Mali in veliki gospodinjski pomočniki

Mali in veliki gospodinjski pomočniki

Prosti čas | sep. '13

Tako kot svojim letom in zmožnostim prilagodimo bivališče, to storimo tudi z gospodinjskimi pripomočki in stroji. Pri njihovi izbiri so odločilni dejavniki
varnost (biti morajo brezhibni), varčnost (cenejša uporaba, prihranek energije, manjše onesnaževanje), učinkovitost in enostavna uporaba.

Ergonomični, tehnološko napredni in oblikovno dovršeni aparati omogočajo izvedbo različnih gospodinjskih opravil ob minimalnem naporu. Brezžični pripomočki so kombinacija visoke tehnologije in enostavnega in varnega upravljanja. Vse bolj so v rabi različni senzorji. Zlasti za starejše morata biti dostop in delo z gospodinjskimi pripomočki in stroji čim bolj enostavna.

Le pripomočki, ki nam resnično lajšajo delo
Pred nakupom novih gospodinjskih strojčkov vedno dobro premislimo, ali jih resnično potrebujemo in kolikokrat jih bomo uporabili. Preizkusimo, ali nam ustrezajo, včasih je namreč preprostejša, klasična različica boljša izbira, predvsem če nam zapletena tehnologija predstavlja težavo. Pripomočke izbiramo po tem, s čim se ukvarjamo ali kje potrebujemo največ pomoči. Če nas roke več ne ubogajo povsem ali pa bi si le poenostavili pripravo in obdelavo hrane, si lahko omislimo različne sekljalnike, rezalnike, strgalnike, ribežne, lupilnike, drobilce, luščilce, mlinčke, palične mešalnike, mikserje, sokovnike, sušilnike, ožemalnike in podobno. Vse več je večnamenskih aparatov. Pri izbiri pa bodimo pozorni, da niso prezapleteni za sestavljanje ali razstavljanje, ko jih čistimo. Pri recikliranju nam pride prav stiskalnica plastenk in pločevink. Tudi odpiranje pločevink, steklenih kozarcev, plastenk ali steklenic si olajšamo z ustreznimi pripomočki. Zelo uporabni so tudi različni vakuumski aparati (zapiralnik kozarcev), posode ali vrči in podobno.
Izberimo najprimernejše pripomočke. Hrana, pripravljena v klasični fritezi, je premastna in ni zdrava, zato cvrtje uživajmo le kdaj pa kdaj. Boljša je friteza na vroči zrak ali toplozračni cvrtnik, ki s tehnologijo hitrega pretoka vročega zraka hrano enostavno in hitro ocvre brez olja. Kuhanje s paro velja za enega najbolj zdravih načinov toplotne obdelave hrane, saj na ta način ohranimo več okusa in vitaminov ter mineralov. Vedno so zelo priljubljeni praktični lonci na pritisk. V navadnem loncu pa lahko z uporabo posebnega vložka hrano skuhamo v pari.
Gospodinjske pripomočke shranimo tako, da so nam vedno pri roki. Po uporabi jih pospravimo na nemoteče mesto na delovnem pultu, na polico ali v omarice. Po navadi jih hranimo v kuhinji, lahko tudi v shrambi. Prednost ločenega prostora je v tem, da lahko gospodinjsko delo kadarkoli prekinemo in nadaljujemo kasneje, ne da bi morali vmes pospravljati ali celo umikati pripomočke.
Varnost je izredno pomembna. Nekateri gospodinjski strojčki, denimo električni noži ali salamoreznice, so lahko zelo nevarni za starejše in manj okretne. Zelo nevarne so tudi prostoviseče žice, ob katere se lahko spotaknemo in pademo. Primerna osvetlitev poveča preglednost in varnost, saj se sicer kaj hitro urežemo, poparimo ali opečemo. Ko se odločamo za primeren grelnik vode, bodimo poleg filtra za apnenec in merilnika količine vode pozorni na zaščito pred izsušitvijo, na opozorilo ob zavretju in na samodejno izklapljanje ob napačnem delovanju.

Do okolja in uporabnika prijazne naprave
Med večje gospodinjske aparate sodijo hladilniki, zamrzovalniki, štedilniki (kuhalne plošče in pečice) ter pomivalni, pralni in sušilni stroji. Sodobne naprave so varčne in porabijo manj elektrike in med delovanjem oddajajo v okolje manj škodljivih snovi. Dobro je, da velikost, prostornino in zmogljivost ter zapletenost uporabe gospodinjskih strojev prilagodimo dejanskim potrebam. Za eno do dve osebi izberemo napravo manjših mer.
Hladilniki in zamrzovalniki so delujejo ves čas, zato je pomembna čim manjša poraba energije. Simbol A pomeni najvišji energijski razred, kjer je prihranek od 20 do 30 odstotkov energije. Novejši modeli hladilnikov imajo elektronski način upravljanja z različnimi senzorji (elektronski nadzor temperature - tehnologija ECT), svetlobna in zvočna opozorila pri dalj časa odprtih vratih in nedovoljenem zvišanju temperature, večnivojsko hlajenje, ledomat in podobno. Sistem »no frost« preprečuje nabiranje ivja in ledu na stenah hladilnika. Filter za ohranjanje okusa vpije tudi najmočnejše vonje, antibakterijski premaz pa preprečuje nastanek plesni in razvoj bakterij. Priporočljiva temperatura v hladilniku je približno +5 in –18 stopinj v zamrzovalniku. Eni osebi ali dvema lahko zadošča že manjši podpultni hladilnik.
Štedilniki, prostostoječi ali vgradni, samostojne in vgradne kuhalne plošče ter pečice so namenjeni toplotni obdelavi hrane. Nekatere kuhalne plošče imajo razširjena kuhališča, tako da lahko površino, kjer kuhamo, po potrebi povečamo in prilagodimo posodi. Nastavitev izklopa (timer) omogoča varno kuhanje, saj lahko vnaprej določimo, kdaj naj se kuhališče izključi. Senzorske plošče imajo vgrajen samodejen varnostni izklop po določenem času. Tako ni nevarnosti, da bi prišlo do požara, tudi če smo ploščo pozabili izključiti. Za lažji pregled nad lonci vgradimo kuhalno ploščo v nižjo omarico (višina 75 centimetrov) ali pa izberemo podolgovato kuhalno ploščo, kjer so vse posode v eni vrsti. Indukcijske kuhalne plošče so hitre in energetsko varčne. Se tudi same izključijo, če voda kipi ali če se prazna kuhalna plošča pregreva.
Pečice imajo bogato dodatno opremo (izvlečna vodila), uporabne avtomatske programe ter elektronsko upravljanje za nastavitev časa pečenja in regulacijo temperature, ki se prikaže na zaslonu, kar je za starejše zelo pregledno. Tudi ni nevarnosti, da bi se opekli, saj večplastna zasteklitev omogoča, da je površina vrat med pečenjem zgolj topla na otip in ne vroča. Čiščenje pečice olajšajo notranje obloge iz lahkočistilnega emajla ali vgrajene samočistilne katalitične obloge. Vgradna pečica naj bo 66 centimetrov od tal, da se ne sklanjamo in dobro vidimo vanjo. Vendar ne previsoko, da nam vroč zrak ne butne v obraz.
Pomivalni stroji so lahko prostostoječi, podpultni ali vgradni in so po navadi v kuhinji v bližini pomivalnega korita. Uporaba pomivalnega stroja je do 4-krat bolj varčna kot pomivanje posode na roke. Sodobni pomivalni stroji imajo pri enakih zunanjih merah večjo prostornino in so bolj učinkoviti, se samodejno izključijo v stanju mirovanja, uravnavajo potrebno količine vode za pranje, možno jih je priključiti na vročo vodo (kar skrajša čas pomivanja), imajo sistem izmeničnega pršenja (zagotavlja večjo čistost posode pri manjši porabi vode) ter različne energijsko varčne programe. Nastavljive košare in zložljivi nosilci omogočajo optimalno izkoriščenost in prilagajanje obliki in količini posode.
Novejši modeli pralnih in sušilnih strojev se uvrščajo v energijski razred A -50, kar pomeni za polovico nižjo porabo električne energije v primerjavi z energijskim razredom A. Kar 45 odstotkov električne energije pa prihranijo pralni stroji z možnostjo priklopa na toplo vodo iz vodovodnega omrežja, saj tako hitreje segrejejo vodo na temperaturo, ki jo zahteva izbrani program. Če imamo težave s sklanjanjem, postavimo stroj na podest ali pa si omislimo pralni stroj s polnjenjem od zgoraj. Po končanem pranju se boben vedno zaustavi v položaju, da je odprtina na vrhu, kar zagotavlja zelo praktično praznjenje bobna. Poseben varnostni sistem omogoča mehko odpiranje vrat.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media