Recepti – januar 20013

Recepti – januar 20013

Dobro počutje | jan. '13

Toč s klobaso
Par klobas skuhamo in narežemo na kolesca, vodo, v kateri se je kuhala klobasa, pa prihranimo.
Večjo čebulo narežemo na rezine, na malo olja jo svetlo popražimo, poprašimo z žlico moke, dobro premešamo in zalijemo z zajemalko prihranjene vode. Prilijemo še deciliter rdečega vina (terana) in napol odkrito kuhamo od pet do deset minut. Nazadnje v omako dodamo narezano klobaso in po potrebi prilijemo še malo vode. Solimo in začinimo po okusu.
Opomba: Na Primorskem to preprosto jed ponudijo s krompirjem, polento ali kruhom, ki ga pomakamo („potočimo“) v omako. Lahko ga pripravimo tudi z oljkami, kaprami, pršutom, fižolom, ipd.

Popečena/ocvrta posebna klobasa
Za 4 osebe vzamemo pol kilograma posebne klobase v kosu, ki jo narežemo na pol do en centimeter debele rezine. Za dunajsko ocvrte jih povaljamo v moki, razžvrkljanem jajcu in v drobtinah ter ocvremo.
Za pečeno različico rezine klobase postavimo na segreto ploščo kontaktnega žara, pokrijemo z drugo ploščo in popečemo ali spečemo v ponvi.
Nasvet: Včasih se prileže malce spremembe. Pečene ali ocvrte rezine posebne klobase (čeprav jed ni pojem zdrave prehrane), so prav to.

Rižota z rdečo peso in rdečim zeljem s popečeno slanino
Za 4 osebe vzamemo srednje veliko rdečo peso, jo tanko olupimo, narežemo na kocke in v manjši količini vode skuhamo do mehkega.
Vodo ali jušno osnovo za zalivanje riža posebej zavremo. Polovico glave rdečega zelja narežemo na rezance in v širši kozici z malo vode na hitro podušimo. Dodamo 250 g riža za rižoto, počakamo, da postekleni, nato zalijemo z zajemalko vrele jušne osnove in premešamo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo dalje ter postopoma prilivamo vodo ali jušno osnovo. Solimo, popramo, bogato začinimo s timijanom.
Proti koncu, ko je riž že skoraj mehak, vmešamo še kuhano peso z vodo vred in kozarec rdečega vina, ki zaokroži okus.
Slanino ali panceto narežemo na kocke in posebej v ponvi popečemo.
Na krožnik naložimo kuhano rižoto, jo potresemo s kockami slanine in naribanim parmezanom ter takoj ponudimo.

Solata z rdečimi pomarančami
Najprej pripravimo polivko, in sicer v posodici pomešamo dve žlici oljčnega olja, žlico (balzamičnega) kisa, sok rdeče pomaranče, sol, poper in mlete pistacije.
Dve rdeči čebuli tanko nalistamo, očistimo pest rukole ali majhno glavico poljubnega radiča. Nazadnje olupimo dve rdeči pomaranči in krhlje filiramo z nožem, tako da s odstranimo vse lupinice, če pa ne gre, pomaranče preprosto razdelimo na krhlje ali narežemo na kose, velike za grižljaj. Sestavinam dodamo še črne oljke, vse pa prelijemo s polivko in previdno premešamo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media