Upokojitveni pogoji v letu 2014

Dobro je vedeti | jan. '14

Tudi po novem zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) se postopoma, iz leta v leto spreminjajo pogoji za pridobitev in odmero nekaterih pravic. Ti pogoji zadevajo starost, potrebno dolžino pokojninske dobe in obdobja, iz katerega se upoštevajo plače ali zavarovalne osnove pri izračunu pokojninske osnove.

Pogoji za pridobitev starostne pokojnine v letu 2014
Za ženske:
- 58 let 4 mesece starosti ter 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe brez dokupa ali ?
- 62 let starosti in najmanj 20 let pokojninske dobe ali ?
- 64 let starosti in najmanj 15 let zavarovalne dobe.
Za moške:
- 58 let in 8 mesecev starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa ali
- 64 let in najmanj 20 let pokojninske dobe ali
- 65 let starosti in najmanj 15 let zavarovalne dobe.
Pokojninska doba brez dokupa obsega obdobja obvezne vključitve v obvezno zavarovanje in obdobja opravljanja kmetijske dejavnosti brez dokupa pokojninske dobe. Starostno pokojnino je mogoče pridobiti tudi pri nižji starosti, če zavarovanka ali zavarovanec izpolnjujeta predpisane pogoje. Starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine se lahko zniža zavoljo:
- skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti, ki ima slovensko državljanstvo in če ni z mednarodnim sporazumom določeno drugače. Dolžina znižanja je odvisna od števila otrok in znaša 6 mesecev za enega otroka, 16 mesecev za dva, 26 mesecev za tri, 36 mesecev za štiri in 48 mesecev za pet ali več otrok;
- služenja obveznega vojaškega roka v dolžini dveh tretjin njegovega dejanskega trajanja;
- vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti za ves čas trajanja takega zavarovanja pred dopolnitvijo navedene starosti.
ZPIZ-2 omogoča tudi znižanje predpisane starosti za pridobitev pravice do starostne pokojnine zaradi dela na delovnih mestih, na katerih se je zavarovancem štela zavarovalna doba s povečanjem, ali zavoljo osebnih okoliščin, zaradi katerih so taki zavarovanci od leta 2000 dalje upravičeni do prištete dobe.
Znižanje starostne meje zaradi skrbi za otroke lahko uveljavlja praviloma ženska, moški pa le, če je užival pravico do nadomestila zavoljo starševstva. Možno znižanje starosti ne zadeva vseh od možnih pogojev za pridobitev te pravice. Če je ženska dopolnila 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe brez dokupa, se ji znižanje računa od starosti 58 let in 4 mesece največ do starosti 56 let; če je dopolnila 38 let pokojninske dobe brez dokupa, pa se ji znižanje računa od starosti 65 let največ do starosti 61 let. Za moškega pa veljata naslednji možnosti: če je dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, se mu znižanje računa od starosti 58 let in 8 mesecev in največ do starosti 58 let; če pa je dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa, se mu znižanje računa od starosti 65 let, vendar največ do starosti 61 let.
Znižanje starostne meje zaradi služenja obveznega vojaškega roka lahko uveljavlja moški, ki je dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa in se mu znižanje računa od starosti 65 let in največ do starosti 63 let. Če je dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, se mu znižanje računa od starosti 60 let in največ do starosti 58 let.
Znižanje starostne meje zaradi vstopa v obvezno zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti lahko uveljavljata tako ženska, kot moški. Če je ženska dopolnila 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe brez dokupa, se ji znižanje računa od starosti 58 let 4 mesece največ do starosti 56 let. Če je moški dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, se mu znižanje računa od starosti 58 let 8 mesecev in največ do starosti 58 let. Če so na voljo različne podlage znižanja starostne meje, se ženski najprej zniža starostna meja zaradi skrbi za otroke, nato pa, če so izpolnjeni pogoji, še zaradi vstopa v obvezno zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti. Spodnja meja možnega znižanja v tem primeru 57 let. Moškemu, ki je dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, se najprej zniža starostna meja zaradi vstopa v obvezno zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti, nato zaradi skrbi za otroke in nazadnje zaradi obveznega služenja vojaškega roka. Starost, od katere se računa znižanje, je 60 let, zniža pa se lahko največ do starosti 58 let. Če je moški dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa, se mu znižanje računa od starosti 65 let najprej zaradi skrbi za otroke, nato pa največ do starosti 63 let.
Znižanje starostne meje zaradi štetja zavarovalne dobe s povečanjem in prištete dobe znaša toliko mesecev, kolikor jih je upravičenec pridobil na tej podlagi. Če gre za vse naštete možne podlage za znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, se to opravi najprej zaradi štetja zavarovalne dobe s povečanjem in prištete dobe, nato pa še po drugih podlagah, vendar se ne sme spustiti pod najnižjo možno starost, določeno za posamezno podlago. Ker je mogoče že s prvo od možnih podlag doseči spodnjo mejo dopustnega znižanja, določenega za druge podlage, ta možna znižanja starosti ne vplivajo več na pridobitev pravice! Pogoji za pridobitev predčasne pokojnine
Ženska v letu 2014 izpolni pogoje za pridobitev pravice do predčasne pokojnine, če je dopolnila starost 58 let 4 mesece in 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe, moški pa, če je dopolnil 58 let 8 mesecev starosti in 40 let pokojninske dobe. Znesek predčasne pokojnine se izračuna tako, da se starostna pokojnina (za katero ne izpolnjuje pogojev) zmanjša za določen odstotek. Višina tega odstotka je odvisna od števila manjkajočih mesecev do dopolnitve starosti, s katero bi bili izpolnjeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine. Za vsak mesec manjkajoče starosti se starostna pokojnina zavarovanca (za katero ne izpolnjuje pogojev) zmanjša za 0,3 odstotka in traja ves čas izplačevanja pokojnine. V letu 2014 se za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine za ženske upošteva starost 62 let, za moške pa 64 let. Zavarovancu, ki je izpolnil pogoje za pridobitev pravice do predčasne pokojnine in je ostal v zavarovanju pri pokojninskem zavodu v nespremenjenem obsegu, uveljavil pa izplačilo 20 odstotkov zneska pripadajoče predčasne pokojnine, se navedeni znesek izplačuje do prenehanja zavarovanja ali morebitne uveljavitve delne pokojnine, vendar pa najdlje do dopolnjenega 65. leta starosti.
Pogoji za pridobitev vdovske pokojnine
V primerjavi s starostjo, veljavno v minulem letu, se starost za vdovo, kot tudi vdovca zvišuje za šest mesecev. Nova starost, ki omogoča pridobitev pravice do vdovske pokojnine, je 54 let. Z novim letom je spremenjen tudi začetek »čakalne dobe« za pridobitev te pravice. Če vdova ali vdovec ob smrti partnerja še ni dopolnil 54 let starosti, dopolnil pa je 49 let, so izpolnjeni pogoji za začetek čakalne dobe, ki se izteče z dopolnitvijo starosti 54 let, ko lahko tak upravičenec uveljavi pravico do vdovske pokojnine. Letos bo vdova in vdovec izgubil pravico do vdovske pokojnine, če bo vdova sklenila novo zakonsko zvezo, preden bo stara 58 let 4 mesece, vdovec pa pred starostjo 58 let 8 mesecev.
Pogoji za pridobitev pravice do družinske pokojnine
Starši, ki jih je umrli preživljal do svoje smrti, pridobijo pravico do družinske pokojnine, če je mati dopolnila 58 let, oče pa 60 let starosti. Novi starosti sta višji za eno leto in pomenita hkrati tudi mejo za trajno ohranitev pridobljene pravice do družinske pokojnine zaradi trajne nezmožnosti za delo. Če namreč v času trajanja pravice, pridobljene na tej podlagi, mati dopolni 58 let, oče pa 60 let starosti, trajno obdržita pravico do družinske pokojnine.
Novosti pri izračunavanju pokojninske osnove
Letos se pokojninsko osnovo, od katere pokojninski zavod odmeri starostno, predčasno in invalidsko pokojnino, izračunava na podlagi mesečnega povprečja osnov (plač ali zavarovalnih osnov) iz katerihkoli za zavarovanca najugodnejših zaporednih 20 let zavarovanja od leta 1970 dalje. Za zavarovanca, ki se mu za izračun pokojninske osnove lahko upoštevajo osnove od vključno leta 1970 naprej, prihaja v poštev 24 različnih pokojninskih osnov. Pokojnina se mu po uradni dolžnosti odmeri od tiste pokojninske osnove, ki je po višini zneska najugodnejša za zavarovanca.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media