Vaš svetovalec Boštjan J. Turk – januar 2014

Vaš svetovalec Boštjan J. Turk – januar 2014

Dobro je vedeti | jan. '14

Postopek uveljavljanja invalidnine
Starejši bralec piše, da po mnenju njegovega osebnega zdravnika izpolnjuje pogoje za priznanje invalidnine. Zanima ga, kdo mora sprožiti postopek za uveljavljanje pravice do invalidnine in ali je treba do izdaje odločbe res čakati tudi pol leta ali celo več?
Ne, zadeve niso tako dolgotrajne, čeprav bralčeva skrb ni povsem iz trte izvita, saj se lahko včasih kar zavleče postopek izdaje odločbe o pridobitvi pravice do invalidnine, in to predvsem v tistih primerih, ko so potrebna izvedenska mnenja. Postopek za uveljavljanje pravice do invalidnine se sicer začne na predlog osebnega zdravnika ali imenovanega zdravnika. V soglasju z osebnim zdravnikom pa se lahko postopek za uveljavljanje pravice do invalidnine začne tudi na predlog izvajalca medicine dela. Če je uveden postopek za uveljavljanje pravice do invalidnine na predlog osebnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali izvajalca medicine dela v soglasju z osebnim zdravnikom, pa ti kasneje umaknejo predlog, postopka ni več mogoče ustaviti; tudi če se zavarovanec ne strinja z ustavitvijo postopka, se postopek nadaljuje. Če pa je bil postopek uveden na predlog osebnega zdravnika ali imenovanega zdravnika, pa zavarovanec ne more več predlagati umika predloga. Postopek za uveljavljanje invalidnine pokojninski zavod uvede takrat, ko prejme zahtevo s popolno delovno dokumentacij zavarovanca ter medicinsko dokumentacijo o njegovem zdravstvenem stanju in o njegovi delovni zmožnosti. Zahteva za uvedbo postopka se sicer daje pisno, lahko pa tudi ustno na zapisnik pri katerikoli zavodovi enoti. Kot sem že omenil, se lahko postopek za ugotovitev pravice do invalidnine zavleče zavoljo potrebe po pridobitvi izvedenskih mnenj, vendar mora zavod kljub temu izdati odločbo najpozneje v štirih mesecih od dneva, ko je bil uveden postopek. Omenim naj še možnost pridobitve akontacije; kadar je namreč v postopku ugotovljeno, da ima zavarovanec pravico do nadomestila iz invalidskega zavarovanja, njegove višine pa ni mogoče določiti ali ni mogoče dokončati postopka zaradi kakega vprašanja, se mu lahko začasno izplača akontacija invalidnine. Če se kasneje izkaže, da je bila z odločbo zavoda o pridobitvi invalidnine kršena katera od materialnih določb zakona ali podzakonskega akta, tudi zavoljo napačno ugotovljenega dejanskega stanja, lahko zavod razveljavi tako odločbo ali jo spremeni v roku desetih let od vročitve (prve) dokončne odločbe.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media