Vabljivo Gardsko jezero

Vabljivo Gardsko jezero

Prosti čas | apr. '14

Največje italijansko jezero Lago di Garda se razteza na površini 370 kvadratnih kilometrov in ker ni predaleč stran, je nadvse dobrodošel cilj že za dvodnevni izlet. Pa tudi za daljše počitnice, saj je ta del severne Italije pravi raj za ljubitelje narave in športa, pa tudi zgodovine.

Večina najbrž najbolj pozna zabaviščni park Gardaland. Park še zdaleč ni namenjen le otrokom, saj se nad številnimi atrakcijami navdušujejo tudi starejši. V poletnih mesecih je zabaven obisk vodnega parka Aquaparadise ali pa bližnjega zabavišča Caneva world, ki se postavlja s filmskim studiem in z viteškimi spektakli. V bližini kraja Pastrengo pa lahko doživite pravi safari, ko se v parku Natura vivo kar z avtomobilom zapeljete med leve, žirafe, noje in druge eksotične živali.
Toda največje privlačnosti Gardskega jezera tičijo drugje. Podolgovato jezero je nekakšna oaza sredozemskega sveta z nasadi citrusov, oljk, vinogradi in celo s palmami. Peščene obale in privlačna mesta ob obali dajejo videz morske riviere, na severnem delu pa jezerske vode med prepadnimi stenami spominjajo na fjorde. Nič čudnega, da je bilo jezero priljubljeno že v rimskih časih, v 19. stoletju pa se je začel razvijati turizem. Lepote jezera so privlačile bogate in slavne, med njimi so bili Dante, Goethe, Kafka, Churchill, Vivien Leigh, princ Charles ...
Blizu petdeset kilometrov dolgo jezero obkroža slikovita cesta. Jezerske vode poživlja več manjših otočkov, med katerimi sta s starimi vilami in samostanom zanimiva predvsem Garda in Trimelone. Nanju je mogoče priti z redno ladijsko linijo. Otoček Garda je po nekdanjih lastnikih znan tudi pod imeni Lecchi, Ferrari in Borgheze, obiskovalce navdušuje razkošna vila iz konca 19. stoletja, obdana s čudovitimi vrtovi.

Od gradov do plaže
Na skrajnem južnem delu Gardskega jezera leži za mnoge najprivlačnejši kraj - Sirmione. Staro srednjeveško mesto z mogočnim gradom iz 13. stoletja je na otočku, ki ga s kopnim povezuje most, namenjen pretežno pešcem. Pred mestom je dovolj veliko parkirišče, ki pa ga je seveda treba plačati. Tu je tudi zdravilišče, v katerem so se razvajali že stari Rimljani.
Ob vzhodni obali jezera kaže obiskati Punto San Vigili, enega najbolj romantičnih krajev v Italiji. Po svetniku se imenuje majhen rt, poraščen s cipresami in nasadi oljk, pod katerimi je peščena plaža, ki je ni mogoče videti z glavne ceste. V bližini je graščina Brenzoni-Guarienti, katere nastanek sega v 16. stoletje, kjer lahko prespite ali pa se odločite za kosilo z razgledom na jezero.
Nekaj kilometrov naprej vabi starodavno pristaniško mesto Lazise. Poleg sprehajališč ob obali je njegova največja privlačnost velika graščina iz 9. stoletja s petimi obrambnimi stolpi.
Temu delu jezera daje poseben pečat gora Monte Baldo (2200 m). Znana je po bogatem in redkem rastlinstvu. Če se vam zdi vzpon prenaporen, se pod vrh zapeljite z gondolo, ki jo v zimskih mesecih uporabljajo smučarji. Ljubitelji adrenalinskih športov si lahko izposodijo gorsko kolo in se z njim podajo v dolino.
Johann Wolfgang Goethe je prvič obiskal jezero ob koncu leta 1786. Ogledati si je nameraval slovito Verono, toda ob pogledu na čudovito jezersko podobo je spremenil načrt in se odločil za bivanje v kraju Torbole. Kraj je znan predvsem med ljubitelji jadranja, surfanja in kajtanja. Zaradi stalnega vetra tu večkrat prirejajo tekmovanja v jadralnih športih. Menda so že stari Rimljani na tem koncu jezera imeli jadralno šolo.
Na skrajnem severnem koncu Gardskega jezera obiskovalce pričakuje Riva del Garda, nekakšno križišče turističnih poti, ki se vijejo ob jezerski obali ali pa se nadaljujejo proti goratemu severu vse do Avstrije in Nemčije, od koder prihaja največ tujih turistov. Pristaniško mestece zaznamuje manjša utrdba, nekaj cerkva in slikovitih zgradb iz minulih stoletij. Različne naselbine so tod že vse od antičnih časov.

Limone - vas stoletnikov
Kraji ob severozahodni obali so bili vse do začetka m minulega stoletja dostopni le z jezerske strani. Takrat so nad jezerom zgradili eno najbolj slikovitih cest v tem delu Italije. Na majhni razdalji se zvrsti na desetine predorov, galerij in razglednih točk. Žal so parkirišča ob cesti zelo majhna in redka. Zato se je najpametneje ustaviti v prvem kraju ob jezeru in okolico raziskovati peš. Kar malo presenetljivo boste pod prepadnimi stenami naleteli na nasade limon. Rumeni sadeži dobro uspevajo v velikih toplih gredah, ki so zgrajene v terasah in obrnjene proti jezeru, od koder prihaja največ sonca. Eden izmed krajev se imenuje Limone, vendar svojega imena ni dobil po limonah, temveč iz besede "limen", kar pomeni meja. Vas je znana po domačinih, ki dosegajo visoko starost. Nekateri imajo namreč v krvi redek protein, ki jih varuje pred boleznimi ožilja in srca. To posebnost so odkrili po naključju, ko je petdesetletni Valerio Dagnoli prišel na sistematični pregled v milansko bolnišnico. Njegova vrednost holesterola je bila dvakrat višja, kot je normalno, a ni kazal nobenih bolezenskih znakov. Pri njem so odkrili neznano proteinsko molekulo, ki so jo kasneje odkrili še pri nekaterih vaščanih. Zanjo se imajo zahvaliti zakoncema Cristoforu Pomaroli in Rosi Giovanelli, ki sta v 18. stoletju živela ob jezeru. Pri enem od njiju ali celo pri obeh je prišlo do genetske mutacije, ki je vplivala na nastanek proteina v krvi. Sin je genetski zapis prenesel na svoje potomce, tako da so še dandanes, devet generacij pozneje, tako rekoč imuni na holesterol. Znanstveniki upajo, da bodo lahko v prihodnosti na osnovi tega proteina sintetično izdelali zdravilo, ki bo preprečevalo nastajanje maščobnih oblog na stenah arterij.

Botanični vrt in galerija
Številne kraje ob jezeru zaznamuje sredozemsko rastlinje. V mestu Gardone Riviera kaže poleg parkov obiskati nevsakdanji botanični vrt, ki ga je v minulem stoletju oblikoval zdravnik in naravoslovec Artur Hruska. Ob skrbno urejenih poteh lahko občudujete več kot dva tisoč rastlin z vseh celin.
Andre Heller, ki je leta 1988 kupil posestvo, pa je dal ob sprehajalne poti postaviti kipe sodobnih umetnikov. Ker je želel ustvariti prostor za počitek, razmišljanje in meditacijo, je postala nepogrešljiv del vrta voda, ki se pretaka na vseh koncih v obliki potokov in vodnjakov ter z žuborenjem prispeva k močnejši povezanosti z naravo. V ribnikih plavajo različne vrste zlatih rib, na vodni gladini pa se bohotijo lokvanji in vodne lilije. Še posebno privlačen je manjši bambusov gozd. V njem se ves čas dvigujejo skrivnostne meglice, za katere skrbijo razpršeni curki nenavadnih vodnjakov. V ta zeleni raj se lahko umaknete od turističnega vrveža, ki vse od maja do jeseni poživlja jezerska obrežja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media