Vaš svetovalec – mag. Boštjan J. Turk- september 2013

Vaš svetovalec – mag. Boštjan J. Turk- september 2013

Dobro je vedeti | sep. '13

Plačilo zobne proteze
Bralka piše, da že šest let hodi k zobozdravniku in da plačuje vse storitve, razen takrat, ko pride z bolečinami. Letos ji je zobozdravnik v zgornji čeljusti populil vse zobe, tako da zdaj nosi nadomestno protezo, ki pa jo je morala plačati sama, čeprav ji zobozdravnik ves čas zatrjuje, da je upravičena do protetike v breme zavarovalnice. Skrbi jo, da bo morala sama plačati tudi pravo protezo, ki jo bo dobila čez pol leta.

Po naših predpisih del zobozdravstvene oskrbe krije zdravstveno zavarovanje, medtem ko je del te oskrbe treba plačati posebej. Temeljno pravilo je, da obvezno zdravstveno zavarovanje zagotavlja pacientom le osnovno zdravljenje – tako imenovane standardne zobozdravstvene storitve, ki pacientom zagotavljajo le najcenejši material, dosegljiv na slovenskem trgu. Obvezno zdravstveno zavarovanje pri tem krije 85 odstotkov vrednosti standardne storitve, 15 odstotkov vrednosti pa krije prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
Kar zadeva stomatološko protetiko, je v veljavi pravilo, po katerem obvezno zdravstveno zavarovanje krije 25 odstotkov vrednosti standardne storitve, 75 odstotkov vrednosti te storitve pa krije prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vendar pozor: to pomeni, da zdravstveno zavarovanje krije le zobozdravstveno protetiko iz najcenejšega materiala. Tako pri delnih protezah krije le tiste, izdelane iz najcenejšega materiala, dosegljivega na slovenskem trgu, in še to le v primeru, ko zavarovancu manjkajo trije ali več zaporednih zob in ko zavoljo statičnih ali drugih strokovnih razlogov ni možna izdelava mostička, kadar manjkajo trije ali več zob na koncu zobne vrste in če ob tem na eni strani manjkata v isti čeljusti najmanj dva zoba in če manjkajo zobje v več vrzelih, od katerih bi vsaka zahtevala mostiček, a je cena za protezo nižja od cene za mostiček.
Kar pa zadeva totalno protezo, zdravstveno zavarovanje krije le proteze. izdelane iz najcenejšega materiala, dosegljivega na slovenskem trgu in le tedaj, ko manjkajo v čeljusti vsi zobje.
Nadstandardne zobozdravstvene storitve (to so vse tiste, ki jih ne moremo uvrstiti med zgoraj navedene, denimo storitve, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije, ali tiste na višji ravni in tiste iz dražjih materialov) pa mora pacient bodisi doplačati ali v celoti sam plačati.
Tako torej ne drži povsem zobozdravnikova izjava, da gre bralki protetika v breme zdravstvenega zavarovanja, pač pa je do nje upravičena le delno, odvisno pač od cene materiala in od zdravstvenega stanja njenih zob. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media