Popolno gibanje

Popolno gibanje

Dobro počutje | okt. '12

Velikokrat govorimo o različnih popolnostih. Naše popolno gibanje telesa je vedno takšno: z dobro voljo, ki nam sije z obraza in je v lahkotnosti našega telesa vidna navzven. Naše počutje in tudi zdravje pa se ob rednem (lahko zelo enostavnem) gibanju nenehno izboljšuje. Vse omenjeno vam bodo potrdili tudi medicinski strokovnjaki različnih specializacij.

Zakaj ta uvod? Ker sem pred nedavnim spet srečala gospoda častitljive starosti, ki dolga leta odlično obvladuje hudo obolenje hrbtenice. Pred meseci je v prometni nesreči doživel še zlom hrbtenice, zdaj pa hodi strumno z rokama na hrbtu in s krepkimi dvigi kolen. Zato ta uvod, ker gospod vsak dan pridno vadi in hodi in ker je moja iskrena želja, da smo prav vsi takega zdravega duha v vseh obdobjih življenja in naših telesih, kakršnakoli že so. Vedno so popolna.
Zdaj pa k vajam. Za toplo ogrevanje vsega telesa, še posebej v hladnejših dneh, priporočam kroženje s prepletenimi prsti. Ob tem dihajte umirjeno in skozi nos ter se s telesom pripognite naprej, kolikor gre, nato pa se z rahlo pokrčenimi koleni dvignite in iztegnite navzgor. Pogled naj sledi kroženju z rokama. Prste najprej prepletite kot počnete vedno, potem pa se potrudite in jih prepletite »narobe«. Občutek je lahko ob tem malce nenavaden, je pa vaja pravi doping za možgane in telo, ki se mora prilagoditi in navaditi na nov položaj. Vajo izjemno priporočam vsem tudi po poškodbah prstov, dlani in zapestja ter osebam po možganski kapi s prizadetim lokomotornim aparatom.
Precej težja pa je enaka vaja kot prej, le z drugačnim prijemom ali z dotikanjem prstov. Pravilen stik vseh prstov. Ta položaj vzdržujte najprej med kroženjem z zapestji pred trebuhom. Verjetno boste ugotovili, da vam navidezno tako zelo enostavna zadeva nagaja veliko bolj, kot ste si sploh upali pomisliti. Ob tem pa še ocvirek za vse: med kroženjem obeh prepletov in stika samo s prsti hkrati zaokrožite še z boki, še bolje, z vsem telesom. Če se pojavi vrtoglavica, se ustavite, po potrebi primite za kako oporo in umirjeno dihajte. Potem vajo zbrano ponovite še v drugo stran.
Za konec pa se naučimo naslednje vaje: stojte, kolikor je mogoče vzravnano in po možnosti z nogami čim bolj skupaj. Ob tem začutite notranjo moč v vsem telesu. Najpomembnejša stvar ob tem je povezano dihanje skozi nos, ki preprečuje preutrujenost in močno zmanjšuje možnost zakisanja mišic in s tem posledično tudi tako imenovanega muskelfibra. Po vrsti v tem položaju najprej močno stisnite skupaj gležnje, nato kolena, sledi stisk kolkov in zadnjice, potem se potegnite s telesom čim bolj navzgor in iztegnjene roke potisnite ob telesu navzdol. Ob tem začutite občutek podaljšanega vratu in lepo poravnane glave, kot je vidno na fotografiji. Položaj telesa obdržite toliko časa, dokler se počutite udobno in lahko mirno dihate. Ko pa je dihanje oteženo, z vajo prenehajte, stresite vse telo in jo nato ponovite še enkrat.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media