Recepti marec 2013

Dobro počutje | mar. '13

Oslič v paradižnikovi omaki
500 g filejev zamrznjenega osliča ali škarpine delno odtajamo in narežemo na kose, debele štiri centimetre. Vsak kos povaljamo v moki, v ponvi na malo olja popečemo in prestavimo na krožnik.
Dve čebuli narežemo na kolobarje in hitro popražimo. Dodamo paradižnik iz pločevinke, premešamo, bogato začinimo s timijanom, solimo in pokrito kuhamo nekaj minut. Zatem v omako naložimo kose rib, prilijemo še kozarec vina in pokrito kuhamo še pet minut. Čim manj mešamo, posodo raje stresamo, da nežno ribje meso ostane v celih kosih. Nazadnje dodamo še malo črnih oljk in omako ponudimo s kuhanimi njoki in solato.

Poširana postrv
V večji, širši posodi (ali posebni posodi za poširanje rib) pristavimo vodo do polovice višine posode, prilijemo kozarec belega vina in pol decilitra svetlega kisa. Blago posolimo. Dodamo še peteršiljevo korenino, kolesca polovice pora, peteršilj in nekaj rezin limone. Zavremo.
Medtem štiri postrvi previdno očistimo, pod tekočo hladno vodo oplaknemo, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo zunanje sluzaste plasti, ki kuhano ribo modro obarva. Ribe rahlo posolimo, nato previdno vstavimo v vrelo jušno osnovo. Temperaturo nemudoma znižamo in postrvi poširamo približno 7 do 10 minut, odvisno od velikosti ribe. Riba je kuhana, ko plavut zlahka odtrgamo.
Ponudimo z zelenjavnim pirejem in solato.

Tribarvni riž z zelišči in soparjenim filejem ribe
Večjo količino vode zavremo in vanj stresemo riž treh vrst (barv), torej mešanico več vrst riža z divjim rižem. Kuhamo 20 minut oz. kolikor je zapisano na embalaži. Kuhan riž odcedimo, solimo in vanj dodamo drobno narezana sveža zelišča. Ponudimo kot prilogo ob soparjenem ribjem fileju, ki smo ga pripravili tako, da file ribe položimo na dno posode z luknjičavim dnom nad kopel in kuhamo pet minut ali uporabimo soparnik. Nazadnje ribji file na krožniku prelijemo z drobno sesekljanim česnom in prelijemo z oljčnim oljem. Tako lahko pripravimo fileje lososa, postrvi ali belih rib (orade, brancina, ipd.).

Italijanska rižota s sardelami iz pločevinke
Za štiri osebe zavremo približno 1,5 litra vode ali bistre juhe. Večji korenček narežemo na kolesca in na maslu popražimo. Dodamo vložen paradižnik iz pločevinke, 300 g riža za rižoto, narezano steblo belušne zelene in ko se vse ogreje, prilijemo prvo zajemalko vode. Hitro premešamo. Ko tekočina povre, znova prilijemo vodo, premešamo in to ponavljamo, dokler riž ni kuhan.
Prav na koncu kuhe vmešamo sardine iz dveh pločevink, ki smo jim odlili olje in odstranili repne plavuti, dobro premešamo in previdno solimo. Sardine se povsem razpustijo, rižoti pa dodajo očarljiv okus.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media