sila - premaga lahko vse – tudi bolezen,« poudarja Dragica Hribar.

Varovanje na daljavo
Marsikdo od starejših, ki živi sam, poskrbi za osnovno higieno, težave pa ima morda z gibanjem ali s pripravo hrano. Uredite lahko tako, da vam obroke prinašajo na dom morda iz bližnjega vrtca ali iz doma starejših občanov, lahko pa pokličete večje ponudnike dostave hrane na dom. Naročite lahko vse tri obroke ali samo kosilo. Dogovorite se lahko za dietne obroke (za sladkorne, žolčne ali želodčne bolnike). Kosilo dobite v posebni posodi, da ostane hrana topla in vedno ob isti uri vsak dan v tednu, tudi med prazniki.
Da se bo starejši, ki živi sam, počutil varnega, predvsem pa da ne bodo svojci ves čas v strahu, kaj se dogaja doma, je dobro, da uredimo varovanje na daljavo.
Teleoskrba je storitev, ki smo jo nekoč poznali kot »rdeči gumb«. Ko po potrebi (ob padcu ali drugi nezgodi ali ob poslabšanju zdravstvenega stanja) s pritiskom na gumb vzpostavimo stik s svojcem ali s klicnim centrom, operater pa poizve, za kakšne težave gre in po potrebi obvesti pristojne službe (medicinska pomoč, policija, gasilci ...).
Varovanje na daljavo 24 ur na dan od lani opravlja podjetje Doktor 24 v sodelovanju s Prvo zdravstveno asistenco in Telekomom Slovenije, kar pomeni, da je storitev zagotovljena po vsej Sloveniji ne glede na oddaljenost, dostopnost ali izbiro operaterja, v stanovanju mora biti le telefonski priključek. Tehniki Telekoma na linijo priključijo napravo, ki je povezana s klicnim centrom, in priložijo še zapestnico ali uro s SOS gumbom. Mesečna naročnina za storitev SOS gumba je 19,17 evra, aparat je brezplačen, priklop pa stane 25 evrov. Uporabnik mora plačati še 50 evrov za obisk strokovnega delavca, s katerim bosta naredila načrt ravnanja, če bi prišlo do klica.
Že v bližnji prihodnosti pa mogoč klic v sili tudi preko mobilnika. Uporabnik bo dobil poseben mobilni telefon, ki ima na zadnji strani vgrajen SOS gumb, ima tudi detektor padca in prek GPS funkcije omogoča lociranje uporabnika, ko potrebuje pomoč. Mobilni telefon je prilagojen za uporabo starejšim uporabnikom, saj ima večje tipke in prikaz znakov na zaslonu. SOS gumb deluje tudi tedaj, ko je telefon izključen.
Uporabnikom varovanja na daljavo so na voljo različni paketi, predvsem pa je novo to, da se lahko uporabnik ob klicu takoj pogovori z zdravnikom. Vse podrobnejše informacije dobite na številki 080 81 00 in na spletni strani www.pza.si in www.telekom.si.

Socialni oskrbovalci
Zavod za oskrbo na domu Ljubljana
Če potrebujete pomoč socialne oskrbovalke v Ljubljani, se obrnite na zavod za oskrbo na domu (tel. št.: 01 23 96 502, www.zod-lj.si) , kjer vas bodo napotili na eno od štirih organizacijskih enot (Bežigrad, Moste Polje, Center-Šiška, Vič Rudnik). Na podlagi vloge za storitev vas bo obiskal koordinator, s katerim boste glede na potrebe in svoje želje naredili podroben  načrt pomoči.
Mestna občina Ljubljana subvencionira stroške storitve pomoči na domu v višini 80 odstotkov, kar pomeni, da oskrbovanec za eno uro pomoči plača 3,61 evra na delovni dan; 4,69 evra ob nedeljah in 4,87 evra ob praznikih.

Zavod Pristan
Je zasebni zavod s koncesijo, ki opravlja pomoč na domu v Mestni občini Ljubljana in v občinah Kamnik in Log – Dragomer (www.pristan.si, tel. št.: 01 547 95 79, e-pošta: info@pristan.si); ter tudi v Ajdovščini, Vipavi, Hrpeljah-Kozini, Komnu (tel. št.: 05 367 17 15, info@pristan.si). Cene za uro pomoči so razlikujejo. V Ljubljani znaša pomoč ob delovnikih 3,35 evra na uro (v Kamniku 3,46, v Ajdovščini pa 5 evrov), ob nedeljah 4,36 evra (v Kamniku 6,05, v Ajdovščini 6,70 evra) in ob praznikih 4,52 evra (v Kamniku 6,05, v Ajdovščini pa 7,20 evra).

Center za pomoč na domu Maribor
Sedem dni na teden opravljajo socialne oskrbovalke pomoč na domu v Mariboru, v okoliških občinah Hoče-Slivnica, Rače-Fram, Duplek, Starše pa pet dni na teden. Plačilo je odvisno od uporabnikovega materialnega položaja, o čemer odloča center za socialno delo, občine pa sofinancirajo najmanj polovico cene.
Za informacije pokličite: 02 235 05 20, e-pošta: info@pomoc na domu.eu, www.pomocnadomu.eu.

Starejšim, bolnim in invalidom z obiskovanjem, oblikovanjem skupin za samopomoč in ponekod z organizirano strokovno oskrbo na domu pomaga Slovenska karitas (informacije na tel. št.: 01 300 59 60, www.karitas.si), predvsem v okviru posameznih župnij. Pri Škofijski karitas Ljubljana si, denimo, lahko izposodite nekatere invalidske pripomočke, povprašajte na tel. št.: 01 439 21 30, e-pošta: info@lj.karitas.si.

Negovalna postelja za boljše počutje
Ker je pri bolnih in starejših mobilnost zmanjšana, je zelo pomembno ležišče in tudi postelja. Negovalne postelje Voelker so na pogled  take kot druge lesene postelje, kar vpliva na boljše psihično počutju in višjo kakovost življenja, hkrati pa nudijo uporabnikom in negovalnemu osebju številne prednosti:
- Enostavna uporaba in razbremenjenost negovalnega osebja. Uporabnik bo lahko pogosto vstal in si s pomočjo posebnih nastavitev sam določal položaj ležanja, če pa bo vseeno potreboval pomoč, pa bo dovolj le ena oseba, njen napor pa bo manjši. 
- Brez preležanin. Postelje ne odpravljajo problema preležanin, ki so moteče za uporabnika in negovalno osebje. Tudi blazine proti preležaninam niso prijetne. Postelje z inovativnim sistemom MiS® pospešujejo mikro gibe, odpravljajo bolečine in stimulirajo telo, kar vpliva tudi na hitrejšo okrevanje.
- Povečana mobilnost uporabnika. S posteljo lahko enostavno upravlja uporabnik sam in brez pomoči skrbnika (denimo horizontalni dvig celotne postelje), kar zagotavlja večjo samostojnost uporabnika in prihranek na času skrbnika.
- Lažje premikanje postelje. Problem okornosti in težkega premikanja je rešen  s pomočjo posebnega sistema za premikanje, ki omogoča, da se kolesa aktivirajo, ko je to potrebno. Premikanje postelje je enostavnejše, hkrati pa je njena stabilnost večja, ko stoji na mestu.
- maksimalna varnost varovancev. Postelje zagotavljajo fizično in električno varnost pri njenem opravljanju.
- odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Investicija je v primerjavi s stroški vzdrževanja drugih postelj zelo nizka.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media