Vaša svetovalka mag. Milena Paulini – januar 2014

Vaša svetovalka mag. Milena Paulini – januar 2014

Dobro je vedeti | jan. '14

Začasno in občasno delo upokojencev
A. K. iz Metlike piše, da se ji je kot starostni upokojenki ponudila priložnost opravljati delo čistilke po dve uri na dan. Sprašuje, ali bi lahko opravljala to delo še kako drugače kot po podjemni pogodbi. Slišala je, da takega dela ne bi smela opravljati vsak dan in daljše časovno obdobje, saj bi jo moral delodajalec prijaviti v zavarovanje iz naslova delovnega razmerja s polovičnim delovnim časom.

Na podlagi določb novele zakona o urejanju trga dela, ki smo jih začeli uporabljati od 1. 7. 2013 dalje, lahko upokojenci začnejo opravljati začasno ali občasno delo in jim je tako omogočen vnovičen vstop na trg dela. Upravičenci do začasnega ali občasnega so torej osebe, ki imajo v Republiki Sloveniji status upokojenca, razen tistih upokojencev, ki so pridobili pravico do dela starostne ali predčasne pokojnine, ki se izplačuje zavarovancu, če ostane v zavarovanju, v višini sorazmerja s skrajšanjem ur opravljanja dela. Omenjeno delo lahko upokojenci opravljajo na podlagi pogodbe o opravljanju začasnega in občasnega dela. Doslej so lahko upokojenci opravljali določena dela po podjemni, avtorski ali kaki drugi pogodbi civilnega prava, ki pa ne sme vsebovati elementov delovnega razmerja za razliko od pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela, ki lahko vsebuje tudi nekatere elemente delovnega razmerja, kot denimo podrejenost delodajalcu, določena obveznost, delovni čas in drugo. Zakon pa določa, da lahko upokojenec to delo opravlja v obsegu največ 60 ur v koledarskem mesecu in da dohodek v koledarskem letu ne sme presegati 6300 evrov, s tem da je določena tudi najnižja urna postavka, to je 4,20 evra. Nadalje določa tudi sankcije za prekoračitev omejitve začasnega ali občasnega dela, za nepredložitev obračuna in neplačevanje dajatev za opravljanje takega dela v predpisanem roku, kot tudi za opustitev sklenitve pogodbe. Na novo uvedena oblika dela za upokojence ne odpravlja ali nadomešča dosedanjih civilnopravnih pogodb, na podlagi katerih se opravlja določeno delo. Upokojencem bo ta novost verjetno olajšala odločitev o opravljanju dela, saj se jim ne bo treba bati, da bi lahko inšpekcijski postopek ugotovil kršitve delovnopravne zakonodaje. Bralka torej lahko z delodajalcem sklene pogodbo o opravljanju začasnega ali občasnega dela, ki mora vsebovati določene obvezne podatke (vrsta dela, obdobje opravljanja dela, podatek o predvidenem številu ur, urna postavka, predviden skupen znesek dohodka), ne da bi to kakorkoli vplivalo na višino njene starostne pokojnine.

Povečanje starostne pokojnine po izpolnitvi pogojev
Bralka M. S. iz Ljubljane navaja, da je do konca leta 2012 dopolnila 57 let starosti ter 32 let in 6 mesecev pokojninske dobe. Že do konca leta 2012 je izpolnila pogoje za starostno pokojnino, saj se ji je zahtevana starost znižala zaradi zavarovalne dobe s povečanjem ali prištete dobe na podlagi osebnih okoliščin. Zanima jo, ali bo upravičena do kakih bonusov pri povečanju pokojnine, če se ne bo upokojila, saj namerava ostati v delovnem razmerju do 60. leta starosti.

Že zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je veljal do 31. 12. 2012, je uvedel ugodnejše vrednotenje delovne dobe nad 40 let za moške in nad 38 let za ženske, vendar le do določene starosti (do 63. leta za moške in do 61. leta za ženske). Nadalje se je zavarovancu, ki je izpolnil pogoje za starostno pokojnino in ostal v zavarovanju po dopolnitvi 63. leta starosti (moški) ali po 61. letu starosti (ženska), odmerjena pokojnina za določen odstotek povečala za vsak mesec zavarovanja, in to moškemu do dopolnitve 66. leta, ženski pa do 64. leta starosti. Bralka, ki je do 31.12.2012 izpolnila pogoje za starostno pokojnino s pokojninsko dobo najmanj 20 let po prejšnjem zakonu, ne bo upravičena do nobene ugodnejše odmere starostne pokojnine ali prej omenjenih bonusov, saj še ni stara 61 let in nima dopolnjenih 38 let delovne dobe. Tudi veljavni zakon uvaja določene bonuse, ki gredo zavarovancu največ za tri leta nadaljnjega dela po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino. Pogoj, da se zavarovancu starostna pokojnina za vsake tri mesece pokojninske dobe brez dokupa, dopolnjene po 1. 1. 2013, odmeri v višini 1 odstotka, je, da je moški že izpolnil pogoje za starostno pokojnino s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, ženska pa z 38 leti in 4 meseci pokojninske dobe brez dokupa, ki velja v letu 2013 (za žensko se pogoj pokojninske dobe brez dokupa vsako leto poveča za štiri mesece, dokler ne bo enak kot za moške, to je 40 let). Ker bralka po veljavnem zakonu v letu 2013 ne izpolnjuje pogoja 38 let in 4 mesecev pokojninske dobe brez dokupa, tudi ni upravičena do prej omenjenega bonusa. Čeprav bo bralka, kot navaja, ostala v delovnem razmerju še 2 leti in 6 mesecev do šestdesetega let starosti, ne bi bila upravičena do nobenih bonusov ne po prejšnjem zakonu ne po veljavnem. Imela pa bo možnost uživati tisto starostno pokojnino, ki bo zanjo ugodnejša.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media