Shranjevanje in urejanje fotografij

Shranjevanje in urejanje fotografij

Prosti čas | sep. '13

Se vam je že zgodilo, da ste fotografirali praznovanje obletnice, družinsko srečanje ali kak drug poseben dogodek, nato pa ostali brez pravih idej, kako shraniti, urediti, pokazati in razdeliti fotografije med udeležence? S sodobno tehnologijo je to lahko zelo preprosto in prijetno opravilo.
Fotografije lahko posnamemo z različnimi napravami. Na voljo so nam fotoaparati s filmom, digitalni fotoaparati in novejši, zrcalno refleksni fotoaparati. Vsi veste, da je v prvem primeru treba film odnesti v foto studio, kjer ga morajo najprej razviti, nato pa izdelajo fotografije, ki niso nujno vse dobre, za razmnoževanje dodatnih fotografij pa morate prinesti še shranjene filmske negative. Skratka, časovno zamudno opravilo, ki obenem niti ni kdove kako poceni. Pri fotografijah, posnetih z digitalnimi ali zrcalno refleksnimi fotoaparati, pa svoje slike urejate kar sami, kar vam bo zagotovo prihranilo veliko dragocenega časa. Če želite imeti foto album, boste v foto studio odnesli le izbrane fotografije na spominski kartici in razmnožili vam jih bodo v zelo kratkem času. Če pa imate doma barvni tiskalnik, si jih lahko stiskate sami. Potrebovali boste le foto papir, ki je na voljo skoraj že v vseh trgovinah.
Fotografije lahko namesto lepljenja v album shranite tudi v računalniku, prenosniku, tablici, v oblaku ali na prenosnih medijih, kot so trdi diski, spominski ključki, zgoščenke ipd. Najpogosteje svoje fotografije shranjujemo v računalniku. Z digitalnega ali zrcalno refleksnega fotoaparata jih prenesete na računalnik s pomočjo kabla, ki ste ga ob nakupu dobili skupaj s fotoaparatom. Če tega kabla nimate, ima fotoaparat spominsko kartico, ki jo morate vzeti iz fotoaparata in jo vstaviti v namensko režo na računalniku ali na prenosniku. Prenosni računalniki to režo praviloma imajo, ni pa nujno, da jo imajo tudi računalniki.

Foto album na računalniku
Šele ko svoj fotoaparat ali spominsko kartico povežete z računalnikom, lahko fotografije uspešno prenesete. To lahko storite sami in jih zatem urejate ročno, lahko pa uporabite katerega od namenskih programov, ki vam bo olajšal delo pri urejanju albumov. Če niste vešči teh opravil in imate premalo osnovnega računalniškega znanja, bodite pozorni na procesna navodila, kot so kopiraj, prilepi in ustvarjanje novih map. Takoj ko boste napravo povezali z računalnikom, vam bo namreč ponudila pregled fotografij v mapi. Za arhiviranje fotografij vam priporočam, da mapo najprej pregledate in zatem označite vse želene fotografije, ki jih boste kopirali in shranili v računalniku. Že prej si ustvarite novo mapo in jo poimenujete skladno z datumom in vsebino fotografij. Vanjo boste zatem le še prilepili kopirane fotografije. Seveda lahko za shranjevanje fotografij ustvarite več map ter jih razvrstite tudi po drugih kriterijih. Da boste fotoaparat lahko uporabljali naprej, morate zbrisati slike s spominske kartice ali fotoaparata, potem ko ste jih že shranili na računalniku.
Če je opisani postopek za vas le pretežak, vam svetujem uporabo namenskih programov, ki vas bodo s tako imenovanimi čarovniki vodili pri delu in bodo opravili tudi večino dela. Programov za obdelavo fotografij in ustvarjanje elektronskih albumov je na trgu veliko, pa tudi na internetu boste zlahka našli večje število brezplačnih programov. Seveda nikoli ne smete pričakovati, da se bo ob priključitvi naprave vse uredilo kar samo. Za ustrezno arhiviranje in shranjevanje fotografij morate slediti programu, ki sam ne ve, katere fotografije so ustrezne in katere naj računalnik loči od drugih. Za uspešno iskanje programov na internetu je dobro imeti nekaj znanja tujih jezikov, kajti le tako si boste lahko sami zagotovili več možnosti izbire.
Seveda se lahko tudi zgodi, da se vam računalnik pokvari in izgubite vse dragocene fotografije, ki ste jih shranili. Zato priporočam, da si kopije fotografij shranite še na kak prenosni medij, kot je zgoščenka, spominski ključek ali prenosni trdi disk, ki pa jih je tudi treba ustrezno shraniti in paziti, da jih ne uničite ali izgubite. Če fotografije shranite na USB spominski ključek, jih lahko prikazujete tudi na vseh sodobnih televizorjih, saj so opremljene z ustrezno USB režo. Znanci ali prijatelji bodo bolj zadovoljni, če jim jih prikažete na velikem televizorju kot pa na majhnem računalniškem monitorju. Tudi fotografije, ki ste jih shranili na zgoščenko, lahko predvajate na televizorju, vendar mora biti nanj priključen še DVD predvajalnik. Ti so praviloma vsi opremljeni s prikazovalnikom fotografij.

Tudi mobilni telefon je fotoaparat
Tudi mobilni telefonski aparati imajo vgrajene fotoaparate, kar nam lahko pomembno olajša delo. Novi pametni telefoni so sposobni zajete fotografije sami ločevati glede na lokacijo, kjer smo jih posneli. Pri tem jim pomaga GPS modul, vgrajen v telefon, in zgodi se, da vas telefonski aparat sam vpraša, ali si želite ustvariti nov foto album. Prav tako so vsi prenosni pametni telefoni opremljeni z brezžičnim internetom, kar nam lahko olajša kopiranje fotografij na računalnik ali v oblak. Potrebna je le nastavitev mobilnega telefona, ki albume v telefonu s pomočjo oblaka avtomatično prenese na računalnik, nanj pa je treba le še namestiti ustrezno programsko opremo. Svoje fotografije takoj po zajetju dobite na računalnik brez zoprnega povezovanja s kabli ali s spominskimi karticami, verjetno pa bodo tudi že razvrščene po posameznih albumih.
V prispevku sem večkrat omenil tako imenovani oblak. Pa ne gre za oblak na nebu, ampak za računalniški oblak. Gre za metodo shranjevanja, ko fotografij ne shranite fizično na svoj računalnik, pač pa na oddaljeno mesto na internetu. Do teh fotografij lahko dostopate z različnih naprav, če so le povezane z internetom. Po navadi so vaše fotografije zaščitene z uporabniškim imenom in geslom, ki ga poznate le vi. Ta metoda je v zadnjem času še posebej priljubljena, saj fotografij ne morete ne izgubiti ne izbrisati.
Razmislite torej, kako boste v prihodnje razvrščali in shranjevali fotografije. Tehnologija nam omogoča že povsem enostavno in prijetno arhiviranje fotografij, ki nas z lepimi spomini vedno povezujejo s preteklostjo.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media