Vaš svetovalec - Dušan Bavec, univ. dipl. prav. – april 2014

Vaš svetovalec - Dušan Bavec, univ. dipl. prav. – april 2014

Dobro je vedeti | apr. '14

Odložitev upokojitve
Bojan iz Ljubljane piše, da bo čez nekaj mesecev izpolnil vse zahtevane pogoje za upokojitev. Ker iz informativnega izračuna ZPIZ ugotavlja, da bo pokojnina nižja, kot je pričakoval, predvsem pa precej nižja od zdajšnje plače, bi rad še delal kako leto. Delodajalec je z njegovim delom zadovoljen, zato ga zanima, kaj naj stori, da bo odložil upokojitev.

Najprej kaže bralca pohvaliti, da se je pravočasno seznanil tako z datumom svoje upokojitve, kot z višino pričakovane pokojnine. Prav tako je treba pohvaliti njegovo namero, da bo skušal svojo socialno varnost povečati z odložitvijo upokojitve. Novi pokojninski zakon ZPIZ-2 namreč za odlog upokojitve priznava dodatne stimulacije.
Izpolnitev splošnih upokojitvenih pogojev delavca je po zakonodaji, veljavni do konca leta 2002, delodajalcu omogočala, da je sprejel sklep o prenehanju delovnega razmerja zaradi upokojitve delavca. Vse od leta 2003 pa to dejstvo ni več razlog za prenehanje delovnega razmerja, zato delodajalec zgolj zaradi tega delavcu ne more odpovedati pogodbe o zaposlitvi. Seveda pa po drugi strani delavec kljub statusu starejšega delavca ni več varovan pred odpovedjo pogodbe zavoljo poslovnih razlogov. Tudi sicer status starejšega delavca ni ovira za odpoved, če ne dosega pričakovanih rezultatov, pa tudi ne v primeru, ko krši pogodbene ali zakonsko določene obveznosti, za katere je predvidena odpoved zavoljo krivdnih razlogov.
Delavca moramo seznaniti s stimulativno določbo ZPIZ-2 za odložitev upokojitve, po kateri se zavarovancu, ki nadaljuje z delom po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev (za predčasno upokojitev to ne velja), največ za nadaljnja tri leta pokojninske dobe brez dokupa, ta leta bistveno ugodneje vrednotijo kot sicer, in to v višini štiri odstotke na leto ali v višini 12 odstotkov za maksimalno možna tri leta ugodnejšega vrednotenja.
Ob tem zavarovanec, ki izpolnjuje pogoje bodisi za starostno ali tudi za predčasno upokojitev, a se ne upokoji, ampak ostane v zavarovanju v nespremenjenem obsegu do svojega 65. leta, lahko vsak mesec uveljavlja neke vrste bonus v višini 20 odstotkov pokojnine, ki bi mu šla, če bi se upokojil. ZPIZ tega bonusa ne izplačuje po uradni dolžnosti, ampak le na zahtevo zavarovanca.
Če delodajalec ocenjuje, da obstaja potreba po delavčevem nadaljnjem delu, naj preveri možnosti za uveljavljanje oprostitve dela prispevkov delodajalca v višini 30 odstotkov, če je delavec starejši od 60 let, ali v višini 50 odstotkov, če je že izpolnil starostni pogoj za predčasno upokojitev, ki je letos 58 let in 8 mesecev.
Priporočamo še, da se delavec pravočasno pogovori z delodajalcem, pri čemer morda kaže razmisliti tudi o možnosti  delne upokojitve.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media