ZPS svetuje: Navadni jogurti so kakovostni

ZPS svetuje: Navadni jogurti so kakovostni

Dobro počutje | jan. '14

Navadni tekoči jogurt lahko spijemo kar tako ali pa ga zmešamo s kosmiči, žiti za zajtrk in s sadjem, polijemo po solati ali vmešamo v omake. Navadni jogurt je po svojih lastnostih živilo, ki ne bi smelo manjkati v naših hladilnikih. Cene jogurtov se različne, kaj pa kakovost?

Slovenski potrošniki lahko izbiramo med večinoma kakovostnimi navadnimi jogurti. Na testu je Zveza potrošnikov Slovenije preverila kakovost 13 tekočih navadnih jogurtov. Kar 12 od 13 vzorcev je dobilo skupno oceno dobro ali zelo dobro, le eden oceno povprečno.
Vnovič se je izkazalo, da cena ni merilo kakovosti – trije izmed najcenejših vzorcev na testu so bili tudi na vrhu tabele. Zanimivo, zmagal je najcenejši vzorec, tisti najdražji pa se je znašel na repu.
Na testu smo preverili senzorične lastnosti, saj mora biti tekoči navadni jogurt v ustih gladek, brez grudic ali kosmičev, gost do redko tekoč in s prijetno izraženo mlečno-kislinsko aromo. Jogurtova aroma in kislina morata biti v ravnotežju, da je prijetno »polnega« okusa. Sirotka na površini jogurta ne sme biti izločena. Seveda pa smo preverili tudi označevanje in število ter vrste jogurtnih bakterij.

Navadni jogurt je eno od »še naravnih« živil, ki bi ga bilo zaradi njegove razmeroma nizke energijske vrednosti in številnih hranilnih snovi smiselno vključiti v našo vsakodnevno prehrano. Z jogurtom lahko zamenjamo tudi energijsko bogatejša živila, ki jih uživamo za zajtrk, malico in večerjo, s čimer bomo izgubili tudi kak odvečen kilogram.

Dolga uporabnost ni rezultat “kemije”
Navadnim jogurtom, tudi tekočim, ni dovoljeno dodajati konzervansov. Rok uporabnosti jogurta je nekaj tednov, celo mesec dni, tudi zaradi prisotnosti mlečne kisline, ki je nekakšen naravni konzervans. Jogurt ima lahko razmeroma dolg rok uporabnosti, če je izdelan iz kakovostnega, higiensko neoporečnega mleka, če je zagotovljen strokovno voden in nadzorovan tehnološki postopek ob aseptičnem polnjenju (na liniji je zagotovljena mikrobiološka neoporečnost) ter če je zagotovljena nepretrgana hladna veriga. Zanjo pa smo odgovorni tudi potrošniki.

Jogurt domače izdelave
Navadni jogurt lahko pripravimo tudi sami, saj je “domača tehnologija« priprave zelo enostavna. Segrejemo liter mleka in ga ohladimo na temperaturo od 40 do 45 stopinj, nato vanj vmešamo 30 do 50 g jogurta, ki ga uporabimo kot »cepivo« za novi jogurt. Količina dodanega jogurta je odvisna tudi od tega, koliko bakterij vsebuje jogurt, zato nekateri priporočajo, naj bo dodatka raje več, tudi deciliter jogurta. Nastalo mešanico moramo nekaj ur imeti na toplem.
Najbolj enostavno je seveda jogurt narediti v aparatu za pripravo jogurta, vendar moramo biti pripravljeni na začetno investicijo, saj bomo morali za nakup aparata odšteti približno 30 evrov.

Rezultati testa so članom ZPS na voljo na spletni strani www.zps.si in v reviji VIP, november 2013.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media