Ni nujno, da je na steni samo les

Ni nujno, da je na steni samo les

Prosti čas | okt. '12

Stenske obloge niso le zaščita zidov, z njimi ne zakrijemo le napak na površinah sten, temveč poživimo tudi videz prostora ter mu dodamo novo razsežnost in značaj. Ustrezno izbrane obloge so vsestransko uporabna in učinkovita dekoracija sten.

Dekorativne stenske obloge, predvsem iz lesa  - tako imenovani opaži - in tudi iz kamna, so bile včasih pogoste predvsem v meščanskih hišah, pa tudi v dvorcih in palačah. Vendar so tudi v kmečkih domovih oblagali neometane stene neravnih površin s preprostimi oblogami iz lesa. Tudi v minulih desetletjih so bile stene pogosto oblečene v ta naravni in topli material, ki daje bivalnim prostorom pridih domačnosti. Za oblaganje so uporabljali les domačih iglavcev, predvsem bora, jelke in smreke, katerih glavni prednosti sta skoraj neomejena življenjska doba in varčevanje z energijo, saj je les dober toplotni in zvočni izolator. Danes pa je klasična lesena obloga na steni prej izjema kot pravilo, vse bolj se namreč uveljavljajo obloge modernega videza in iz sodobnih materialov.

Materiale izbiramo po namenu
Slabo izolirane, neometane, neravne ali razpokane, pa tudi vlažne, a sanirane, stene lahko enostavno obnovimo z uporabo stenskih oblog. Najpogosteje uporabljamo predvsem mavčno kartonske stenske plošče, ki so dobra zaščita pred vlago. Prostor med steno in oblogo, ki ga omogoča podkonstrukcija (lesena ali kovinska), lahko uporabimo tako za toplotno kot tudi za zvočno izolacijo, odvisno od izolativnih polnil v podkonstrukciji. Odmik od stene lahko izkoristimo tudi za različne napeljave in celo namestitev cevnih elementov za gretje. Te plošče so tudi dobra požarna zaščita. Ognjevarne stenske obloge so posebej pomembne za lesene podkonstrukcije, za kletne prostore in za podstrešja ali bivalne mansarde. Na mavčne plošče lahko nanesemo oplesk ali dekorativne stenske obloge, pa tudi keramične ploščice. Tankim predelnim stenam z oblogo izboljšamo izolativnost. Za zvočno izolacijo in za dušenje zvoka uporabljamo akustične stenske obloge, na katerih so luknjice za absorbcijo zvoka. Toplotna izolativnost pa je odvisna predvsem od polnila in ne toliko od končne obloge.
Leseni opaž, ki je lahko sestavljen iz lesene dekorativne obloge na MDF plošči ali iz masivnega lesa (barvanega ali lakiranega), je lahko na vrhu zaključen z okrasno letvijo, s čimer naredimo preprost zaključek s čisto linijo. Stenske obloge so lahko tudi iz drugih naravnih materialov, kot so juta, pluta ali bambus. Obloge iz keramičnih ploščic in PVC stenske obloge so primerne za vlažne prostore. Steno lahko obložimo tudi z različnimi dekorativnimi opekami.
Zelo moderne in atraktivne so stenske obloge iz kamna, naravnega ali umetnega, ki je pravzaprav po posebnem postopku preoblikovan naravni kamen. Primerne so za oblaganje zunanjih in notranjih površin, saj so enostavne za polaganje in vzdrževanje ter vsestransko odporne tudi za praske in udarce. Pod kamnite obloge lahko vgradimo grelne elemente in tako ustvarimo grelno steno. Montirane na posebno podkonstrukcijo, ki omogoči, da vlažen zid diha, pa lahko uporabimo za tako imenovane zračne zidove. Fuge so lahko vidne ali ne.
Obloge iz stekla so zelo estetske in učinkovite zlasti v posrečeni kombinaciji s svetili. Njihova gladka površina ustreza sodobnemu minimalističnemu videzu prostora. V kuhinji med delovno površino in stenskimi elementi je kaljeno steklo po navadi položeno v enem kosu, brez rež, kar omogoča lažje čiščenje. Inovativna uporaba stekla kot obloge je vsestranska, možnost poigravanja z barvami in vzorci je neskončna. Zanimive učinke v prostoru ustvarjajo tudi obloge iz zrcal.
Sistemi stenskih oblog so sestavljeni iz elementov različnih velikosti in oblik, različne plošče, stenski paneli, letveni sistemi in podobno. Veliko med njimi je izdelanih iz recikliranih materialov. Zelo zanimive in moderne so tridimenzionalne dekorativne stenske plošče z zanimivimi reliefni vzorci, ki jih nalepimo na steno. Med njimi so tudi »zelene« stenske plošče, izdelane iz vlaknastih odpadkov sladkornega trsa.
Ustvarjalni in ročno spretni lahko stene obložimo tudi z bolj nenavadnimi materiali in predmeti. Uporabimo lahko različne tehnike, izdelamo unikatne mozaike in sestavljanke, porišemo lesene obloge in podobno. Ne glede na izvedbo ali materiale, ki jih uporabimo za stensko oblogo, pri izbiri pazimo na čim bolj enostavno vzdrževanje in čiščenje - da lahko uporabljamo le suho ali vlažno krpo.

Kot zaščita ali v okras
Obložimo lahko vse stene v prostoru, dve med seboj pravokotni steni, da dobimo vogal, ali pa le eno steno. Steno lahko obložimo po celotni dolžini ali višini ali pa samo del stene do določene višine. Lahko obložimo stebre ali vogale, okvirje vrat ali druga izpostavljena mesta. V jedilnem prostoru lahko stene do izbrane višine obložimo z navpično ali diagonalno položenimi podolgovatimi stenskimi elementi. Lahko pa na steno za stoli na višini 60 do 120 centimetrov od tal namestimo vodoravne ali vzdolžne obrobe. Njihov osnovni namen je zaščita sten pred praskami in udarninami, ki jih lahko naredimo s stoli, ko jih premikamo. Vodoravne stenske obrobe lahko namestimo tudi v drugih bivalnih prostorih. Z njimi veliko in visoko steno na videz zmanjšamo ali znižamo. Nanje lahko montiramo stenska opirala za lažje in varnejše samostojno gibanje starejših, tudi tistih na vozičkih. Vzdolžne ozke obloge lahko uporabljamo samostojno ali skupaj z drugimi oblikami stenskih oblog. V predsobi lahko stensko oblogo združimo z garderobno steno. V dnevni sobi lahko montiramo stensko oblogo za sedežno garnituro. Stenske obloge so postale sestavni del kompozicij sodobnih regalov. Včasih so podlaga za viseče omarice ali odprte police. V spalnici lahko uporabimo primerno stensko oblogo za poudarjeno, velikokrat tapecirano vzglavje postelje. Stene v kopalnici po navadi obložimo s keramičnimi ploščicami, pa tudi z drugimi vodoodpornimi oblogami, tudi s primerno zaščitenim lesom.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media