Sladke fige nas crkljajo

Dobro počutje | sep. '13

Fige ali smokve so dobre, sladke in zdrave. In Primorci se še danes radi figotamo za razliko od drugih Slovencev, ki se crkljajo ...Če ne pretiravamo z njimi, tudi ne redijo, sto gramov svežih fig ima v povprečju 40 do 45 kilokalorij, medtem ko ima sto gramov suhih fig v povprečju 250 kilokalorij. Vsebujejo pa hrano za možgane - glukozo in fruktozo. Fige hitro pomirijo, saj imajo kar 14 mineralov, med njimi kalij, kalcij, magnezij, fosfor, železo ... Poleg sladkorjev imajo tudi vitamine skupine B, ki pospešujejo izgorevanje in porabo energije. Največ je vitamina B1 za energijo ter vitamina B5 zoper stres in folne kisline ali B9. Nekaj je tudi vitamina E.
Zanimivo je, da imajo fige med vsemi sadeži skoraj največ beljakovin, kar približno odstotek skupne mase, zato se ob uživanju fig počutimo dobro. Druga presenetljiva ugotovitev je, da imajo fige veliko vlaknin, ki znatno upočasnijo prebavo sladkorjev in njihovo absorbcijo v krvni obtok. Zato znižajo glikemijski indeks, sicer bi bil zaradi sladkorjev kar visok. Prav zaradi vlaknin lahko tudi sladkorni bolniki brez skrbi in težav pojedo do štiri fige na dan.
Poleg vlaknin imajo fige veliko prebavnih encimov, ki uravnavajo delovanje prebavil in zagotavljajo redno iztrebljanje. Kogar muči zaprtje, ima težave s hemoroidi, kašlja in ima pogosto vneto grlo, naj še bolj pogosto je fige. To velja tudi za ženske, ki imajo menstrualne krče, in za moške s težavami pri plodnosti. Že dolgo je znano, da fige čistijo kri in sečne poti, odvajajo vodo iz telesa, koristijo jetrom in žolčniku, zaradi kalija znižujejo krvni tlak, zaradi kalcija in magnezija pa varujejo tudi kosti pred osteoporozo. Pa jih ni potrebno jesti veliko, saj že 10 fig vsebuje 269 miligramov kalcija, kar je razmeroma veliko. Pa še magnezij imajo, da kalcij bolje izkoristimo.
V figah ali smokvah je tudi zelo veliko polifenolov, zaščitnih antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe celic in mutacijo DNK. Zato fige varujejo pred srčnimi in rakastimi obolenji. Ker imajo bazični ostanek, bi jih morali uživati na vseh piknikih, saj nevtralizirajo učinek klobas, mesa in belega kruha. Zapomniti si kaže, da imajo fige med sadeži največ psoralenov, snovi, ki pomagajo pri razbarvanju kože, pri luskavici in različnih kožnih ekcemih. Nekateri viri tudi navajajo, da fige blagodejno delujejo pri nekaterih oblikah limfoma.
Sveže fige vedno hranimo v hladilniku, in to največ dva do tri dni, najbolje pa je, da jih hitro pojemo! Seveda jih lahko posušimo in posušene trajajo blizu pol leta, v zavitkih pa približno dve leti.
Iz svežih fig pripravljamo marmelade in pite, narezane dajemo v pecivo, prav tako so okusen dodatek različnim solatam, nekateri jih primešajo v paradižnikovo omako. Ko jih režemo, najprej nož potopimo v vročo vodo, potem se nanj ne bodo lepile.

Piščanec s figami:
Potrebujemo:
za omako: dve do tri sveže ali suhe fige, dve do tri čebule, dve žlici sveže nastrganega ingverja, prav toliko oljčnega olja, 3 decilitre paradižnikove omake, pol kilograma krompirja, narezanega na kocke, pol žličke mlete kumine; ter: kilogram piščančjega mesa, narezanega na kocke, do en deciliter oljčnega olja, sveže koriandrove liste, sol in poper.
V kozici segrejemo oljčno olje in na njem prepražimo čebulo in ingver, dodamo kumino, pokuhamo, da se začimbe zmehčajo. Dodamo še paradižnik, fige in krompir. Posebej v velikem loncu segrejemo oljčno olje in vanj dodamo soljenega in popopranega piščanca; pečemo dve do tri minute, da porjavi. Nato čezenj prelijemo omako, ki smo jo pripravili posebej. Ko zavre, zmanjšamo plamen in pustimo vreti še 30 do 45 minut. Ponudimo h kuhanemu rižu in okrasimo s svežimi listi koriandra.

Figova sladica:
Sveže fige (200 gramov) narežemo na kocke, do 15 minut dušimo v mešanici medu, pol litra vode in žlice limoninega soka. Vse to prelijemo v skodelice in okrasimo s stepeno smetano in listki melise ali mete. Lahko pa ohlajeno sladico dopolnimo s kepico sladoleda.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media