Vaš svetovalec – mag.. Boštjan J. Turk

Vaš svetovalec – mag.. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | dec. '13

Prekinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
Bralka, stara 55 let, piše, da zaradi gospodarske krize in nižjih dohodkov čedalje teže plačuje obroke za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zanima jo, ali je za določeno obdobje možno prekiniti plačevanje zavarovanja, tako dolgo pač, da znova pride na "zeleno vejo"? Prav tako sprašuje, ali ji zavarovalnica lahko odpove pogodbo, če bi zamudila plačilo premije?

Primerov, ko državljani ne morejo več plačevati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je čedalje več. Čeprav je res, da za marsikoga mesečna premija predstavlja opazno finančno breme, pa odpovedi zavarovanja ne priporočam, še posebej zato ne, ker niste več rosno mladi, pa tudi zato, ker boste kasneje verjetno morali plačevati višjo premijo. Zavarovanje je sicer mogoče prekiniti, v določenih okoliščinah tudi zamrzniti, pri čemer se posledice prekinitve razlikujejo, odvisno pač od tega, koliko časa ste bili doslej dopolnilno zdravstveno zavarovani in za koliko časa boste prekinili zavarovanje. Če zdravstveno zavarovanje prekinete za čas do enega meseca - torej sklenete novo zavarovanje v roku enega meseca od trenutka , ko ste brez zavarovanja, ne bo za vas nobenih posledic. Če pa prekinete zavarovanje in ga nato vnovič sklenete po več kot letu dni skupne dobe brez zavarovanja, vas bo doletela tako imenovana trimesečna "čakalna doba", kar pomeni, da boste morali najprej tri mesece plačevati premijo, čeprav v tem obdobju sploh ne boste zavarovani, poleg tega pa boste plačevali več. Za vsako polno leto, ko niste bili zavarovani, bo premija namreč višja za 3 odstotke, največ pa za 80 odstotkov. Še o odpovedi pogodbe. Zavoljo neplačevanja premije lahko zavarovalnica v določenih razmerah pogodbo res odpove, vendar pa do tega ne pride tako hitro. Če zavarovanec do zapadlosti ne plača premije po pogodbi o dopolnilnem zavarovanju, preneha obveznost zavarovalnice po 60 dnevih od dneva, ko je bilo zavarovalcu ali zavarovancu vročeno priporočeno pismo zavarovalnice z obvestilom o zapadlosti premije. Po izteku tega roka lahko zavarovalnica razdre pogodbo o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju brez odpovednega roka in izterja neplačane premije s pripadajočimi obrestmi. Prenehanje zavarovanja nastopi z iztekom omenjenega roka in pod pogojem, da je zavarovanec v priporočenem pismu prejel obvestilo o tem.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media