Obilje dobrega v ovčjem mleku in siru

Obilje dobrega v ovčjem mleku in siru

Dobro počutje | sep. '13

V uravnoteženi prehrani ne smejo manjkati tudi ovčje mleko in sir.
Pomembno pa je, da se ovce pasejo, saj jedo nizke rastline, v katerih je razmeroma veliko dušika, kar je prvi pogoj za bogato beljakovinsko sestavo ovčjega mleka in mlečnih proizvodov. V primerjavi s kozjim mlekom ima ovčje mleko v povprečju za dobrih 42 odstotkov več beljakovin, v primerjavi s kravjim mlekom pa za skoraj 60 odstotkov več beljakovin. V povprečju je ovčje mleko za skoraj 60 odstotkov bolj mastno kot kozje in za več kot 65 odstotkov bolj mastno kot kravje mleko.

V ovčjem mleku in izdelkih iz njega je izredno dobro razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ima pa tudi štiri do petkrat več konjugirane linolne kisline. Po podatkih številnih raziskav ta varuje pred aterosklerozo ter rakom dojke, debelega črevesa, prostate, kože in jeter ter odločilno pomaga pri zdravem hujšanju in oblikovanju telesa. Močan zaščitni učinek naj bi imela v vseh fazah razvoja raka, celo v fazi metastaz.

Od maščobnih kislin v ovčjem mleku, siru in drugih izdelkih, ki preprečujejo holesterol ter uničujejo zajedavce v telesu, denimo candido, moramo omeniti zlasti masleno kislino. Že dolgo je znano, da odpravlja prebavne težave, driske in zaprtja, preprečuje napenjanje ter lajša bolečine v trebuhu in simptome chronove bolezni.

Prav tako je v ovčjem mleku in proizvodih iz njega v povprečju več karotenoida lutein. Zaradi tega priporočam ovčji sir v kombinaciji z likopenom v paradižniku za preprečevanje degeneracije rumene pege. Zaradi visoke vsebnosti vseh vitaminov, zlasti B1, B3, B5,E in B9 (folna kislina), priporočam kombiniranje ovčjega sira z joto, mandarinami, pršutom, orehi, lešniki, jajčnimi jedmi, z rdečo peso in z veliko zelene solate.

Obilo je mineralov in prav vseh je količinsko več kot pri kravjem in kozjem mleku ter proizvodih. V ospredju so mangan za boljše delovanje ščitnice, zoper osteoporozo in bolečine v sklepih, za boljši spomin in dobro voljo. Zelo veliko je molibdena, ki je sestavina encimov za razstrupljanje telesa. Molibden tudi preprečuje nastanek putike. V ovčjem siru je tudi veliko magnezija. Ker so zraven še vitamin C in D ter kalcij in cink, ovčji sir izboljšuje gibčnost kosti.

V ovčjem mleku in izdelkih je tudi visoka vsebnost biotina za zdrave lase in kožo, zoper bolečine v mišicah in za manjšo utrujenost. Med beljakovinami je v ovčjem mleku veliko levcina za izboljšanje prebavljivosti beljakovin. Cistin, cistein in metionin pa so tri aminokisline, ki varujejo pred staranjem in omogočajo pravilno razstrupljevanje telesa.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media