Recepti oktober 2012

Recepti oktober 2012

Dobro počutje | okt. '12

Pečen fižol s suho klobaso po mehiško
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Suho klobaso narežemo na manjše kocke.
Čebulo grobo narežemo, stresemo v kozico in na hitro svetlo rjavo popražimo. Dodamo še dva stroka česna in sesekljan feferon po okusu, pražimo dalje, da česen zadiši, vmešamo dve žlici paradižnikove mezge, solimo in popramo. Nazadnje dodamo vložen ali kuhan fižol s fižolovko vred, na šibkem ognju kuhamo eno minuto, nato odstavimo. Tako pripravljen fižol preložimo v model in postavimo v segreto pečico za 40 minut. Ponudimo s kosom kruha ali krompirjevim pirejem in solato.

Krompirjeva enolončnica s pšenico in govejim mesom
Za enolončnico vzamemo 3 krompirje, 1 korenček, manjši gomolj zelene z listi, 3 pesti rumenega stročjega fižola, vse operemo, po potrebi olupimo, očistimo in narežemo na manjše kose. Liste zelene prihranimo. Pol kilograma govejega mesa (pleče) in manjši košček slanine prav tako narežemo na manjše kose, stresemo v lonec, na hitro popražimo, da meso posivi, dodamo narezano zelenjavo in še kratko popražimo, da bo imela enolončnica krepkejši okus. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo, solimo, popramo in začinimo z lovorjem. Kuhamo 20 minut.
Medtem narežemo večji paradižnik in zelenine liste. Skupaj s skodelico kuhane pšenice jih dodamo enolončnici in kuhamo še pet minut. Poskusimo, po potrebi začinimo in ponudimo.
Koristen nasvet: Pšenična zrna skuhamo vnaprej (kakor kamut, piro, ješprenj), in sicer jih oplaknemo na rešetu ter v dvojni ali trojni količini vode kuhamo pol ure. Kuhano in ohlajeno pšenico hranimo v hladilniku, porabljamo pa v solatah, namazih in v enolončnicah.
Zapečena kuhana govedina v hrenovi omaki
500 g kuhane govedine iz juhe narežemo na tanke rezine in v več plasteh naložimo v pekač. Posebej v kozici gladko zmešamo 3 žlice kisle smetane, 2,5 dl juhe ali vode, žlico moke, žlico kisa, pristavimo, zavremo in v vrelo omako naribamo hren po okusu. Odstavimo in malce ohladimo. Nekoliko ohlajeno omako solimo, popopramo po okusu in vmešamo rumenjak. Omako polijemo preko mesa, potresemo s 3 žlicami drobtin, pokrijemo z rezinami sira ter postavimo v segreto pečico za 20 minut.

Zdrobov narastek z jabolki
V kozici raztopimo košček masla in na njem svetlo popražimo 4 žlice drobtin. Odstavimo in ohladimo. Dober kilogram jabolk očistimo, po potrebi olupimo in tanko nalistamo ali grobo naribamo. Stresemo jih v skledo, potresemo s 4 žlicami sladkorja, 4 žlicami pšeničnega zdroba, rozinami, cimetom, drobtinami, pokapljamo z rumom za prijetno aromo in limonovim sokom ter prelijemo z razžvrkljanimi 3 jajci. Vse dobro premešamo in naložimo na namaščen pravokoten model. Postavimo ga v segreto pečico ter pečemo približno 25 minut pri 180 stopinjah.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media