Vaš svetovalec Dušan Bavec – januar 2013

Vaš svetovalec Dušan Bavec – januar 2013

Dobro je vedeti | jan. '13

Odpoved zaposlitve po poskusnem delu
Bralcu se poskusna delovna doba izteče konec meseca. Čeprav se trudi po najboljših močeh, ga skrbi, da poskusnega dela ne bo uspešno prestal, saj ga je nadrejeni nekajkrat opozoril na določene strokovne pomanjkljivosti. Zanima ga, ali se bo lahko prijavil na zavodu za zaposlovanje in pridobil denarno nadomestilo, če bo v poskusni delovni dobi morebiti negativno ocenjen.
Če delodajalec z delavčevim delom ne bo zadovoljen, mu mora pred iztekom poskusne dobe dati negativno oceno ter na tej podlagi še izredno odpoved zaradi negativno ocenjenega poskusnega dela.
Kljub na videz negativnemu prizvoku take odpovedi, pa bralca lahko potolažim, da je to edini način izredne odpovedi delodajalca, ki nima negativnih posledic na uveljavljanju pravic na zavodu. Da je upravičen do denarnega nadomestila, pa mora biti bralec zavarovan vsaj 9 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Pokojnina in s. p. po novem
Bralec piše, da je že nekaj let pred upokojitvijo opravljal drobno popoldansko obrt, obdržal pa jo je tudi po upokojitvi in zanjo plačuje pavšalne prispevke v višini malo več kot 30 evrov. Zanima ga, ali novi pokojninski zakon tudi na tem področju prinaša kako spremembo?
Vprašanje bralca zadeva t.i. „izvzem iz zavarovanja”, ki je dobro znan med obrtniki. Pod določenimi pogoji jim je omogočal, da so nadaljevali dejavnosti obrtnika tudi po upokojitvi. Po uveljavitvi novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki velja od začetka letošnjega leta, pa nihče več ne bo mogel dobivati pokojnine v celoti, hkrati pa opravljati dejavnost zgolj s plačevanjem pavšalnih prispevkov. Za take, kot je naš bralec, velja obveznost iz prehodne določbe 406. člena, ki nalaga uskladitev lastnosti zavarovanca najkasneje do 31. 12. 2013. Novi pokojninski zakon v tem primeru pozna le delno upokojitev po sistemu - 50 odstotkov pokojnine (preostala polovica se zamrzne) in 50 odstotkov plačila prispevkov iz naslova opravljanja dejavnosti, pri čemer pa je treba opozoriti, da ne bo šlo več zgolj za pavšalne prispevke, ampak za prispevke, odmerjene najmanj od najnižje zavarovalne osnove, kot velja za redne s. p. in je v letu 2013 enaka minimalni plači.
Naš bralec se bo moral do konca leta 2013 delno reaktivirati in začeti plačevati polovične prispevke, ob tem pa bo moral zamrzniti polovico pokojnine. Če tega ne bi storil sam, bo to po uradni dolžnosti izvedel pokojninski zavod od 1. 1. 2014 dalje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media