Recepti september 2013

Dobro počutje | sep. '13

Francoska solata s pirino kašo
150 g pirine kaše oplaknemo na rešetu, stresemo v lonec, prilijemo vodo, rahlo solimo in pristavimo za deset minut. Dva korenčka narežemo na kocke in dodamo kaši. Kuhamo dalje pet minut, nato odstavimo in pustimo pokrito še pet minut. Kaša in korenček naj bosta še malce čvrsta na ugriz, nato ju odcedimo (vodo prihranimo za juho naslednji dan), preložimo v solatno skledo in ohladimo. Dodamo šest narezanih kislih kumaric. Solato okisamo z majonezo, kisom od kislih kumaric, dobro popramo, solimo in po želji okus okrepimo z mlado čebulico. Premešamo in pustimo pol ure v hladilniku, da se okusi okrepijo.

Angleški jutranji kruhki (SCONES)
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Za en pekač kruhkov v posodo presejemo 250 g moke, dodamo 50 g sladkorja, dve žlički pecilnega praška, četrt žličke soli in 75 g masla v kosih. Naredimo kašico (lahko že zvečer in shranimo v hladilniku). Posebej razžvrkljamo jajce s 120 ml mleka, in to prilijemo k moki. Hitro zgnetemo mehko testo. Po želji vanj zamešamo dodatke (rozine, drugo suho sadje, koščki čokolade). Testo zvrnemo na pomokano delovno površino, s prsti „povaljamo“ na prst debelo. Z modelčkom za piškote izrežemo kroge, hitreje pa ga razrežemo na kvadrate ali pa večji krog razrežemo kakor torto na 6 – 8 delov in kose malce odmaknemo drug od drugega, saj med peko malenkost narastejo. Preložimo jih na pekač s peki papirjem, premažemo z mlekom in postavimo v segreto pečico za 15 minut.
Opomba: Scones jedo Angleži ob popoldanskem čaju ali za zajtrk, navadno jih postrežejo z marmelado. Najbolj značilna oblika zanje je okrogel model z nazobčanim robom, vendar lahko uporabimo katerikoli model za krhke piškote. Lahko jih spečemo na zalogo in zamrznemo.

Porov burek
Potrebujemo dober kilogram pora, 10 debelejših listov testa za burek in štiri jajca. Por očistimo, narežemo na kolesca in v večji količini vode blanširamo. Odcedimo, malo ohladimo in pretlačimo v mešalniku. Dodamo tri jajca, 150 g naribanega sira, dve žlici oljčnega olja, sol in poper ter mešanico še dodatno pretlačimo v pire. Pečico vklopimo na 175 stopinj. Pekač premažemo z maslom in enakomerno posujemo z drobtinami. V pekač položimo dva lista vlečenega testa, zgornjega na tanko premažemo s plastjo porovega pireja, naložimo novo plast vlečenega testa in plasti nekajkrat ponovimo. Na koncu čez vse položimo zadnja dva lista vlečenega testa, če kaj visi čez robove, zavihamo navznoter, po vrhu pa burek premažemo s preostalim stepenim jajcem. Pečemo v pečici približno pol ure. Porov burek ponudimo z navadnim jogurtom.

Polnjena buča z ajdovo kašo, pršutom in gorgonzolo
V kozico nalijemo dva decilitra vode, vanjo stresemo 100 g ajdove kaše, rahlo solimo, zavremo in odstavimo. Pokrito pustimo pet minut.
Večjo bučko (bučo) po dolgem prerežemo, ji odstranimo semenje in prečno prerežemo na dva ali tri dele, odvisno od velikosti buče in pekača. Kose položimo v pekač. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
K ajdovi kaši, ki se je medtem napela, stresemo na kose narezan pršut, na kocke narezane 50 g gorgonzole in z nadevom napolnimo bučo. V pekač prilijemo deciliter vina in tri žlice smetane za kuhanje ter vse skupaj pokrijemo z aluminijevo folijo. Postavimo v segreto pečico za 30 minut. Zatem folijo odstranimo in pečemo še deset minut, da se jed malce zapeče. Ponudimo s kruhom.
Koristen nasvet: Ker je pršut slan in prav tako gorgonzola, kašo raje solimo manj ali sploh nič. Gorgonzolo po želji nadomestimo s kamemberjem ali drugim aromatičnim sirom.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media