Ples jim je v veselje

Ples jim je v veselje

Zgodbe | dec. '13

Ples ni zgolj rekreacija, ki sprošča in zbližuje, temveč daje možnosti za razvijanje in izboljšanje odnosov, za učenje družabnosti ter za zdrav duševni razvoj posameznika. To in morda še kaj več so prav gotovo imeli v mislih plesni učitelj Ivan Korelc, upokojenec Cveto Pavlin in skupina plesnih navdušencev, ko so pred dobrima dvema letoma ustanovili plesno društvo za starejše občane v ljubljanskih Dravljah.

Delujejo kot samostojna plesno-rekreacijska sekcija draveljskega Pevskega društva Rožmarin in imajo že več kot 40 članov. Sprva je bilo veliko več žensk, zdaj pa se je razmerje spremenilo, čeprav bi med seboj radi videli več moških, da bi bili po parih.
Zelo so ponosni na svojega najstarejšega člana Cveta Pavlina, soustanovitelja in prvega predsednika sekcije. Zdaj je častni član, saj je vodenje sekcije prevzela Irena Gačnik. Starosta sekcij, kot mu pravijo, je za zgled drugim plesalcem, saj pri petinosemdesetih redno vsak dan telovadi v Šoli zdravja in tudi pri plesu še vedno dobro sledi zahtevnejšim korakom. Draveljski plesalci se zavedajo, da je skupina zelo raznovrstna tako po starosti, kot po plesnem znanju, zato se poskušajo drug drugemu prilagajati in se ravnati po kodeksu, ki ga prejme vsak član ob podpisu pristopne izjave. Plešejo dvakrat na teden v Domu krajanov, in to plese, primerne njihovim letom, kot so fokstrot, angleški valček, cha-cha v počasnejšem ritmu, zelo uživajo tudi v skupinskih plesih. V plesnem znanju bi radi napredovali toliko, da bodo lahko skupaj s pevskim zborom Rožmarin sodelovali na prireditvah v četrtni skupnosti Dravlje, pa tudi zunaj njenih meja.
Poleg plesa se ukvarjajo tudi z drugimi kulturnimi vsebinami, pri čemer člani z veseljem sodelujejo. Štirikrat na leto v Jamarskem domu prirejajo slavnostne plese. Oktobra so se člani na jesenskem plesu predstavili z recitacijami ter sestavki o jeseni, o stoletniku Borisu Pahorju in jubilantu Juretu Erbežniku ter seveda o plesu, drugi pa so program popestrili s pevskimi točkami. Pripravili so tudi plesno tekmovanje. Da se je toliko dogajalo, je zaslužna članica Marta Gamberger.
Sekcija se je letos vključila v Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij, dve članici pa sta se udeležili usposabljanje za prostovoljce pri Slovenski filantropiji. V svoje nastope želijo vključiti tudi mlajše ter tako spodbujati strpnost in solidarnost in krepiti medgeneracijsko sožitje.
Če želite zaplesati z njimi, pokličite na 031 504 382 ali pišite na plesna.rekreacija@gmail.com 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media