Otekanje nog in kronično vensko popuščanje

Otekanje nog in kronično vensko popuščanje

Dobro počutje | feb. '14

Vzrokov za otekanje nog, ki se mu lahko pridruži tudi občutek težkih, utrujenih in bolečih nog, je več. Najpogostejši vzrok zanj je kronično vensko popuščanje ali krčne žile (t. i. varice). Otekle in boleče noge pa se lahko pojavijo še pri drugih obolenjih, zato je pri postavljanju diagnoze treba najprej izključiti bolezni srca, ledvic in ščitnice. Krčne žile se lahko pojavijo tudi ob oviranem pretoku limfe (t.i. limfedemu) iz okončin, kar je pogost pojav po poškodbah nog ali operacijah v trebuhu.

Krčne žile ali varice ima v razvitem svetu že od 25 do 35 odstotkov prebivalstva. Nikakor pa ne gre samo za estetski problem ali nevšečnost, saj ob neustreznem zdravljenju lahko nastane vnetje kože ( t. i. hipostazični dermatitis) in venska golenja razjeda, ki se le nerada celi, če zdravljenje ni pravilno in pravočasno.
Po venah odteka uporabljena kri iz tkiv nazaj proti srcu in pljučem. Da ne pride do povratnega toka krvi, skrbijo zaklopke v venah in mišična črpalka nog.
Vensko popuščanje nastane zaradi zastajanja krvi v venah. Pojavijo se razširjene, zvite vene – t.i. varice različnih velikosti.
Za nastanek venskega popuščanja je pomembna dedna nagnjenost, k čemur pa še pripomorejo zdajšnji način življenja s premalo gibanja in veliko sedenja ter nepravilna prehrana. Pomembni so tudi hormoni. Vensko popuščanje je pogost pojav med nosečnostjo ali jemanjem hormonske kontracepcije in seveda pri preveliki telesni teži. Nastane lahko tudi zaradi nekaterih razvad, denimo kajenja. K nastanku venskega popuščanja lahko pripomorejo tudi ortopedske nepravilnosti stopal, kot je plosko stopalo ali ukrivljen nožni palec (t.i. hallux valgus)

Povijanje nog je nujno

Najpomembnejši in najučinkovitejši način zdravljenja je ustrezna kompresija, to je povijanje z elastičnimi povoji ali pravilno nošenje medicinskih kompresijskih nogavic, za katere je najbolje, da so narejene po meri. S povijanjem pomagamo mišični črpalki, da učinkoviteje potiska vensko kri v pravo smer. Pomembno je, da je kompresija največja okrog gležnja, navzgor po nogi pa se postopno zmanjšuje.
Resna komplikacija venskega popuščanja in upočasnjenega pretoka venske krvi je globoka venska tromboza z možnimi posledičnimi pljučnimi embolijami.
Stanje venskega žilja zdravnik prikaže z Dopplerjevo ultrazvočno preiskavo, ki prikaže velikost ven in smer ter hitrost pretoka krvi. Preiskava ni boleča, je pa nujna ob sumu na globoko vensko trombozo.
Večje varice lahko odstranimo operativno, srednje velike in manjše povrhnje varice pa lahko odpravimo s sklerozacijo. Pri tem posegu vbrizgamo sklerozantno sredstvo v veno in tako povzročimo umetno vnetje venske stene, ki se kasneje postopoma resorbira.
Za drobne razširjene kapilare pa je najustreznejše zdravljenje z določenimi vrstami laserjev. Zaradi pogostejših komplikacij po posegu pa sklerozacije in laserskega zdravljenja varic ne smemo opravljati v toplih poletnih mesecih.

Kako lahko preprečimo nastanek ali širjenje varic?
Za zdrave in lepe noge lahko poskrbimo predvsem sami, različni načini zdravljenja pa so le dopolnilo zdravemu, aktivnemu načinu življenja.
- Med daljšim sedenjem je treba večkrat vstati in narediti nekaj korakov. Koristno je kroženje s stopali, saj so stopalne mišice in mišice okrog gležnjev zelo pomembne za učinkovit venski pretok. Odsvetujemo sedenje s prekrižanimi nogami, ker s tem povzročamo zastoj venske krvi.
- Kadar počivate, naj bodo noge nekoliko dvignjene.
- Potrebno se je dovolj gibati. Koristni so hoja, tek, plavanje (ne v prevroči vodi).
- Izogibati se je treba visokim temperaturam (savna, solarij, toplice), ker širi vene in tako še povečuje težave. Priporočljivo je tuširanje nog s hladno vodo od gležnjev navzgor. Hladna voda namreč krči vene. Dobro si je kdaj pa kdaj zmasirati noge od gležnjev proti srcu.
- Odsvetujemo pretesna oblačila, denimo nogavice s pretesno elastiko, saj ovirajo venski in limfni pretok.
- Treba je vzdrževati primerno telesno težo in opustiti kajenje.
- Kompresijsko zdravljenje z elastičnimi povoji ali s kompresijskimi nogavicami je treba dosledno upoštevati se držati zdravnikovih navodil.
- Poleti je sicer težko nositi kompresijske nogavice ves dan, zato jih poskusite nositi vsaj zjutraj in zvečer. Kot dopolnilo lahko zdravnik predpiše flavonoide v tabletah, ki nekoliko olajšajo otekanje in občutek težkih nog. Flavonoidi so snovi, ki delno stabilizirajo žilno steno ven in zmanjšujejo vnetje v drobnem žilju.
- Odpraviti je treba morebitne ortopedske nepravilnosti stopala.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media